Je ryba mäso?

20. dec 2020

Nejem už rok mäso. Moja rodina sa s tym nie a nie zmieriť.
Citim sa tak lepšie,zdravšie,..omnoho. Keď som jedla mäso mala som traviace problemy aj horšiu menštruaciu ,veľa akne. Po vysadeni mäsa ma toto všetko prestalo trápiť. Pozorujem zmeny...a som s tim spokojná. Teraz keď sa už pozriem na mäso..chce sa mi zvracať a nadrapuje ma...hlavne pri predatave ako sa dostalo na náš stôl.
Robim to hlavne pre seba a pre tie zvierata. Viem že tym nejako vyznamne nepomôzem a maso sa bude stale konzumovať ,no ja niesom ochotná zaplatiť za tyranie zvierat. Je to ako keby si ludia objednaju najomneho vraha aby to spravil za nich (okrem toho dnesne maso ani nie je maso..je to len voda a chemikalie plus nejakych tych 70percent mäsa).Keby si ma podľa mna každy z nas zviera vlastnoručne zabiť, nespravil by to...tu by sa aspoň ukazalo kto ma akú dušu. (Tymto neutočim na ludi čo to konzumuju..iba nechcu vidiet/ignoruju co vsetko je za tym a obhajuju sa že im to chutí a bielkoviny potrebujeme...ak sa mylim opravte ma). Na mňa napriklad ani neplatí, že to robili naši predkovia..a? Musime ich napodobňovať?Sme snaď neandrtalci? Bielkoviny prijimam..ako napr. vajcia,syr...ale aj to postupne chcem vyradiť aby sa moje telo nezblaznilo kedže mäso som jedla nasilu dlhé roky lebo to je vraj veľmi zdravé.

Niesom ale úplne za nekonzumáciu mäsa. Mäso by sa mi osobne nehnusilo zjesť za prípadu,keď viem, že to zviera malo život. Je jedno že to je pre niekoho bezvyznamna sliepka,krava..su to duše ako mi ostatní -cítia bolesť,strach..všetko, nie sú nič menej ako my.
To zviera by som zjedla so svedomím,že doňho neboli tlačené žiadne tabletky na rast,že v nom prudila životna enegia..chapete ako to myslím. Pretože my si to ani neuvedomujeme,ale..to čo to zviera preživalo v ňom ostane -nasledne to zjeme a prijímeme tu negatívnu energiu co zaživalo zviera priamo do nášho tela. Zjedla by som to iba s podmienkou, keď jeho duša prirodzene opustí telo (prirodzená smrť)..Potom to už je len hmota bez duše...ale zato zdravá hmota pre môj organizmus. Nechala som ho žiť a oni mi dalo najesť sa zo svojho zdravého mäsa.

Moji rodičia ma nechápu v tomto a sú zastáncom konzumovania mäsa. Okey, neriešim..nech sú,veď každého vec nie? Nechávam ich žiť ako chcú, no oni mňa nie. Naschvál mi raz podstrčili mäso do pizze tak,aby som ho necitila na velmi male kusočky. Keď oni jedia mäso davajú mi ho pred ksicht so slovami: "dala by si si čo?". No mne je už z toho do plaču aku su bezcitni...voči mne.

Dneska som sa s nimi pohádala aj keď som sa tomu chcela vyhnuť no nedalo mi to. Začali ma presviedčať,že ryba nie je mäso,že aspoň to by som mohla jesť. Ja fakt nechápem z kadial toto ľudia majú? Keď ryba nie je mäso tak z čoho je? Z plastu?z hliny?nebodaj nerastie zo stromu? Ma niekto nejake logicke vysvetlenie?Je to živočich ,je to takisto zviera,je to živý tvor...

Už ma tak nahnevali že som im povedala,že sú sprostí a..už na to tu nebaví. Nemôžem sa v kľude najesť bez toho aby mi niečo vyčitali.

ivangeline
20. dec 2020

Pre mnohých nie je. Pre mňa je. 😁 Umrie zviera. Je to rybie mäso.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
20. dec 2020

ryba nie je považovaná za mäso...

reanda
20. dec 2020

ryba je krestanmi povazovana za postne jedlo, preto ju akoze nerataju za maso, ktore sa cez post neje.. ale samozrejme, ze ryba maso je 🙂
drzim ti palce v tvojom postoji a nenechaj sa rodicmi vytocit, ich to bavi prave preto, lebo ta to trapi, ze su taki a dufaju, ze ta zvyklaju a zacnes o sebe pochybovat.. ked ich budes mat na haku, prestane ich to bavit

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michaelapeller
20. dec 2020

Nie, je to zelenina

janai1
20. dec 2020

Nerieš ich 😊 to je ich hlúposť, že sa takto správajú 🙈
Ryba nie je mäso pre kresťanov 🤷‍♀️ ale normálne zmýšľajúci ľudia vedia, že stále je to zviera a teda mäso

mondolina
20. dec 2020

Chlieb si si tiež sama vypestovala obilie, zasiala, zožala, zomlela upiekla?
Syry ktoré papáš.... Chováš kravičku na mlieko, má pestrú zelenú stravu, podojíš ju a spravíš syr? Ako vieš, že krava nemala v maštali stres?pri dojení?
Nie?
Tak neposudzuj.
Rodičia by mali rešpektovať, že mäso jesť nechceš.

kittykat22
20. dec 2020

Tak pre teba asi ryba maso je, kedze ti ide o eticku stranku veci. Ryba sama neskocila do siete a nezaspala vecnym spankom. Bud je odchovana umelo alebo je chytena v mori - v kazdom pripade je zabita. Jest rybu ktora niekde zomrela len tak nie je bezpecne.

Len tak naokraj - dufam, ze mas vitamin B vo forme tabletiek, kedze ten v rastlinej strave nie je. A mala by si brat vitamin D aby sa ti vapnik mohol vstrebavat do kosti. TO ide len do 22 veku zivota, a je to pre teba dolezite. Mozno by nezaskodilo zajst za vyzivovou poradkynou (ktora studovala na medicine a ma na to titul) a nechala si zhodnotit to, co jedavas. ABy si z toho nemala zdrav. problemy neskor.

hindakus
20. dec 2020

Ak máš 18, bývaš sama a na rastlinky si zarobíš, kľudne jedz rastlinky. Ak ale rodičia zarábajú na tvoj chlieb každodenný a ziadaš od svojej mamy, aby varila extra pre teba bez masa, tak si fracek..

carambolo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
yasmeena
20. dec 2020

mas spravny postoj 👍 ,snad sa ludstvo k nemu raz celkovo dopracuje...uz ako male dieta som odmietala jest maso...lebo som videla u starkej na dedine tu hrozu-ako zavreli kacky do malinkeho priestoru aby sa nemohli ani pohnut a nasilu im pchali do zobaka az dole do hrdla potravu,aby ich vykrmili...a vobec ,videla som vsetko,vsetko..bola som tak zdesena,ze lakavo vyzerajuce a vonave masko pre mna uz nebolo lakave,lebo som videla co za tym je..ze to nie je vyrobok,ale zabity tvor,ktory mal tiez nejake pocity....takze ma matka pravidelne pri jedle bila,potom ju to po rokoch prestalo bavit...a kapor na vianoce?tazka ironia-aby sme si uctili dobreho boha zabitim jedneho z jeho tvorov...nechapem presne,preco maju masozravci potrebu do niekoho tlacit maso... podvedomy pocit viny?...alebo naozaj tak umrtvena empatia?...bohuzial,nie som uplny vegetarian..sem tam si nejaky malinky kusocek masa dam...ale pracujem na sebe..vydrz 🙏😘...a nepocuvaj posmesky typu ,ze zeres travu a rastlinky-ty si vyvojovo dalej-ti co sa smeju sa v tomto zivote k tomuto levelu este nedopracovali....

autor
20. dec 2020

Ja nehovorim,ze budem jest kazde zdochnute zviera ktore zomrelo na prirodzenu smrt niekde na ulici. Zviera mozes zjest ked vidiš ako žilo-starala si sa o neho. Vtedy vieš,že je zdrave. A nie naco mi su tabletky? Toto všetko maš ibsiahnute v ovoci. Nebudem to seba pchať dalši chemicky sajrajd.

autor
20. dec 2020

@hindakus Ja si zarbam aj varim sama. Nič od nej neziadam. Najprv sa spytajte a potom ma nazyvajte frackom

autor
20. dec 2020

@yasmeena presne o tomto hovorim. Ak ma človek srdce a dušu ako vy, a vidí čo sa deje za tým a nevidí len hotový výrobok v obchode...tak by mäso do papule ani neunuval dať 🙂 Ale nemôžme z toho uplne viniť rodičov. Tiež mali nadstaveny nejaky vzorec vychovy ..tak teraz ten vzorec davaju nam..Musis jest toto a toto a toto lebo budeš mat take a take problemy 🙂. Dieťa podla mna vie same čo je pre neho dobre a hlavne kedy má dosť 🙂 nie nasilu tlačiť do neho až k plaču. Potom sa cuduju mamičky prečo su deti nespokojne...coz je vlastne aj moj pripad. Nechcem im nic vycitat ale...nech ma respektuju

carambolo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
thoughtfulweirdo
20. dec 2020

Hned na zaciatok hovorim, ze vegetarian nie som, obcas maso a masove vyrobky zjem, hoci cim dalej menej, nechuti mi. Ale mam silny dojem, ze kazdy, kto to teba alebo akehokolvek ineho vegetariana/vegana skace, rype, vysmieva sa a tak podobne, robi to len z vlastnej neistoty a chce si silou mocou potvrdit, ze to, co on robi, je jedine spravne. Neviem si predstavit, ako by vyrovnany a spokojny clovek mohol riesit, ako sa druhi stravuju. A to seba ani nepovazujem za az tak extra spokojnu so svojim stravovanim a predsa ani nahodou by mi nenapadlo pozastavovat sa nad tym, co si ini davaju na tanier, najma pokial je to zdrava strava 😅 takze ja by som sa na tvojom mieste snazila na to takto hladiet- ze pokial ma niekto potrebu starat sa do tvojho stravovania, zrejme ma problem so svojim, len este nie je pripraveny mu celit. Druhych tazko prerobis, ovplyvnit mozes len svoje vnimanie, najvacsi efekt bude mat naucit sa nic si nerobit z blbych reci, ci uz k strave alebo k comukolvek inemu 🙂

kittykat22
20. dec 2020

Pretoze ked nebudes jest zivocisne veci tak nebudes mat vitamin B a budes mat problem. Vitamin D je dolezity pre vstrebavanie vapnika. Ak si na diete, je dolezite aby si ho mala dost koli tomu aby si bola fit. Vies jedna vec je zaujimat sa o planetu a zvierata a druha vec je, spravat sa ako tela a byt schopna si ublizovat len aby si si presadila svoje. Ale zjavne niesi schopna normalnej reakcie a si neprimerane agresivna. Chod aspon na testy k lekarke 1x do roka, nechaj si nabrat krv a povedat vysledky. Povedz ze si vegetarianka a ona uz spravi vsetko ostatne. Aby si videla ci mas dost vitaminov a dari sa ti dobre 🙄

tehulka2011
20. dec 2020

inak napr. vajcia su tiez fuj, ked si predstavite ze je to taky vnutorny produkt sliepky, moze v nom byt aj zarodok kuriatka, to je rovnako ble ako maso

autor
20. dec 2020

@carambolo To robim..a snazim sa..aj si kupujem veci sama. Len si tu este musim odžiť rok s nimi a potom idem preč...mamina ma vacsinou ani nepusti k šporaku..takze musim zjest to co oni,...len si povyberam mäso. A potom vznikne hadka že tym zbytocne plytvam..pri tom ona tym plytva kedze ja som jej jasne povedala ze maso nejem.

autor
20. dec 2020

@kittykat22 Doktorka? 🙂 a načo? Tam som nebola sto rokov. Som zdrava ako rybička..možno ty by so mohla vyradit tiez masko a bola by si menej utočna a pozitivna k okoliu 🙂...

carambolo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. dec 2020

@tehulka2011 Z toho ma napinalo odmalička..vajicka som schopna zjest iba v podobe praženice inak ma nadrapuje..ale je to divne a casom ked uz asi budem na to pripravena vyradim aj toto..

carambolo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
20. dec 2020

Ryba je povazovana za postne jedlo,nie je to maso. Tuez som vylucila maso. Jem ho tak max.raz do tyzdna a fungujem takto uz par mesiacov a nikdy som nemala krasiu plet. Teraz mi to konecne doplo,ked citam tvoj prispevok. Uz davnejsie som rozmyslala,cim to je,ale nenapadlo ma,ze to bude obmedzenim masa.

natalienka12
20. dec 2020

Samozrejme, že rybie mäso je tiež mäso, je síce diétne a ľahšie stráviteľné, jedávajú ho kresťania počas pôstu. Ale je to potravina živočíšného pôvodu, teda pochádza zo živočícha, ktoré bolo usmrtené.

elementissa
20. dec 2020

Autorka, chápem ta. Asi si veľmi mladá. Do mňa bolo tiež tlačené mäso, keď som bola dieťa. Nikdy som ho neznášala. Možno ešte kým som bola úplne maličké dieťa, to si neuvedomuje, čo je. No u mňa to začalo už tým, že som mala zvieracie priezvisko a už od prvej triedy ZŠ som mala taký zvláštny pocit, keď som mala zjesť mäso. Akoby som jedla nejakého príbuzného. Cítila som sa z neho špinavá, poskvrnena, vinna... A to som mala 7 rokov. Jasne, ze čím som bola staršia, tým bol môj odpor k mäsu väčší. Moja rodina to tiež nevedela pochopit, ale našťastie, keď som mala 16, odišla som žiť slobodný život na internát a tam do mňa už nikto nič netlačil. Odvtedy žijem šťastným veganskym životom. Zo začiatku som bola vegetarianka, takže som jedla mliečne výrobky, no potvrdila sa u mňa intolerancia na laktózu.. A stačilo mi pár dokumentov o tom, ako sa mlieko získava a spracúva... 😰😱😱🤮🤮🤮🤮🤮🤮 Nie, nikdy viac. Nech každý je, to co uzná za vhodne, ale produkcia mlieka je jedna z najhorších odvratenych stránok ľudstva... Pre mňa je to holokaust a zneužívanie nevinných tvorov. Viem, že ľudia vidia iba seba a považujú sa za najväčšiu vrchnosť.... Ja to tak nevnímam. Pre mňa má žaba a jej život rovnakú cenu ako ten ľudský. Nevidím v tom rozdiel. Život ako život. A nie, nejedla by som ani prirodzene mŕtveho živočícha. Ty by si zjedla svoju 90 ročnú babku, čo akurát umrela na obed? Ved prežila život a už je iba hmota bez duše? 🤔🤔🤔 Asi nie, lebo predsa je to človek... A ja cítim to isté, ale ku každému živočíchovi, ktorý žije na tejto planéte.
A ľudia nepoznajú pojem vegetarián, môj strýko sa tvári že je vegetarián a pritom jedáva ryby, divinu aj všetku hydinu... No tie kurence rastu asi spolu s jablkami na strome. A na druhom strome rastie jeleň. A v hriadke spolu s mrkvou rastie kapor 🤣🙈🙈🙈 ľudia si mýlia pojmy s dojmami. Tento typ ľudí ako môj strýko nie sú vegetariáni, iba nejedia červené mäso. Vegetariáni nejedia žiadne mäso. Ani teplo ani studenokrvne. No jedia živočíšne výrobky, takže vajcia, mliečne výrobky a med. Vegáni nejedia žiadne výrobky živočíšnej povahy, takze žiadne mliečne, žiadne vajcia a žiaden med.
Sem tam sa stane, že mi niekto dá do jedla napríklad trochu vaječného bielka, v restike napríklad (rozumej raz za rok) a nemám až tak problém to zjesť (aj keď je to disgusting... Predsa len, nikto neumrel, ale predstav si, že ješ svoje neoplodnene vajíčka, ktoré ti odchádzajú s menštruáciou..... Pekný hnus, čo? 🤣) navyše, vajcia ani nie sú zdravé, keďže sa upravujú tepelne. Ak sa bielkovina dostane do styku s teplotou 50 stupňov, bielkovina denaturizuje, takže sa zgrcne dokopy a znehodnotí. Ak niekto jedáva surové vajcia bez tepelnej úpravy (vitaj salmonela), tak OK, v tom prípade prijíma veľmi výživnu bielkovinu. Ak však je varené vajcia (ktoré sa varia v 100 stupňovej vode), pražené ci smažené - všade je teplota vyššia ako 50 stupnov, pripadne vajicia v koláčoch a zapekanych jedlách, kde je teplota 180-200 stupňov... Nič hodnotné v tom vajci neostáva. Iba tuk a cholesterol... No a to práve zdravé nie je. Celkovo, ja sa držím životného štýlu, že každý jeden živočích aj človek je dokonale usposobeny na taky typ stravy, ktorý dokáže zjesť bez tepelnej úpravy. Mačka ci vlk dokážu uloviť zviera a zjesť ho celé tak ako je, nič s nim nerobia, neopekaju si ho na ohniku, aby zničili patogeny, ktoré to mäso obsahuje. Takisto, mačke keď dáš surové vajce, ani sa z neho nepogrca ani nedostane salmonelu. Práve naopak, pomáha jej udržat krásnu srsť a dobrý zrak. Ale ja akosi nemám pocit, že človek by bol taky šikovný, aby bežal za jeleňom, v zuboch ho rozthal na kusy a potom surové mäso zjedol. Človek dokáže jest surovú zeleninu a ovocie a strukoviny samozrejme. Tie stačí namočiť do vody a oni zmakknu a dajú sa konzumovať aj surové. Samozrejme, že máme oheň a tepelne upravované veci chutia výborne. Ja však jem tepelne upravované len to, čo by som mohla jest aj surové a neotravila by som sa 🙂
A ešte jedna vec na záver - ži tak, aby ty si bola spokojná, jedz to, čo je v súlade s tvojim svedomím a co blahodarne účinkuje na tvoje zdravie. Nikto iný tvoj život nežije. Rodina, ak ťa nechce rešpektovať, tak sa s nimi nestykaj. Nie je nič horšie ako toxicki ľudia

carambolo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz