Histamínová intolerancia u detí - recepty

mimanr
29. jún 2021

Prosím, poraďte recepty pre školáka histaminika, miluje pizzu, bolonske spagety, hranolky... ale prave mliecne vyrobky, rajciny a veci z nich, majonezy, horcicu, kysnute cesto, mastnejsie jedla a balene (sunky, konzervy, parky) netoleruje, ani cokoladu. Baklazany, cukety, klicky, strukoviny mi zas nezje. Ja fakt neviem, co varit. Peciva s natierkami a masa na stave s ryzou ci pyre ma po krk.... 😕

marianarem
29. jún 2021

@mimanr Cestoviny s domacim bazalkovym pestom by nezjedol? Alebo bolonske spagety, ale namiesto z paradajok urobit omacku z cervenych paprik. Este ma napada rizoto, ryzovy nakyp (z alternativneho mlieka, napr. aj ryzoveho), halusky s vajickom...Alebo karfiol v trojobale, fasirky, zemiakove placky pecene v rure, aby neboli velmi mastne.

makova333
29. jún 2021

@mimanr No bude si musiet zvyknut na trosku iny jedalnicek. Pizza asi nie, kedze cesto je kysnute. Paradajky asi tiez nie, ale treba vyskusat. Hranolky moze v pohode. Sunka nam sedi Le co. Konzervy parky nie, aspon nie na zaciatku. My varime: rizoto, zapekana brokolica/ karfiol, miesana zelenina/cestoviny, cestoviny, halusky, polievky, pecene mäso kapusta bezlepkova, zemiakova knedla, sulance, gnochi, perkelt, rezne (prirodzne, vysmazene, obratene)...

mimanr
autor
29. jún 2021

vajicko tiez nie, rozkasle sa po nom. smazene zasa kvoki relfuxu. a ta omacka z cervenych paprik sa ako robi a ochucuje?

ivinkapink
29. jún 2021

.

marianarem
30. jún 2021

@mimanr Mozu sa napr. upiect v rure s trochou olivoveho oleja, po upeceni stiahnut supku, rozmixovat, posolit, pripadne aj osladit trochu alebo okyslit, aby to trochu viac pripominalo paradajky. Mozu sa dat bylinky (oregano, bazalka), trochu cesnaku.

marianarem
30. jún 2021

@mimanr Inac este ma napadlo, ci nemohol mat reflux sposobeny samotnou HIT. Histamin totiz zvysuje tvorbu zaludocnej kyseliny. Mozno po nejakom case na diete zvladne aj niieco setrne vysmazene.