Kupila som v obchode (nie na salasi) bryndzu Slatina tu "rolku" a nie je napisane ci je alebo nie je pasterizovana. Ak nie je nic napisane, vychadza sa z toho, ze je pasterizovana? Dakujem
Určite pasterizivana. Všetko čo sa predava je pasterizivane
@luliu nie je to samozrejmost. Napriklad Agrofarma vyraba bryndzu aj z nepasterizovaneho mlieka, a preto je na nej uvedene, ze ju neodporucaju tehotnym. Predavaju ju napriklad aj v Lidli a inych retazcoch.
@autor vzdy som kupovala bryndzu zo Slatiny, ale ako tehotna len Liptov, kde je jasne uvedene, ze je z pasterizovaneho mlieka.
z obchodu je určite pasterizovaná
Beriem späť. Takže je to takto. V bryndzi je tá čast ovčieho mlieka nepasterizovana. Všetka bryndza od všetkých výrobcov je takáto. Okrem Liptov. Musia spĺňať iné kritériá, aby bola bezpečná. Tehotné by bryndzu nemali jesť (výnimka Liptov, ktorá je pasterizovana)
Slatina je pasterizovaná na 100%, oni inú ani nevyrábajú.
@kvetinka75 Nemusí to tak byť. Kupujem v obchode nepasterizovanú, je to na nej výrazne napísané veľkými písmenami, aby nikto nemohol povedať, že si nevšimol.
Autorka, bryndza Slatina v dyhe je pasterizovaná.
@h2 to vážne? ja som na takú ešte nenatrafila. Ale zase je pravda, že už som ale 2 roky bryndzu nekupovala
@pribinak nechapem tvoj az agresivny komentar. Len som reagovala na to, ze si napisala, ze "Určite pasterizivana. Všetko čo sa predava je pasterizivane" . Ja mam regulerny obchod a nemam pasterizovanu. Len som upozornila na to, ze co vravis je prilisne generalizovanie. Dokonca aj mlieko mam nepasterizovane.
@krisbar Súhlasím s tebou, na trhu existujú aj pasterizované aj nepasterizované výrobky z ovčieho/kozieho/kravského mlieka.
A predávajú sa aj v bežných obchodných sieťach, akurát je ich menej a treba riadne hľadať - napr. u nás v Nitrazdroji sa dá kúpiť 100% bryndza (čisto ovčie mlieko, žiadna prímes kravského), nepasterizovaná (zo surového mlieka), t.z. plná probiotických baktérií, ktoré sú to najcennejšie čo z bryndze môžeme získať. Pasterizáciou sa zabijú všetky baktérie, t.z. ako patogénne, tak aj tie organizmu prospešné, teda je to de facto už len potravina, ale nie superprobiotikum. Predáva ju Syrex zo Zázrivej https://www.syrex.sk/ . A vo farmárskych/racio obchodoch je toho samozrejme viac.
S tou slatinskou som si nebola ista, nie je tam vyslovene na obale napisane, ci je alebo nie je pasterizovana, takze pre seba, ked som bola tehotna a pre mensie deti, som kupovala Liptov.
Ahojte, tiez som riesila ako je to s touto bryndzou, napisala som vyrobcovi:
Ja:
Dobrý deň,
prosím Vás je Vaša bryndza Slatina v dyhe z pasterizovaného mlieka?
Oni:
Dobrý deň,
áno, naša bryndza je vyrobená len z pasterizovaného mlieka.
Pekný deň
Ing. Jaroslav Leštach
Bryndziareň a syráreň, s.r.o.
Zvolenská Slatina