Hľadám recept na netradičnú kapustnicu

23. dec 2024

Ahoj, hladam recept na konkretnu kapustnicu aka sa varila na Kysuciach, ale recept moze byt z CR. Bola cisto z jusky (kapustovej vody suda s kvasenou kapustou), cize v tanieri uplne priesvitna, bolo v nej varene bravcove mäso a zemiaky.
Poznate to niekto a mate recept?

niekto2hy
23. dec 2024

Nato nepotrebujes samostatny recept.Das varit bravcove koleno a ked sa uvari,do vyvaru das kapustu...

slovakboy
23. dec 2024

Moja svokra vari skvelú kapustnicu len z jušky a z máčanych húb niekoľko hodín vo vlažnej vode. Plus klobása a ryža na zahustenie. Žiadna kapusta. Je to najlepšia polievka a tesim sa na ňu na zajtra. Vari ju len na štedrý deň a ja na ňu zbieram v jeseni huby. Najlepšie sú obyčajné suchohríby. Táto polievka nie je číra ale naopak až čierna od tých húb. Veľa ich tam je. Je vynikajúca a krásne kyslá.

sima234
23. dec 2024

@slovakboy aj moja mama takú varí, len namiesto ryže, robí mrveničku.

pralinka86
23. dec 2024

Ta stava sa da kupit samostatna, v pol litrovych flasiach mavaju v obchode

btus
23. dec 2024

my sme doma varili kapustnicu tak, že sa len dalo variť mäso, hríby, potom sa mäso vybralo a dala sa kapusta. Mäso sa jedlo až po večeri. Kapustnicu sme zajedali chlebom.

autor
23. dec 2024

@niekto2hy ja neviem varit, takze potrebujem presny recept. Napises mi ho? Mnozstva, casy, naslednost

autor
23. dec 2024

@slovakboy klobasa, ryza, huby tam neboli

autor
23. dec 2024

@pralinka86 ano ale aky je potom recept?

nairobi
23. dec 2024

Moja mamina varieva podobnú z Liptova, kapustnicu uvari normálne co do nej patrí, potom ju precedi aby zostala cisto iba voda s hribmi (vyvar z kapustnice), dochuti ju, zahustí a je sa s uvarenymi popucenymi zemiakmi, v ktorej je oprazena cibulka s červenou paprikou,,,,je to vynikajúce,,, každý rok sa tesim iba na jej kapustnicu

autor
23. dec 2024

@nairobi toto nebude ono

ibrunova
23. dec 2024

Moja mama je z Kysúc. Dáš variť kapustnicu (šťavu) s mäsom a celé zemiaky. Potom mäso vyberieš, nakrájaš nazad. Zemiaky sú na povrchu akoby tvrdé, ale vo vnútri mäkké, my sme vždy dávali také menšie zemiaky.

My sme varili aj klobásu, celú cibuľu, potom sme do nej pustili celé vajce a teraz robíme aj slepú kuru. V podstate tam dáš variť to, čo chceš a nikdy to nebude zlé 👍

marth16
23. dec 2024

U nás sa varí iba s tou šťavou, skúsim napísať náš recept. Do vody dáme variť bravčové mäso, klobásu aj kúsok údených kosti. Pridáme celé čierne korenie aj nové, bobkový list, celú cibuľu a pár strúčikov cesnaku. Keď je mäso uvarené vlejeme kyslú stavu z kapusty. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

selenka7
23. dec 2024

Zemiaky hlavne nevar priamo v stave z kapusty, neuvaria sa Ti v kyslom prostredi.

ibrunova
23. dec 2024

@selenka7 vo vnútri hudú fajné mäkké, práveže

ina2405
23. dec 2024

My tak varíme, voda z kapusty, doliať vodou v pomere 1:1, údené rebrá alebo mäso, klobásy, huby. Množstvá nemám...keď je to mäkké, pridám zemiaky a varím ďalších 15 minút a vypínam. Nevarím úplne domäkka, lebo zemiaky sa dovárajú ešte v tej horúcej kapustnici.

niekto2hy
23. dec 2024

Musim sa priznat ze varenie nepatri medzi moje zaluby,ale ked musis...
Kupil som minule udene koleno v obchode a ked 1,3kg masa nezjem,spravil som z neho kapustnicu. Koleno som uvaril podla http://www.kapustnica.sk/kapustnica-s-kolenom/ - hriby som nemal a tiez klobasa tam nebola. Cas varenia kolena,asi tak 1,5 - 2h,zalezi od velkosti,aby bolo maso makke.

ina2405
23. dec 2024

@selenka7 uvaria a dokonca tie múčne prasknú a vedia sa na kašu rozvariť

pralinka86
23. dec 2024

U nas sa robila taka kremova hríbová, ale bez masa zase.. takze predpokladam, ze je to niečo podobne.. nedas hriby, ale to maso a vynechas smotanu.
Zemiaky by som uvarila spolu s masom, cize mas taky maly masovy "vyvar", do toho pridas tu kyslu stavu, chvíľu povaris, nech sa to spoji..zakladne korenie a neviem ci si pamatas este nieco ine v tom
Toto je ta hribova verzia:
https://www.coolinari.sk/hubova-macanka/

niekto2hy
23. dec 2024

Kapustu som pouzil tuto,len som ju precedil.

autor
23. dec 2024

@ibrunova ako dlho sa vari?

ibrunova
23. dec 2024

Ja zvyknem tak hodinu a pol mäso, podľa veľkosti kusu, to potom nakrájam a ešte zo 10inút nechám prevariť, zemiaky tak cca poslednú polhodinu.

autor
23. dec 2024

@ibrunova toto by mohol byt ten recept, vyskusam, dakujem

slaviivals
23. dec 2024

Ja varim tiez Kysucku kapustnicu, ale trochu inak, ako pises. Ide do nej aj kysla kapusta, aj hriby, na zaver rozslahane vajce a k tomu zemiaky

autor
23. dec 2024

@slaviivals toto nie

biba_18
23. dec 2024

moja mama takéto varila počas roka práve preto, že na vianoce sme mali bohatú kapustnicu ... a počas roka túto ... ja bohatú kapustnicu milujem, ale tú juhovú mám tiež veľmi rada, pozerám že recepty už pridali, môj by už bol zbytočný 🙂 (ale moja mama dávala dokonca aj zápražku veľmi málinko...)
a ešte si spomínam, že zemiaky varila osobitne aby neboli zvonku tvrdé, pridávala ich na konci ...

nelca84
23. dec 2024

@slovakboy ryza? Neboli to jacmenne krupy?

ibrunova
23. dec 2024

@nelca84 moja svokra veru dávala ryžu.

nelca84
23. dec 2024

@ibrunova fakt? To pocujem prvy krat. No ale ako sa hovori, proti gustu...

ibrunova
23. dec 2024

@nelca84 mne to tam moc nepasovalo, ja napríklad ani nerozumiem celkovo zahusťovaniu kapustnice.

nelca84
23. dec 2024

@ibrunova no neviem si to ani ja celkom predstavit, ryza v kapustnici. Moja starka davala krupy, ale nemyslim si ucelom bolo zahustenie.