Jahodový džem nehustne

18. jún 2023

Kde som spravila chybu? Dala som tam džemko, cukor aj KL kys.citronovej. Varim a nič 🤦 viem že treba robiť skúšku na tanieri či sa robí cestička ale nerobí, je úplne riedky.

vanilkovazmrzka
18. jún 2023

Tak var dalej 🙂

autor
18. jún 2023

Už som si dala stoličku k sporáku 😀

stellarstar
18. jún 2023

Ja som mala džem do 15 m hotový ale pravda ja robím džem v multivarnom či jak sa volá

miskamicha
18. jún 2023

dzemko nepoznam...davam pektin...a na dzemku je nejaky navod co ako pridavat?

autor
18. jún 2023

@miskamicha áno, pridávala som podľa návodu. Jahodový robí prvýkrát takže som si netrúfla len tak od oka. No len sa mi to nezdá, varím to už skoro 40min

akab
18. jún 2023

raz som aj dala to džemko. Uz nikdy viac...

jaga18
18. jún 2023

Daj 1 malú lyžičku na tanierik, keď úplne vychladne, mal by byť tuhý. Robievam jahodový každý rok, síce používam gél fix, ale nie je až taký hustý ako napríklad marhuľový. Do palaciniek je výborný.

miimss
18. jún 2023

Niektoré jahody sú dosť vodnate a treba ich dlhšie variť kým sa vyparí voda, on zhustne len var a miešaj

maca1984
18. jún 2023

Odlievaj si 3-4 naberačky do panvice alebo menšieho hrnca.
Budeš to mať rýchlejšie.

viestta
18. jún 2023

A isla si podla navodu? Este sa mi nestalo, ze by mi nezhustol. Daj tanierik do mraznicky na chvilu, kvapni na neho dzem, ak sa bude chytat, tak stuhne ked vychladne. Dzemy s pridavkom pektinu su za horuca riedke, pektin stuzuje az po vychladnuti

76california
18. jún 2023

ja som skusila pridať chia semiačka na zahustenie...google ma naviedol 😉

daniela1911
18. jún 2023

Ja robim len jahody, kryštálový cukor a citrónová šťava. Vždy zhustne bez iných prídavkov

eeffka
18. jún 2023

Treba robit ako pisu na obale, 2lyz cukru a dzemko, prebublat, dosypat cukor povarit 5min a liat do pohara. Zhustne po vychladeni,koniec. 6kg zavarenych za 45min

gelifil
18. jún 2023

@daniela1911 ano, len miesame, miesame🙂...podaktore chcu mat chemickejsiu verziu do 15min

o__o
18. jún 2023

Ja varievam 2h, ovocie a cukor

eeffka
18. jún 2023

@gelifil min rok som robila len jahody a cukor,varila som to hadam 4hod, riedky ostal,zjedli sme aj tak

autor
18. jún 2023

Hotovo, už je v pohároch. Vychladnuty na tanieriku síce trošku redši ale nevadí, zje sa aj taky.

h2
18. jún 2023

Ja nikdy nepridávam k ovociu nič iné než cukor, nech robím hocijaký džem. Používam overený postup, ktorý mám od mamy, robím to tak s každým ovocím:
Povarím ovocie s cukrom, potom odstavím a nechám tak, niekedy úplne vychladnúť, inokedy nie, ako sa mi chce a ako si spomeniem. Občas premiešam. Po nejakom čase zase nechám zovrieť a opäť po pár minútach vypnem atď, takto to zopakujem viackrát, pokojne aj do druhého dňa. Tým sa prebytočná tekutina odparí bez toho, aby som to prevarila dlhým varením, o niekoľkých hodinách miešania ani nehovoriac. Väčšinou začnem variť džem v sobotu a do pohárov dávam v nedeľu.