Ahojte, potrebovala by som odskúšaný recept na jablkove pite (cesto, jablka, cesto). Moj recept zlyhal, cesto je tvrde.
Na nete su rozne pomery muky od 600 az do 400 a stale 250g maslo.
Mate nieco osvedčené, prosim?😊
Ďakujem
@jarkap1 ked mas cesto tvrde, tak je premiesene. Krehke cesto sa ma len jemne dat dokopy. Neviem ako robis, ja robim v kutri, rozsekam maslo s mukou a cukrom, ked vyzera ako struhanka pridam lyzicku, dve studenej vody, ked sa zacne spajat, vypnem a len ho stlacim dokopy a strcim do chlanicky stuhnut.
@jarkap1 U mojho muza jednoznacne vedie tento recept na presporske jablkove pite, ine uz v podstate ani neje a ked si aj da, tak mu tak nechuti. Recept je na maly plech 23x23cm.
CESTO:
260-270g muky (dobre je to z hladkej aj polohrubej)
125 zemiakov varenych v supke
85-90g husacej/kacacej masti
80-90g cukru
1 vajce
nastruhana kora z polovice citrona
1/2 prasku do peciva
stipka soli
Zemiaky nastruhame na jemno, zmiesame s ostatnymi surovinami, miesime okolo 10 minut. Potom dame cesto tak na 30 minut odpocinut do chladnicky.
PLNKA:
450g nastruhanych jablk
40-50g nasekanych vlasskych orieskov
1 cajova lyzicka skorice
4 pomlete/podrvene klinceky
1/4 cajovej lyzicky mletej vanilky, pripadne vanilkovy cukor
nastruhana kora z druhej polovice citrona
cukor podla potreby, podla sladkosti jablk, cca 30-50g
ak jablka nemaju vobec kyslost, dame aj trochu citronovej stavy
Vsetko toto zmiesame.
Potom vymastime a pomucime plech, vyvalkame polovicu cesta a dame na plech. Na to plnku a potom druhu polovicu cesta. Potrieme zltkom, popichame vidlickou. Pecieme na 175°C 25-30 minut alebo kym vrch nezhnedne, toto zavisi od rury.
Okrem jablk som to uz skusala plnit aj slivkami, ceresnami, rebarborou a hruskami, vzdy to malo velky uspech. Hrusky ale treba trochu okyslit.
Jablká netreba zmýkať, dať aj s tou šťavou. Vpije do cesta. A netreba dlho piecť, len jemne do ružova.
Ak je to čerstvo upečené, tak sa ešte uleží a zmakne.
Ja praveze jablka zmykam od stavy do vsetkych kolacov. Recept, aky prvy vyskoci na Googli. Na dalsi den mi uz kolac nechuti, lebo nie je krehky, ale od jablk uz odvlhnuty.
@jarkap1 neprepiekla si to? Mne ešte nikdy nestvrdol a recept robim taký, čo prvý vyjde v googli 🤷