Ahojte robili ste niekto už džem bez použitia gelfixu? Proste len jahody ,cukor a potom sterilizovať dá sa aj takto
Ano, da sa aj tak. Ak mam Gelfix, tak dam, avsak menej, ako pisu na obale. Asi preto ziaden efekt nevidim 😉
Ja robim iba jahody a cukor,,,sice sa to vari dlhšie, treba veľa cukru ale výsledok je super
Na váhu jahôd dávam tak tretinu cukru. Jednu noc stoja jahody pomiešame s cukrom v hrnci. Plus štipka citrodeka. A už len varím. Buď popučim, alebo premixnem ponorným mixérom.
Ja pracne robim takto. Pomixujem jahody, odmeriam, kolko je stavy, napriklad 2 litre. Na liter dam 700-800g cukru, zohrejem, nech sa cukor rozpusti. A potom do plytkej rajnice davam po 2-3 naberacky a miesam, miesam, kym sa voda neodpari, nalejem do poharikov, zavriem, otocim hore dnom a necham, kym trosku zachladne, otocim a hotovo.
Je to pracne, trva to niekolko hodin take pomale varenie, ale stoji to za to. Ak chcem tekutejsi, varim kratsie, ak tuhsi, tak dlhsie. Taky tuhsi je fajn do buchiet, nerozteka sa ako s gelfixom.
ja nikdy nepouzivam gelfix, len ovocie a cukor
Robím tiež bez gelfixu. Na 1 kg ovocia dávam 300 g cukru a 7 g kyseliny citrónovej. Cez noc nechám odstáť na druhý deň varím. Potom ešte sterilizujem v rúre.
Ano, 1kg jahod 300g cukru, odstat v chladnicke a dlho varit..horuce dat do poharov, otocit hore dnom, zakryt dekou...netreba sterilizovat
@smiling89 ďakujem
Nie, takto sa neda. Mozes varit jahody s cukrom kym nebude dzem dost husty aby sam zacal zelirovat a potom ho naflaskujes, zakryjes a nemusis sterilizovat