Prosím vás máte nejaký overený recept na chutný jahodový džem?
@64jarka64 ja dávam na 1 kg jahôd len 350 gramov cukru, nemám rada veľmi presladené lekváre.. kyselinu citrónovú ani nič nedávam. Jahody nepučím ani nemixujem nechám ich tak v celku a varím dosť dlho kľudne aj dve hodiny na nižšom stupni ( mám na to taký dobrý hrniec )
@64jarka64 jahody odvazim, popucim, rozmixujem, dam na sporak a cakam kym zacnu vriet. Potom podla navodu Dzemko alebo Gelfix, kde ide na 1kg ovocia 0,5kg cukru, ked su sladke tak v pohode aj ten s 0,3kg cukru a je dobry. Doma mama rozvarala dzemy bez Gelfixu, ale to je taaak dlho, ze na to nemam nervy a cas, svokra pouzivala gelfix, tak som sa naucila takto vsetky domace dzemy robit.
@64jarka64 na jahodový džem nepotrebuješ žiadnu chémiu typu želírovacie záležitosti a podobne. Na 1kg jahod ti stačí 300 - 500g cukru (podľa toho, aký sladký chceš) a šťava z 1 citróna. Ja najprv posypem pred varením tým cukrom jahody a keď pustia šťavu, začnem variť do zhustnutia. Stačí občas premiešať. Hustotu si skúšam tak, že dám kúsok džemu vychladnúť na tanier a keď už netečie, ale je pekne hustý, tak odstavím. Keď ich naleješ do vysterilizovaných pohárov hneď po dovarení, stačí poháre len prevrátiť naopak a nechať vychladnúť. Už netreba sterilizovať ďalej.
Ja ho robím takto 1kg jahôd 700gcukru trosku kys.citronovej. Varím ich vo veľkom hrnci najprv 10 minút potom ich pomixujem ak nechcem kúsky a nakoniec prelievam do panvice po cca take 4 polievkove varechy a ešte vyvarim 15 minút. Nalejem do fľaštičiek a otočim