Jedalníček 4 mesačného bábätka

miros_dh
9. jan 2012

Ahojte.. Chcela som sa spytat ci nie je nebezpecne zacat s prikrmami od ukonceneho 4.mesiaca.. moja situacia je takato.. v 5 tyzdnoch malej zistili intoleranciu na laktozu, tak papa iba bezlaktozove mliecko.. Vsetko bolo fajn do minuleho tyzdna, odkedy zacala znova hnackovat, bolesti bruska a lekar mi povedal, ze mozno sa jej vyvolala nova alergia na to bezlaktozove mlieko, ze treba asi zmenit znacku.. To mi povedal v piatok a v sobotu sa jej vystipal tak zadok z tych hnaciek, ze uz som nevedela, co s nou, uplne cerveny zadocek :((((( tak mi mamina poradila dat jej trosku bananu a chvalabohu pomohlo.. hnacka sa zastavila, konecne mala taku pastovu ( to asi prvykrat v zivote, bo skoro vzdy mala zelene riedke po bezlaktozovom mlieku, testy jej robili a ziadny virus, nic, zevraj je to normalne kvoli zelezu co obsahuje bezlaktozove mlieko)
Teraz uz treti den jej davam par lyziciek bananu denne a zadocek sa jej zacal zlepsovat.. Tento stvrtok mame ist znova k lekarovi a neviem ako mu to poviem, ze som jej dala banan, bo mi prisne zakazal do 6 mesiacov dat cokolvek ine nez mlieko.. Ale co som ju mala nechat s tym zadkom a hnackami cely vikend??? to sa nedalo vydrzat :((( a mlieko jej asi bude menit az vo stvrtok tiez.. ale zatial sa stolica zlepsila a ovela iba vdaka bananu..
Tak preto sa chcem spytat, ze ci som spravila velku hlupost a mala by som prestat, alebo mi odporucite nieco ine, co jej zlepsi stolicu??? Cakam na vase rady a dakujem vopred...🙂)

zebra41
10. jan 2012

Ahoj, my sme zacali s prikrmami po ukoncenom 4 mesiaci a to podla rady od doktorky. No zacali sme s mrkvou (odporuca sa, vraj, aby si deti nezvykli na sladke ovocie) a ta je tiez proti hnacke. Tiez ked nam maly hnackoval v dvoch mesiacoch,tak sme mu dali probiotika a tie hned pomohli. Ved pokial viem,tak pre deti na UM sa stale odporuca zacat s prikrmami po ukoncenom 4. mesiaci. No ale neviem,ci mate nejake specialne stravovacie obmedzenia, ked vam doktor kazal pockat do 6. mesiaca. Inak ked sa nieco u Jakubka vyskytne cez vikend a nie som si ista, co pomoze, tak zavolam na pohotovost a zatial mi vzdy bez problemov poradili.

evka4
10. jan 2012

@miros_dh co lekar, to nazor. jeden odporuca zacat prikmovat od ukonceneho 4. mesiaca aj dojcene aj nedojcene deti, iny kaze obom cakat do ukonceneho 6. mesiaca, dalsi kaze deti na UM prikrmovat od ukonceneho 4. mesiaca a dojcene deti az od 6... lekar ti dava iba odporucania, ako postupovat a je len na tebe, ci ich budes dodrziavat. mne dcerka do pol roka pila MM aj UM a zacala som prikrmovat po 5. mesiaci. pediatricka nam odporucala cakat do ukonceneho 6. mesiaca, ale nakolko mi dcerka v tom obdobi zacala odmietat mlieko, tak som jej davala prikrmy skor.
ked bude pit iba mlieko, ktore jej momentalne nerobi dobre, tak sa jej stolica podla mna nezmeni. ak pomoze zmena mlieka, tak je to fakt len na tebe, ci budes s prikrmami pokracovat aj nadalej. ale zacni potom asi radsej zeleninou,aby si dcerka nezvykla na sladku chut ovocia.
a na zapareniny odporucam imazol krempastu.

tunzal
10. jan 2012

@miros_dh to čo je za doktorku ktorá zakazala dať do 6 mesiaca??? detičky ktoré sú na UM majú jesť ovocie a zeleninu od 4. mesiaca prípadne aj skor, ako sme to mali mi so synom on začal ako 3,5 mesačný. To či začneš s ovocím alebo zeleninou to už je len na tebe, my sme vtedy začali s jablkami. už by si dávno mohla vynechať aj jedno mliečko cez deň. len nato si daj pozor ked má alergiu na laktozu aby si napríklad k zemiačikom primiešala jeho mliečko . kludne to povedz doktorke a podla mna pokračuj dalej ked nemala malá žiadnu reakciu na banán skús už jej dať celú porciu a aby ju náhodou nezapieklo na striedačku potom skús jablko nastruhané. keby jej to nerobilo dobré aj tak by ti cele vyvracala alebo mala naďalej hnačku.

miros_dh
autor
10. jan 2012

@zebra41 ja mam problem, ze zijem v mexiku, takze iny kraj, iny mrav... ale vo stvrtok ideme na prehliadku a budem trvat na tom, nech mi vysvetli presne preco nemoze mat prikrm.. inak to je uz 3 detsky lekar, zda sa mi, ze tu nikomu neverim.. Zlate Slovensko!!!

miros_dh
autor
10. jan 2012

@evka4 dakujem Evi.. hej, uz som si to rozmyslela a po stvrtkovej prehliadke asi zacnem s prikrmom vecer, ryzovou kasou alebo cerealiami z ryze a uvidime.. to by malo aj stolicu zahustit 🙂) dakujem velmi pekne.. mi to dopomohlo k mojmu rozhodnutiu, ze nic nepokazim, ak zacnem teraz,len spravim lepsi vyber, co jej dam 🙂

hajanka
10. jan 2012

moj nazor je taky, ze si spravila hlupost (prepac, fakt len moj nazor hovorim) a namiesto toho bananu si jej mohla podavat probiotika.. a ked uz tak, tak radsej skusit mrkvicku alebo ryzovu kasu (nie krabickovu, ale doma robenu), tie tiez zahustuju kaku 😉

miros_dh
autor
10. jan 2012

@tunzal no bananik jej velmi chutil 🙂)))))) mlaskala a tesila sa 🙂 a ked sme dopapali, este aj plakala a pytala viac..🙂))) ste tu vazne vsetky zlate a ste mi super pomohli.. :DDDDDD

anjelicek26
10. jan 2012

@miros_dh - zakazala? Dieta mozes prikrmovat od ukonceneho 4.mesiaca, dieta na UM kazdopadne (ja som vtedy zacala pomaly prikrmovat aj moje kojene deti), UM neda dietatu dostatocnu pestrost v strave, ako materske mlieko, ktore predsalen je kazdy den ine podla toho, co mama zje.

Pokial jej to robi dobre na stolicu, podla mna nie je o om, my sme zacali na obed, ryzova nemliecna kasa, zarobena s materskym (u vas umelym) mliekom alebo len vodou, ovocne vyzivky (banan, broskyna) a zeleninovy prikrm (mrkva, brokolica, zemiacik, pastrnak, cervena tekvica).

hajanka
10. jan 2012

neviem ci som to zle teraz pochopila, alebo co... ale mala som z tvojho prispevku pocit, ze zakazala kvoli tej intolerancii laktozy a podozreniu na alergiu, ci???? nezakazala urcite len tak pre nic za nic. 😕 😕 😕 😕 😕

miros_dh
autor
10. jan 2012

VAZNE VAM DAKUJEM VSETKYM ZA VASE ODPOVEDE.. MA VELMI UKLUDNILI..

POTREBOVALA BY SOM ESTE PRESNE NAPISAT TEDA S AKOU ZELENINOU MAM ZACAT, KOLKO JEJ MAM DAT DENNE, CI MOZEM VECER DO MLIEKA DAT RYZOVU KASU ATD.. :DDDD

miros_dh
autor
10. jan 2012

@hajanka to nie je kvoli intolerancii na laktozu, pamatam, ze lekar mi povedal, ze po novom ( v mexiku) vsetky deti by mali mat iba mlieko do 6.mesiaca.. som sa tiez spytala, ze ci to neplati len pre materske a on odpovedal,ze nie.. zevraj kvoli obezite, cukrovke a neviem co este viac..

anjelicek26
10. jan 2012

@hajanka ja to chapem tak, ze dietatu sa spravila reakcia na bezlaktozove mlieko, zacalo hnackovat a lekar kazal zmenit znacku mlieka, nie? O prikrmoch sa s nim nebavila...

hajanka
10. jan 2012

zdravemu babetku si myslim ze by urcite nezakazala... ci??? si myslim, ze prave preto ju chcela nechat len na mliecku aby vedeli v pripade potreby zistit, ci je ta alergia kvoli nemu? a nie prave kvoli inej potravine.

Ci som mimooooooo?
Opravte ma niekto ak ano 😀

hajanka
10. jan 2012

@anjelicek26 pise ze "prisne zakazal do 6 mesiacov dat cokolvek ine nez mlieko.. " nie? tak ja si myslim, ze nejaky dovod na to uz musel mat, ked ma babetko taketo problemy, nie?

hajanka
10. jan 2012

@miros_dh tak potom by to malo byt ok, mna napadlo ze kvoli tym vysetreniam, intolerancii a alergii.
V tomto pripade potom nevidim dovod NEzacinat s prikrami.
Zacala by som urcite zeleninou, mrkva, zemiak, cuketka, brokolica..... potom pridavat masko a nakoniec s ovocim. Ale k tomu ti uz dala link @traktor 😉 tam toho najdes k prvym prikrom viac.

hajanka
10. jan 2012

Inak 🙂 ziadny doktor ti nemoze nic PRIkazat ani ZAkazat 😉 moze ti len poradit a poucit ta 😉

hajanka
10. jan 2012

@miros_dh jedine, ze by v Mexiku mali ine zakony 😀

anjelicek26
10. jan 2012

@hajanka - mam dve kamosky, co maju deti s intoleranciou laktozy a jedna zacala prikrmovat v 4, druha v 5-tich mesiacoch rovnako ako ine maminy, na vyzretosti crievok sa nic nemeni, postupuje to rovnako...

hajanka
10. jan 2012

@anjelicek26 ja chapem, ale ona pise, ze babetko zacalo mat problemy aj pri pozivani bezlaktozoveho mlieka, cize nejaka nova alergia, alebo nieco...

anjelicek26
10. jan 2012

@hajanka - alebo mala obycajnu virozu a teraz je uz dobre odhliadnut od bananu - ktoreho lyzicka denne by vela nevyriesila pri hnackach - opät fit 🙂 Nie kazdy virus zistia zo stolice... plus jej mozu ist zuby, vtedy deti tiez hnackuju o sto tristo, ze ano...

hajanka
10. jan 2012

@anjelicek26 tak aj to je mozne 😀

danu
11. jan 2012

@miros_dh opytaj sa v teme na ktoru ti dala link traktor