Jahodový džem bez gélfixu

30. máj 2024

Ahojte robili ste niekto už džem bez použitia gelfixu? Proste len jahody ,cukor a potom sterilizovať dá sa aj takto

viestta
30. máj 2024

Nie, takto sa neda. Mozes varit jahody s cukrom kym nebude dzem dost husty aby sam zacal zelirovat a potom ho naflaskujes, zakryjes a nemusis sterilizovat

oli18
30. máj 2024

Ano, da sa aj tak. Ak mam Gelfix, tak dam, avsak menej, ako pisu na obale. Asi preto ziaden efekt nevidim 😉

nairobi
30. máj 2024

Ja robim iba jahody a cukor,,,sice sa to vari dlhšie, treba veľa cukru ale výsledok je super

oli18
30. máj 2024

@viestta ja chapem tak, ze jahody s cukrom autorka vari, ako pises.

viestta
30. máj 2024

@oli18 nie som si ista co mysli, ked to chce sterilizovat

ukulela
30. máj 2024

Na váhu jahôd dávam tak tretinu cukru. Jednu noc stoja jahody pomiešame s cukrom v hrnci. Plus štipka citrodeka. A už len varím. Buď popučim, alebo premixnem ponorným mixérom.

oli18
30. máj 2024

@viestta ja sterilizujem hotivy dzem tiez.

viestta
30. máj 2024

@oli18 nikdy som to nerobila. Horuci naflaskujem zavriem vieckami, poskladam na plech a prihodim dekou aby sa dosterilizovali aj chytili viecka

nevenka
30. máj 2024

Ja pracne robim takto. Pomixujem jahody, odmeriam, kolko je stavy, napriklad 2 litre. Na liter dam 700-800g cukru, zohrejem, nech sa cukor rozpusti. A potom do plytkej rajnice davam po 2-3 naberacky a miesam, miesam, kym sa voda neodpari, nalejem do poharikov, zavriem, otocim hore dnom a necham, kym trosku zachladne, otocim a hotovo.

nevenka
30. máj 2024

Je to pracne, trva to niekolko hodin take pomale varenie, ale stoji to za to. Ak chcem tekutejsi, varim kratsie, ak tuhsi, tak dlhsie. Taky tuhsi je fajn do buchiet, nerozteka sa ako s gelfixom.

trema
30. máj 2024

ja nikdy nepouzivam gelfix, len ovocie a cukor

lukbe
30. máj 2024

@nevenka aj ja to takto robím, ale neotacam hore dnom.

avocmada2
30. máj 2024

Robím tiež bez gelfixu. Na 1 kg ovocia dávam 300 g cukru a 7 g kyseliny citrónovej. Cez noc nechám odstáť na druhý deň varím. Potom ešte sterilizujem v rúre.

smiling89
30. máj 2024

Ano, 1kg jahod 300g cukru, odstat v chladnicke a dlho varit..horuce dat do poharov, otocit hore dnom, zakryt dekou...netreba sterilizovat

autor
31. máj 2024

@smiling89 ďakujem

nevenka
31. máj 2024

@lukbe a mozno netreba, mama a starka to tak robila, tak robim tak. Niekomu sa to zda presladene, ale svokra robi s 300g cukru, gelfixom, kyselinou citronovou a ma to riedke a strasne kysle, deti mi to nechcu jest.

sidonika
9. jún 2024

@nevenka presne takto sa má robiť džem,aby sa dlho nevyvaral a zachoval si nutričné látky aj farbu.