Rozhodli sme sa, že si upečieme buchty, lenže doma mám len sušené droždie- práškové. Je to to iste? V recepte píše ,,čerstvé droždie"
Nie som kamarátka s varením, s pečením už vôbec, ale chcem skúsiť kvôli deťom, no to by bola katastrofa, kebyže sa to nepodarilo😅
Ďakujem
Sušené je také isté droždie ako aj cerstve len teda v inej forme...nič s ním nepokazis, kopa žien používa len susene. Ja robím od oka cesto - preto ti presne dávky ani neviem povedať. Na nete je kopu receptov
Ja bezne pouzivam susene drozdie, ovela viac ako cerstve a nemam problemy. Tak smelo do toho 🙂 Ja davam na cca 250g muky polovicu alebo 3/4 balicka suseneho.
je to v podstate to iste, na to susenom je napisane na kolko kg muky to je. ja Ti velmi neporadim s receptom, ja robim kysnute od oka. ale mame radi kolac, ze cesto na plech (davam na spodok papier na pecenie) na to tvaroh vymiesany s kyslou smotanou, vanilkovym a krystalovym cukrom, trochou krupice, na to obcas dam marhule a posypat skoricovym cukrom.
Moja mama je aj vyucena kucharka, a co viem raz ked bola “kriza” a nebolo mozne zohnat drozdie tiez kupovala to v sacku, a uplne v pohode, len mozno trosicku horsie to islo, horsie sa s tym zaobchadzalo alebo ako by som to povedala.. ze ked clovek neni nauceny s tym robit moze sa stat ze uplne na 100% to nebude 🙂..
ja pouzivam pekaren na cesto a teda rozdiel medzi cerstvym a susenym drozdim nevidim.
susene sa pouziva orientacne v tretinovom mnozstve oproti cerstvemu sa mi zda.
Ano je to to iste cca na pol kila muky teda polku kocky kvasnic.proste ak ides piect z kila daj dva sacky ak z pol davky daj len jeden. Pozor na teplotu mlieka kvasnice vyberas z chladnicky tak ti znizia teplotu zohriateho mlieka tieto maju teplotu izbovu preto aj mlieko zohrej menej nech nezabaris cajch..
Dievčatá, dopadlo to katastrofálne 😪
Už keď som videla cesto, objednala som obed pre prípad, aby sme neostali hladní
Najskôr sa do pečenia pustím vtedy, keď na tuto tragédiu zabudnem...cca o 20-25 rokov🙏
Och tak by som si priala, aby ešte moja babička žila a naucila ma to😒
@dusankomoj bola by som ti veľmi vďačná. Ďakujem
1/2 kg hladká múka, 3dcl mlieko(1dcl na kvások+2dcl do cesta), 1dcl olej,1žĺtok(bielko ti zostane na potretie) 1ks kvasnice(je jedno či sušené,alebo čerstvé) trošku soli a cukor do kvásku asi lyžicka. Všetko poctivo odváž a zmeraj. Kvások=teplé mlieko+cukor+kvasnice. Cesto=múka,mlieko,žltok,olej a soľ(keď budeš robiť niečo sladké,tak daj podľa chuti cukor aj do cesta) pridaj kvások a vymiešaj(hákom v robote,alebo ručne) a naozaj vznikne cesto,čo sa nelepí a je ako plastelína. Kysnúť nemusí,urob rovno čo chceš(buchty,pletenky,pizzu...) a keď máš nachystané,tak zapni rúru na 180 stupňov a kým sa zohreje,tak cesto podkysne. Držím palce a daj vedieť skôr ako o 20r. 😉
@dusankomoj prosim ta a ty davas kolko cukru ked robis sladke kolace?
Tie na fotke vyzeraju uzasne. Ako si dostala ten tvar? Dakujem
Inak priznavam, tiez moc nie som kamoska s kysnutym cestom. Ked robim buchty alebo moravske kolace, cerstve su super. Ale na druhy den su suche. Dievcata cim to je?
Ani ja som nebola kamoska s kysnutym. Potom som vyskusala buchty od bonvivani a boli mega skvele
@freeze24 od oka🤗 cca 5 pol.lyžíc. Je to závin prerezaný po dĺžke(nie úplne do konca) a iba tak volne preložený. Neviem to inak opísať. Ale asi dneska upečiem a pošlem fotku. Inak aj toto je recept od bonvivani.
@freeze24 každé kysnuté cesto je na druhý deň suché. Jedlé,ale čerstvé je čerstvé. Inak aj ja som na kysnuté cesto musela ,,vyrásť",staršia dcéra má celiakiu,takže pri nej som piekla minimálne a teraz mladší syn by jedol langoše,buchty a pod. aj denne.
@dusankomoj ja neviem co robim zle, ale mne sa tie buchty nikdy tak pekne do vysky neupecu. Ostanu skor take nizsie bochnicky a tym padom su aj suchsie.
To by bolo super keby pridas postup s fotkami na ten kolacik 😘
@dusankomoj dá sa to cesto pouzit aj na pizza slimáky? A dávaš polovicu droždia na 1/2 kg múky alebo celé droždie v kocke? ☺️ Ak odpíšeš budem vďačná. Vyzerajú úžasne.
@nurielka celú kocku. Robím z neho všetko,iba prispôsobujem množstvo cukru. Sľubila som,že pridám fotky,ale v takomto vražednom teple sa mi nechce piecť.
@freeze24 práve sa pečie,ale postup som odfotila.
@freeze24 a takéto tučniaky narástli.
@dusankomoj dakujem, mnaaam hned by som si dala, vyzeraju vyborne
@dusankomoj vyzerajú perfektne, piekla som pizzove slimáky z toho receptu a fantastické. Ani kysnúť, len rovno robiť. Paráda.
Pripadne nejaké typy? Osvedčené recepty? Na nete je ich veľa, neviem si vybrať