Je vhodný smoothie pre dvojročné detičky?

ivuska36
25. feb 2017

Dobrý deň, chcem sa len spýtať, poradiť... Kdesi som čítala, že smoothie nie je pre malé detičky vhodné, ale nepamatám si prečo. Dávate ho vy detičkám (náš má skoro 2,5roka)? Ak áno, poradíte aj nejaké recepty 🙂 ak nie, tak prečo. Ďakujem za rady, informácie, či recepty.

sisaka
25. feb 2017

@ivuska36 a prečo by nemalo byt vhodne? Je to mixované ovocie, pripadne zelenina s pridaním mlieka,jogurtu, vody, pripadne ladu. Ktorá konkrétna zložka by nemala byt vhodná?
Ja robievam zväčša podľa tejto tabuľky

ivuska36
autor
25. feb 2017

@sisaka ved toto, keby som si pamatala, tak sa nepýtam 🙂 ale niečo sa mi marí, že tam bolo čosi s vlákninou, ktorá takto mixnutá nie je vhodná, ale fakt neviem. Som zvedavá, či niekto napíše 🙂
a dakujem za tabulku, niečo z tých kombinácií vyskušam 🙂

tyelde
25. feb 2017

U nás sa to predáva ako prvý príkrm 😀 čiže dávam aj menším

barcelona94901
25. feb 2017

Dávam ,v pohode ,aj semiačka pridám ,špenát a niektoré šťavy mám v albume

siska53
25. feb 2017

@ivuska36 a preco by nebolo? Ved detska vyziva j vlastne take smoothie,len menej tekute. Ja som dlho detom mixovala. Sice vacsinou len jeden druh,ale vsak to je jedno.

slavka1811
25. feb 2017

nie je dovod na obavy.kludne deticky mozu takyto kokteil....zo zaciatku sa moze pouzivat ovocie z nasich lokalit ale kedze Vase dietatko ma uz 2,5 roka bez obmedzenia moze papat rozne druhy ovocia,zeleniny(ak nema na nejaky druh alergiu)
,mliecne vyrobky,vodu,vlaknina v akejkolvek podobe nemoze uskodit,...dnesne vystrahy a stopky na potraviny su uz hroza...lepok je zly,mlieko zahlienuje,citrusove plody su skodlive,udeniny sama rakovina,po novom kokosovy olej vysoko skodlivy,vajcia nebezpecne...a mnohe dalsie...co uz ako mame jest???...

luciferkax
25. feb 2017

podľa mna nič lepšie dopriať dieťatku nemôžeš D :D moji chalani ovocie veľmi nemajú radi,ale smoothie nemajú problém vypiť aj pol litra :P

biolady
25. feb 2017

Co by nebolo, ja davam 11 mesacnej dcere to ovocne z lidla a smakuje. 🙂
Keby som mala dobry mixer, robim aj doma. Co je na tom zle?

stellasss
25. feb 2017

@biolady ja som minulý mesiac kúpila z andreashop smoothie mixer za cca 18 € a je vynikajúci.... keď si ho vyhľadáte, je taký zelený s dvoma nádobkami 🙂

katrin21
25. feb 2017

Smotie v pogode dvojrocnemu..ale nech je zelene..vtedy je zdrave.. Urcite nie len ovocne ..to by bola len extra davka fruktozy...zdr.efekt to ma ak je tam vzdy zelene ako spenat, kusok kelu alebo kapusty nejakej, list.salatu a pod..ide o chlorofyl....je skvela kniha Zelene smotie .odporucam su tam aj recepty...

katrin21
25. feb 2017

A nie kazde ovocie je vhodne na mixovanie so zeleninou z pohladu travenia..uplne staci dat banan a jablko a zvysok zelenina...

stellasss
25. feb 2017

Moje deti milujú čerstvý špenát do smoothie musí byť a aj na chlebík 🙂

tiper24
25. feb 2017

2,5 rocnemu dietatu je dobre davat rozmixovane jablko, kedze jablko dobre podporuje travenie 🙂

anjelik026
25. feb 2017

Ano pokojne davaj smoothie moja dcerka tiez 2,5r oblubuje akekolvek zeleninove ovocne miesane najradsej ma cvikla mrkva banan a jablko , skusala som jej dat aj zo zazvorom a tiez pohoda lahoda nema problem s nicim. A vsak musim povedat ze skor mi vypije smoothie(aj hustejsie) ako spapa nakrajane ovocie ..teda za mna pokojne daj 😉

viskupovaandrea
25. feb 2017

Ahoj . Nasi maju 1.5 roka a 3roky a smoothie im davame skoro kazdy den.
Kludne a s cistym svedomim mozes dat aj ty malemu smoothie.
My mame tento : https://www.amazon.co.uk/VonShef-UltraBlend-Per...

hradnapani
25. feb 2017

@ivuska36 podla mna mysleli, ze moze obsahovat privela vlakniny na citlive detske creva. Nie raz som pocula detskych lekarov - gastroenterologov vystrihat pred velkymi davkami vlakniny v detskej strave, vratane celozrnnych peciv a podobne. Takze ja by som to riedila, urcite by som nedavala take koncentrovane (plus malokto si uvedomuje, ze v tom koncentrovanom je vela cukru, hoci "prirodneho" , ale je)

domak2
26. feb 2017

@ivuska36 celkovo smoothie a dzusy nie su tak velmi zdrave ako sa prezentuje, lebo prave tym mixovanim sa nici vlaknina na ktoru je naviazany cukor, cim je ovela rychlejsie vstrebatelny. Ale to nema nic spolocne s vekom. A stale su tam vitaminy atd. Len teda najzdravsie je to ovocie a zeleninu normalne zjest ☺

katrin21
26. feb 2017

@domak2 pre male deti privela vlaknihy skodi..im jemna sliznica criev moze byt od privelkeho mnozstva vlakniny doslova akoby poskriabana, citliva.. preto by deti nemali ani denne jest celozrnne pecivo napriklad, ale jest skor aj biele, ktore je lahsie stravitelne pre deticky .... takze smootie je pre ne fajn... a s tou vlakninou to nie je tak celkom pravda, ze sa uplne nici pri mixovani.... skor pri odstavovani nie je ziadna... tam je len stava a nic viac 🙂 smootie je ovela zdravsie.

katrin21
26. feb 2017

@anjelik026
cvikla... je velmi zdrava , ale precistuje prilis oblicky. nemala by tvorit viac ako 10-15% monozstva smootie, alebo stavy ....

katrin21
26. feb 2017

davam par tipov, ako ma vyzerat zlozenie spravneho smootie..

domak2
26. feb 2017

@katrin21 ja sa nehadam, ze nie je zdravsie ☺ Ale ze nie je tak zdrave ako sa prezentuje. O tej vlaknine v pecive som citala tiez, ale nasla som aj clanok ze je to vlastne tym, ze kedysi sa do celozrnneho pomlelo cele zrno, ale dnes sa najprv oddeli zrno od obalu a az potom sa ten obal melie a spatne pridava, avsak takymto mletim zostava ostrejsie a preto aj menej vhodne pre deti. A vlaknina je rozpustna a nerozpustna, najlepsie je ked su spolu, lenze tym mixovanim sa prave ta nerozpustna nici. Pozut to tak proste nedokazeme.

moni244
26. feb 2017

@katrin21 tie recepty vyzeraju fajn, ale kde dostat suroviny? Napr.pupavovy list

katrin21
26. feb 2017

@moni244 zeby na luke v lete??? 🙂
uplne normalne to rastie...ale to ber ako priklad....namiesto pupavoveho listu mozes dat rukolu 🙂
ja som si robievala tak ze : vzdy 1banan malicky, 1 jablko tiez mensie a 1 salka baby spenatu listoveho.. k tomu som variovala: 3-4 listy nejakej napr. cinskej kapusty, mrkva, alebo kusok kelu / lebo kel je pikantny,ale velmi zdravy, tak treba skusit kolko ho znesies/ , vzdy k tomu este stava z polky citrona , trochu lanoveho oleja ( alebo iny dobry olej), pozor lanovy musi byt v chladnicke, aj neotvoreny, aj otvoreny, inak oxiduje a stava sa karcinogenny ..... a asi 1dcl vody
Toto bolo velmi chutne, vypila to aj moja 15r dcera vtedy, aj manzel.... ine ovocie som nedavala.. raz som skusala jahody, ked bola ich sezona.... ale to mi prislo tazsie na zaludok... takze som menila len listove zeleniny.. akekolvek chces...
toto som mala mnozstvo asi 7dcl, ktore som pila do rana do obeda, namiesto ranajok a desiaty, aby to malo fakt aj ozdravny efekt na telo.. potom uz obed normalne.....

katrin21
26. feb 2017

@domak2 vlakninu vieme jest aj inak.... nie len v smootie, ale moze si dat pocas dna aj ine jedla s obsahom vlakniny, aj by mala 🙂

moni244
26. feb 2017

@katrin21 no len ja byvam v meste a luky patria psom 😀 dakuje., vyskusam daco,ked uz zachvilu zacne sezonna

katrin21
26. feb 2017

@moni244 no ved hovorim, ber to len ako nastrel, ako to asi ma vyzerat..nahradit mozes.... A luka je luka, to nie je mesto , tam by som ani dieta na travnik nepustila behat len tak, nieto nieco zbierat :D 🙂 treba sa prejst za mesto 🙂 vramci prechadzky vies nazbierat a zamrazit anpriklad. ale bacha, pupavove listy su extremne zdrave, ale horke.. takze ak ich das vela, moze ti to vadit

ta kniha je myslim aj na uloz to, stiahni si ju a postuduj... Boutenko : ZElene smootie

sisaka
26. feb 2017

@domak2 ako si prišla na to, ze sa mixovanim ničí vláknina? Nedáva to žiadnu logiku, kedze tam dávaš celé ovocie, zeleninu, je to to iste ako ked pozujes niečo v ústach a zmeníš na kasu, tvoje tvrdenie sa mi nepodarilo nájsť ani na internete. Mam pocit, ze si si to pomýlila s odštavovanim, kde ta nerozpustna vláknina je v tuhom odpade, ktorý sa vyhodí a vypije sa len ta rozpustená. Taktiež nevidím riziko vo zvýšení príjmu vlákniny pitím smoothies, jedine ze by to niekto dával sebe na litre. Ja ked si robím a dám napr. šálku kelu, šálku manga, šálku pomaranča + tekutina tak to je normalne množstvo, co za den zjem nič zvýšené, ak by som teoreticky dieťaťu z toho odliala 2 deci este to ani nedosiahlo dennú dávku zeleniny a ovocia, ktore by malo zjesť, myslím si, ze to mas pomýlené s odštavovanim, kde na 2 deci stavy by si potrebovala nie 1 pomaranč ale aspoň 4.

bubula_007
26. feb 2017

@ivuska36 ja som davala uz rocnemu, ked ovocie nechcel papat. Detska dr mi to odobrila.

domak2
26. feb 2017

@sisaka pomylene to nemam, mne tu slo skor o ten cukor ako o vlakninu.
Nasla som narychlo len toto .

http://m.motherjones.com/tom-philpott/2016/03/a...

domak2
26. feb 2017

@sisaka zas je mi jasne, ze je to lepsie ako chipsy a zmrzlina 😀 Ani nevravim, ze to maju vsetci zrazu prestat pit, na spestrenie je to super.