Kde som spravila chybu? Dala som tam džemko, cukor aj KL kys.citronovej. Varim a nič 🤦 viem že treba robiť skúšku na tanieri či sa robí cestička ale nerobí, je úplne riedky.
Už som si dala stoličku k sporáku 😀
Ja som mala džem do 15 m hotový ale pravda ja robím džem v multivarnom či jak sa volá
dzemko nepoznam...davam pektin...a na dzemku je nejaky navod co ako pridavat?
@miskamicha áno, pridávala som podľa návodu. Jahodový robí prvýkrát takže som si netrúfla len tak od oka. No len sa mi to nezdá, varím to už skoro 40min
raz som aj dala to džemko. Uz nikdy viac...
Daj 1 malú lyžičku na tanierik, keď úplne vychladne, mal by byť tuhý. Robievam jahodový každý rok, síce používam gél fix, ale nie je až taký hustý ako napríklad marhuľový. Do palaciniek je výborný.
Niektoré jahody sú dosť vodnate a treba ich dlhšie variť kým sa vyparí voda, on zhustne len var a miešaj
Odlievaj si 3-4 naberačky do panvice alebo menšieho hrnca.
Budeš to mať rýchlejšie.
A isla si podla navodu? Este sa mi nestalo, ze by mi nezhustol. Daj tanierik do mraznicky na chvilu, kvapni na neho dzem, ak sa bude chytat, tak stuhne ked vychladne. Dzemy s pridavkom pektinu su za horuca riedke, pektin stuzuje az po vychladnuti
ja som skusila pridať chia semiačka na zahustenie...google ma naviedol 😉
Ja robim len jahody, kryštálový cukor a citrónová šťava. Vždy zhustne bez iných prídavkov
Treba robit ako pisu na obale, 2lyz cukru a dzemko, prebublat, dosypat cukor povarit 5min a liat do pohara. Zhustne po vychladeni,koniec. 6kg zavarenych za 45min
@daniela1911 ano, len miesame, miesame🙂...podaktore chcu mat chemickejsiu verziu do 15min
Ja varievam 2h, ovocie a cukor
Hotovo, už je v pohároch. Vychladnuty na tanieriku síce trošku redši ale nevadí, zje sa aj taky.
Ja nikdy nepridávam k ovociu nič iné než cukor, nech robím hocijaký džem. Používam overený postup, ktorý mám od mamy, robím to tak s každým ovocím:
Povarím ovocie s cukrom, potom odstavím a nechám tak, niekedy úplne vychladnúť, inokedy nie, ako sa mi chce a ako si spomeniem. Občas premiešam. Po nejakom čase zase nechám zovrieť a opäť po pár minútach vypnem atď, takto to zopakujem viackrát, pokojne aj do druhého dňa. Tým sa prebytočná tekutina odparí bez toho, aby som to prevarila dlhým varením, o niekoľkých hodinách miešania ani nehovoriac. Väčšinou začnem variť džem v sobotu a do pohárov dávam v nedeľu.
Tak var dalej 🙂