Žienky už na druhý pokus robím závin z lístkového cesta,krásne dozlata upečený,hoci troška praskol 😀.....
a keď ho rozkrojím, mojej polovičke sa zdá,že je surový,ale podľa mňa to také má asi byť 🙂
Každý recept čo bol s fotkou na nete vyzeral presne tak v prostriedku ako ten môj.
Piekla som ho asi 30 minút pri 200 stupňoch,takže určite nemôže byť surový.
Je tam síce trochu viac jabĺk,ale nemyslím,že je to tým,či sa mýlim??
Ďakujem za rady 🙂 🙂
ked je cesto do zlatista upecene, tak kolac musi byt hotovy. No a manzelovi sa zda byt kolac surovy aj pri konzumacii? 🙂
inak, ja peciem na 180 stupnov vsetky kolace. No niekto pecie na vyssej teplote a nie je problem. Zavisi to od truby.
babule teraz ho s drobcom papáme a je super,asi to bude fakt tými jablkami,že pôsobí surovo
moze byt vnutri vlhky koli jablkam. nastruhane jablka predtym dobre vyzmykat, alebo posypat struhankou, aby vlhkost vosla do struhanky a nie do cesta.
@anjelicek26 hej hej na 200 niekde som čítala aj 220
tiež myslím, že je to jablkami, ale lístkové vždy pečiem pri 180
ahoj. listkove sa doslova musi piect min.na 200stupnoch. Proti prasknutiu ho pred pecenim popichaj vidlickou, aby mohla para unikat. To, ze bol vnutri trochu surovy mohlo byt sposobene tym, ze si dala vela jablk. Treba ich vyzmykat od stavy. Idealne je robit jablkovo-makovy alebo jablkovo-orechovy, kde prebytocnu vlhkost pojme mak alebo orechy. A inak celkovo ti rura dobre pecie? Este to moze byt aj tym.
@nikkky
kazda rura je ina. menila som znacku a teraz sa ucim nanovo piect. kym predchadzajuca piekla vsetko raz tak dlho ako v recepte (nakoniec som vzdy pridavala teplotu oproti povodnemu receptu), tato nova ma tendenciu piect silnejsie. musim sa naucit s nou lepsie vychadzat 🙂 overene veci mi nejak zatial nevychadzaju 🙂
no asi sa mu zdal surovy preto, lebo bol mokry. Ja ked robim jablckovu strudlu, tak vzdy este posypem jablcka - uz ked ich mam na ceste - bud struhankou alebo detskou krupicou. No ale podla tvojho popisu urcite nemohol byt surovy. No a ja by som to urcite nevyhodila 🙂 ked mu nechuti, nech neje 🙂 tusim zase nejaky vdacny manzel...
ja taky " mokry" lubim a tiez sa zdal mm surovy, ale nie je. taky kolacik urobim, ked nemam cas. v mrazaku je vzdy nejake listkove cesto a jablka nastruham rychlo.. nabuduce skusim teda ten trik so struhankou dik baby 😉
@nikkky
surovy eee, , 30 min musi stacit aj na hrubsi plat listkoveho, ako pisu dievcata, cesto je take mazlavejsie z jablk, take akoby scapene a vlhke, ako pisu baby dat pod ne na cesto struhanku, ja sypem mlete orechy, to nasaje tu vlhkost, ale pri jablkach bude stale take mazlavejsie...
nabuduce nevyhadzuj do kosa, ale pozvi na navstevu, my budeme vdacnejsie konzumentky ako manzel 😀 😀 😀 😀
listkovy zavin ja peciem na 200 stupnov, obcas aj vyssie..robievam rôzne aj jablckovy..jablcka nastruham trosku stavu vyzmykam, dam vanilku,skoricovy cukor / obcas aj hrozienka/, plat vyvalkam dam kokos, alebo mlety orech a na to rozlozim jablcka, stocim, popicham a peciem / robim aj - mlety orech + praskovy cukor a na vrch nastruham jablcko, ...mlety mak + cukor a pohadzem ceresne/
no, ja som nikdy kolac nevyhodila. Inak, ked zistis, ze nie je dopecene, tak sup naspat do truby. Mne sa tak stalo, ze ked som robila babovku, tak spajdla mi ukazala, ze cesto je uz upecene, ale po vybrati z truby a vyklopeni, bolo cesto vlhke. Tak som to hodila na plech a sup do truby. Vsetko sa da vyriesit. A manzel by si mohol viac cenit tvoju pracu a povzbudit ta, ak sa nieco nevydarilo. Ale toto sa evidentne podarilo. Mne ked sa nieco nepodari, tak to neprezradim, tvarim sa, ze to tak malo byt. A vzdy to vyjde 🙂 varim a peciem skoro kazdy den len tri roky, ale doteraz sa mi vzdy vsetko podarilo
@danulka12 no tak to si šikulka. Keď sa Ti všetko zatiaľ podarilo. Ja by som ho ani nevyhodila keby som sa od toho môjho dočkala trochu vďačnosti. Aj tamten bol taký istý ako je aj teraz ten druhý,
ale jeho proste nepresvdčím,že je to upečené a má to tak byť. Aj dnes povie,že je surový
no ale čo už mám ku kávičke aspoň na 3 dni 😀 😀 😀
no vidis, ze syncekovi a aj tebe chutilo. Mozno manzel nechcel jablckove, tak nevedel, co si vymysliet. Sprav na slano. Ja urobim prazenicu so sunkou a syrom, osolim, okorenim a spravim normalnu strudlu. Alebo dam rozmrazeny spenat s uvarenymi vajickami nakrajanymi, syr, ochutim. A normalne zviniem, potriem vajickom a dam piect. Plnku robim podla toho co mam doma a co nam chuti. A velmi dobre je urobit aj tak, ze si rozvalkas listkove cesto, nakrajaj si male stvorceky, nakrajaj klobasku, koliesko daj na ten stvorcek cesta a stlac rozteky. Daj to na plech (pod neho papier na pecenie, nech nemusis tolko drhnut pekac). Potries vajickom a das piect. Je to mnamka. Mozes spravit aj s nivou napr. Su rozne recepty. Tu nebude riesit, ci je plnka upecena 🙂
A ja ti poviem za seba, ze aj keby mi manzel brblal do nemoty, ze je to surove a nebolo by, tak by som to just pred nim s prepacenim zozrala! 🙂
ale poznam to, ten moj tiez casto riesi blbosti a do nemoty rozprava. No k jedlu nastastie nie. Asi vie co by som urobila 🙂
@nikkky - na 200 stupnov? Ja peciem na 150-160 stupnov a je tak akurat, 45 minut to trva, surovy rozhodne nie je