Ahojte, tento koláč je fantastický, recept mi odporučila sestra. Ale poprosím o radu, akou inou"zdravšou" múkou sa dá nahradiť tá polohrubá v recepte?niečo dostupné...myslím, že aj množstvo toho cukru sa dá znížiť o dosť, nie????ďakujem za každú radu 😉
Ahoj, neodfotis prosím aj zvysok receptu, postup? 🙂
Miesto cukru domáci med
@terezia1477 tu je recept, je výborný, ale cuketu naozaj treba poriadne vyžmýkať.
@potvora1 dakujem pekne 🙂
@potvora1 napr mozes pomliet ovsene vlocky, pridat struhanu mrkvu, lebo tekvicu na pecenie.
@potvora1 a kakao neodporucam holandske, ze vraj je najhorsie a najviac ochudobnene o ziviny. Ale miesto kaka mozes pouzit bud pernikove kirenie, alebo len skoricu.
ja len doplním, že múku môžeš aj úplne nahradiť mletými vlašskými orechami a namiesto cukru skús rozpučiť 2 banány, alebo osladiť jablkovým pyré (najlepšie majú v DM) 😉
350g cuketa,200g trstinovy tmavy cukor/alebo kokosovy alebo 250 g xylitol ci erytritol/,2 vajcia,3 dcl kokosoveho oleja/alebo maslo/ ,250g celozrnnej spaldovej alebo psenicnej muky,.....ostatne uz ako v recepte
Alebo:
350g cukety, med alebo javorovy sirup- podla chuti cca 6 PL/prip.iny ale nie agave!/,2 vajcia,2 dcl olivoveho oleja/alebo ineho/,100g celozrnnej spaldovej,psenicnej ci ovsennej muky,150 g spaldovej bielej muky....dalej ako v recepte.
To len ako priklad.
Ak nahradis muku celozrnnou,nemozes pouzit klasicky tekuty olej!
Zgrcne sa to.
Musis tam.pouzit nieco co stuhne,preto maslo alebo kokosak.
Mozes to maximalne dat pol na pol.
Dalej-ak miesto cukru ktory je pevny pouzijes tekute sladidlo,musis ratst s tym ze cesto zredne.
Cize musis pridat rosku viac muky alebo jednoducho pridas kokos,mak,orechy,kakao...
Kakao si vaz vzdy ako diel.muky-dost zahustuje! Ak ho das viac ako cca 1 PL
A este-cim viac orechov do cesta das,tym menej mozes dat tuku.orechy su mastne.
Prasok si daj vinny kamen.
A este odporucam/n ak pouzijes celozrnne muky,/neviem aky je orig.postup/vyslahaj si zvlast sneh z bielkov so stipkou soli a primiesaj ku vsetkemu na zaver.cesto bude nadychanejsie.
Peciem z celozrnnych muk tak mam to odkusane
@potvora1 včera som robila cuketovy koláč takto:
3celé vajcia + 1hrnček kry cukru + 2hrn hrubo postruhanej cukety
1vanilkovy cukor
1hr polohr múky + 1hr raznej múky
1čaj lyz sody bikarbony
1/2hr nemleteho maku
1-1,5dl oleja raciol repkovy
2PL kakaa
(v recepte je ešte celý prášok do pečiva, no ten som zabudla dať)
Piekol sa cca 30min na 180°
Horúci som potrela ribezlovym lekvarom a neskôr coko polevou. Všetkým veľmi chutil🙂
Pridám aj foto.
@potvora1 ja by som nahradila cukor za tretinový,príp.mas brezový, kokosovy atď a múku za špaldovu... ja v každom recept používam len špaldovú a môžeš ju aj namiesat..ja dám vždy pol na pol hladkú s celozrnnou..ale predávajú aj polohrubu špaldovu