Prosím, poraďte recepty pre školáka histaminika, miluje pizzu, bolonske spagety, hranolky... ale prave mliecne vyrobky, rajciny a veci z nich, majonezy, horcicu, kysnute cesto, mastnejsie jedla a balene (sunky, konzervy, parky) netoleruje, ani cokoladu. Baklazany, cukety, klicky, strukoviny mi zas nezje. Ja fakt neviem, co varit. Peciva s natierkami a masa na stave s ryzou ci pyre ma po krk.... 😕
@mimanr No bude si musiet zvyknut na trosku iny jedalnicek. Pizza asi nie, kedze cesto je kysnute. Paradajky asi tiez nie, ale treba vyskusat. Hranolky moze v pohode. Sunka nam sedi Le co. Konzervy parky nie, aspon nie na zaciatku. My varime: rizoto, zapekana brokolica/ karfiol, miesana zelenina/cestoviny, cestoviny, halusky, polievky, pecene mäso kapusta bezlepkova, zemiakova knedla, sulance, gnochi, perkelt, rezne (prirodzne, vysmazene, obratene)...
vajicko tiez nie, rozkasle sa po nom. smazene zasa kvoki relfuxu. a ta omacka z cervenych paprik sa ako robi a ochucuje?
.
@mimanr Mozu sa napr. upiect v rure s trochou olivoveho oleja, po upeceni stiahnut supku, rozmixovat, posolit, pripadne aj osladit trochu alebo okyslit, aby to trochu viac pripominalo paradajky. Mozu sa dat bylinky (oregano, bazalka), trochu cesnaku.
@mimanr Inac este ma napadlo, ci nemohol mat reflux sposobeny samotnou HIT. Histamin totiz zvysuje tvorbu zaludocnej kyseliny. Mozno po nejakom case na diete zvladne aj niieco setrne vysmazene.
@mimanr Cestoviny s domacim bazalkovym pestom by nezjedol? Alebo bolonske spagety, ale namiesto z paradajok urobit omacku z cervenych paprik. Este ma napada rizoto, ryzovy nakyp (z alternativneho mlieka, napr. aj ryzoveho), halusky s vajickom...Alebo karfiol v trojobale, fasirky, zemiakove placky pecene v rure, aby neboli velmi mastne.