Ahojte holky co som.mohla pokazit na grilazkach? Karamel nebol spaleny bol cely rozpuateny ale po pridani salka a hery sa mi urobili hrudky a hera plavala po vrchu nevznikla.mi z toho kompaktna zmes ale cim to je ? Dakujem :(
Ahoj my máme vynikajúci recept 250 g kryštál. cukor, 250 g hera, 1 Salko - izbova teplota , orechy od oka, mali by byť posekané. Táto kombinácia je fakt veľmi príjemne vyvážená.
Tak dúfam, že sa vydaria 🙂
Ja davam v poradi cukor, salko, pal.+cera, orechy. Az do konca to mam na miernom ohni kym sa vsetko nespoji.
kvôli miešaniu som začala robiť grilážky bez salka. Je to jednoduchšie a aj zdravšie /menej cukru/. Veľakrát mi to vytekalo z oblátok, hrčky v mase, a niekedy mi posekané orechy zas paseku robili, ked sa stalo, že nejaký kúsok bol väčší. Som nie veľmi dobrá cukrárka.
Ja som si v jednom hrnci roztopila heru v druhom som dala skaramelizovay cukor a ked bol uplne tekuty tak som pridla heru do neho zacalo to bublat lepit sa uplne odveci na miernom ohni som to estr spolu premiesavala ale nedalo sa to uplne zmiesat uz v tom mi vznikali hrudky maslo plavalo po povrchu tak som ho pozbierala lyzickou aby to nevyzeralo tak "mastne" dala som salko a tam uz uplne hrudky ale zaujimave ze mi to oblatky vobec nezlepilo a take lepkave to vyzeralo byt .... Prvykrat peciem tieto vianocne delikatesy nwm no medvedie labky sa mi hned podarili makke na prvykrat ... Kokosove mi stvrdli a doteraz nezmakli a toto uplne ze des ... Rozmyslam ci ma vobec zmysel este daco piect zbytocne surovin a nemam overene tie recepty vobec
Treba maslo a salco pridavat postupne, mozno aj na 10 krat a stale to miesat.a ja heru nedavam,ale obyčajne maslo,a musi byt pri izbovej teplote.
V recepte boli nejake nepresnosti ale to si clovek vsimne niekedy az pri peceni ze nevie co a kedy a pri akej teplote a v akom poradi uz viackrat som sa stretla s takym.niecim
ahoj tak ja nedavam orechy do tychto veci jedla som napr moje oblubene islove od starkej mojho manzela a des a hruuuza peciem bez orechov aj grilaz je podla mna tak lepsi takze orechy nedavam 🙂 receptik na grilaz u mna vyzera 300 g cukru 250g maslo kravske a 1 salko ked sa ti stala taka galiba mala si vziat ponorny a rozmixovat hrudky aj mne sa to stalo prvy a asi ak druhy krat ..ja neviem robit karamel bez vody tam je pes zakopany
@sunny8 ja mam recept kr.cukor 300g, 1 palmarin, 1 salko, 15dkg orechov a 1 van cukor. Cukor upalit na karamel, aby tam neboli hrudky. Nasledne pridat palmarin, a tu je moja finta fň - treba ho pridat rozpusteny a ohriaty. Ja si ho vzdy cely rozpustim v hrnceku este pred palenim cukru, ked mam vsetok cukor pusteny pridam palmarin roztopeny a hned aj salko. Ono to nikdy nebude kompaktna zmes, aj mne ten palmarin plava na povrchu, ale ked pridam najemno namlete orechy, masa sa zjednoti. Chvilocku este prehrievam a miesam. Keby si pridala palmarin tuhy v kocke, karamel sa ti sekne na taku tuhu hmotu, ktora sa sice rozpusti, ale mozu tam zostat hrudky.
@sykorkauhliarka karamel bez vody je jednoduchsi, nasypes do hrnca cukor a das hriat na platnicku, len treba uz od zaciatku miesat. Neviem ako by sa to spravalo na plynovom sporaku, ale moja mama ma taky a karamel robieva do grilaze aj kyslej kapusty, takze asi sa to da ☺
@alicka850 tento s vodou sa aspon nemusi miesat :D polakova taky robila v kuchyni lidla
Ja som robila vcera grilaz. Ked som do karamelu hodila zmaknutu heru tak to sycalo a bublalo a tiez zostala na povrchu. Tak som tam dala aj salko a na miernej teplote miesala dlho dlho a vsetko sa krasne spojilo, len ma uz bolrla ruka z tolkeho miesania..
@sykorkauhliarka pozriem si, veru ja zas taky neviem. Ale moja exsvokrusa ho robievala, trvalo to dost dlho. Kazdy je zvyknuty nejako inal ☺
@sunny8 nemala si studené alebo salko z chladničky?a aj keď nebolo,dala sú ho zrejme príliš skoro,keď si ešte maslo nemala spojené s hmotou..keď sa už spravili hrudky,je ťažké s tým niečo urobiť..maslo daj roztopiť zvlášť,medzitým si urob karamel.odstav karamel a pekne pomaly primiesaj maslo,daj to na mierny oheň(malo by to byť nad parou),treba to pekne pomaly miešať kým sa maslo spojí a neplava po povrchu,potom pridaj pomaly to salko,ale ako som písala musí mať izbovú teplotu..opäť znova miešať a nakoniec pridať orechy..daj hmotu vychladnúť nech netečie a nech sa dobre natiera.držím palce😃
Tak, ženy, uvediem vás do obrazu - bolo to tou Herou. Totiž už asi tri roky je spoločnosť Palma (Hera, Palmarín, Cera, oleje...) presťahovaná s výrobou do Poľska. Nevšimli ste si, že posledné roky tie maslá chutia divne a mne osobne aj Raciol olej. Viem to od kamošky, ktorej syn robil v Palme, a zrušili tu výrobu, lebo sa im to oplatí v Poľsku. Ale keďže je spoločnosť slovenská, tak zvesela sa nikde nedočítate, že kde to vyrábajú. Takže ja dávam zásadne do grilážok odvtedy maslo a je to oveľa lepšie. Len ma mrzí to, že Palmarín a Hera boli super na koláče a nič iné, okrem masla, tu nie je. Ale s tými poľskými sa fakt nedá nič robiť - viďte hrudky v grilážkach, mne sa ani krém do koláčov nedaril, čo som dlho robievala... Nevravím, možno to niektorej vyjde aj s tou Herou, ale problém je určite tam.
No fajn a ja som dneska skušala všetko na tie hrudky a nešlo to budeme chrumat jak veveričky..:D :D
Ja roztopim cukor, do toho pomaly vkladam heru- nie rozpustenu ale izbovej teploty, potom pomaly salko.spravi to to isté co aj tebe- hrudky a tuk navrchu ale pomaly miesam a po nejakom case sa to spoji.este nasypem orechy a tie to spoja celkom.tiež keď som robila prvýkrát tak to vyzeralo všelijako ale nakoniec sa to vždy spoji len to chce viac času
@sykorkauhliarka vobec ma to nenapadlo a mohla som zachranit ten nepodarok do kelu to tak vyzera ked narychlo pred odchodom do prace v recepte to vyzeralo rychlo a jednoducho cloveka v tej chvili nrnapadne kolko sa toho da pokazit
Dakujem holky niekedy zasa vyskusam ;) nemam uz doma salko oblatky este mam by som urobila neviete niektora overeny receptik na domace salko??? Vdaka :*
Neviem ci poradim ale ja to robim v poradi..rozpustim cukor potom maslo do toho potom salko a nakoniec orechy...vzdy sa mi podarili.