Ahoj, hladam recept na konkretnu kapustnicu aka sa varila na Kysuciach, ale recept moze byt z CR. Bola cisto z jusky (kapustovej vody suda s kvasenou kapustou), cize v tanieri uplne priesvitna, bolo v nej varene bravcove mäso a zemiaky.
Poznate to niekto a mate recept?
Moja svokra vari skvelú kapustnicu len z jušky a z máčanych húb niekoľko hodín vo vlažnej vode. Plus klobása a ryža na zahustenie. Žiadna kapusta. Je to najlepšia polievka a tesim sa na ňu na zajtra. Vari ju len na štedrý deň a ja na ňu zbieram v jeseni huby. Najlepšie sú obyčajné suchohríby. Táto polievka nie je číra ale naopak až čierna od tých húb. Veľa ich tam je. Je vynikajúca a krásne kyslá.
Ta stava sa da kupit samostatna, v pol litrovych flasiach mavaju v obchode
my sme doma varili kapustnicu tak, že sa len dalo variť mäso, hríby, potom sa mäso vybralo a dala sa kapusta. Mäso sa jedlo až po večeri. Kapustnicu sme zajedali chlebom.
@niekto2hy ja neviem varit, takze potrebujem presny recept. Napises mi ho? Mnozstva, casy, naslednost
@slovakboy klobasa, ryza, huby tam neboli
@pralinka86 ano ale aky je potom recept?
Moja mamina varieva podobnú z Liptova, kapustnicu uvari normálne co do nej patrí, potom ju precedi aby zostala cisto iba voda s hribmi (vyvar z kapustnice), dochuti ju, zahustí a je sa s uvarenymi popucenymi zemiakmi, v ktorej je oprazena cibulka s červenou paprikou,,,,je to vynikajúce,,, každý rok sa tesim iba na jej kapustnicu
@nairobi toto nebude ono
Moja mama je z Kysúc. Dáš variť kapustnicu (šťavu) s mäsom a celé zemiaky. Potom mäso vyberieš, nakrájaš nazad. Zemiaky sú na povrchu akoby tvrdé, ale vo vnútri mäkké, my sme vždy dávali také menšie zemiaky.
My sme varili aj klobásu, celú cibuľu, potom sme do nej pustili celé vajce a teraz robíme aj slepú kuru. V podstate tam dáš variť to, čo chceš a nikdy to nebude zlé 👍
U nás sa varí iba s tou šťavou, skúsim napísať náš recept. Do vody dáme variť bravčové mäso, klobásu aj kúsok údených kosti. Pridáme celé čierne korenie aj nové, bobkový list, celú cibuľu a pár strúčikov cesnaku. Keď je mäso uvarené vlejeme kyslú stavu z kapusty. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Zemiaky hlavne nevar priamo v stave z kapusty, neuvaria sa Ti v kyslom prostredi.
My tak varíme, voda z kapusty, doliať vodou v pomere 1:1, údené rebrá alebo mäso, klobásy, huby. Množstvá nemám...keď je to mäkké, pridám zemiaky a varím ďalších 15 minút a vypínam. Nevarím úplne domäkka, lebo zemiaky sa dovárajú ešte v tej horúcej kapustnici.
Musim sa priznat ze varenie nepatri medzi moje zaluby,ale ked musis...
Kupil som minule udene koleno v obchode a ked 1,3kg masa nezjem,spravil som z neho kapustnicu. Koleno som uvaril podla http://www.kapustnica.sk/kapustnica-s-kolenom/ - hriby som nemal a tiez klobasa tam nebola. Cas varenia kolena,asi tak 1,5 - 2h,zalezi od velkosti,aby bolo maso makke.
U nas sa robila taka kremova hríbová, ale bez masa zase.. takze predpokladam, ze je to niečo podobne.. nedas hriby, ale to maso a vynechas smotanu.
Zemiaky by som uvarila spolu s masom, cize mas taky maly masovy "vyvar", do toho pridas tu kyslu stavu, chvíľu povaris, nech sa to spoji..zakladne korenie a neviem ci si pamatas este nieco ine v tom
Toto je ta hribova verzia:
https://www.coolinari.sk/hubova-macanka/
@ibrunova ako dlho sa vari?
Ja zvyknem tak hodinu a pol mäso, podľa veľkosti kusu, to potom nakrájam a ešte zo 10inút nechám prevariť, zemiaky tak cca poslednú polhodinu.
@ibrunova toto by mohol byt ten recept, vyskusam, dakujem
Ja varim tiez Kysucku kapustnicu, ale trochu inak, ako pises. Ide do nej aj kysla kapusta, aj hriby, na zaver rozslahane vajce a k tomu zemiaky
@slaviivals toto nie
moja mama takéto varila počas roka práve preto, že na vianoce sme mali bohatú kapustnicu ... a počas roka túto ... ja bohatú kapustnicu milujem, ale tú juhovú mám tiež veľmi rada, pozerám že recepty už pridali, môj by už bol zbytočný 🙂 (ale moja mama dávala dokonca aj zápražku veľmi málinko...)
a ešte si spomínam, že zemiaky varila osobitne aby neboli zvonku tvrdé, pridávala ich na konci ...
Nato nepotrebujes samostatny recept.Das varit bravcove koleno a ked sa uvari,do vyvaru das kapustu...