Poradili by ste mi prosim ako upiect harulu na plechu v rure?
Doteraz som vzdy len vyprazala na rajnici ale nemam cas pri tom stat. Pocula som ze sa da aj upiect len potrebujem vediet ako na to aby mi to vsetko nevyslo navnivoc.
Pouzivate take iste cesto ako na vyprazanu harulu, alebo ho trosku upravite?
Na aku hrubku sa to cesto natrie na ten plech?
Mozem natriet jednu veliku harulu na cely plech alebo urobit mensie harulky?
Aj to obratite v polovicke?
Kolko oleja? Potriet olejom aj zvrchu? Alebo robite na papieri na pecenie?
Pri akej telote to peciete?
Ja mam rada tenku chrumkavu harulu... da sa taka urobit aj v rure?
Dakujem krasne a dobru chut.
@aahajnalka super. Dakujem🙂. A aka hruba je ta vrstva co natries?
@andreatytler ja napr nenatieram, proste cesto vylejem na plech a peciem. Hrúbka tak 1 až 2 cm a hotová je tiež keď je pekne hnedá zvrchu.
@3petka Aha... takze cesto musi byt trochu redsie nez ako robim ja... lebo to moje by roztieklo len tak trochu.
Dakujem za radu.
@andreatytler ja som tento týždeň robila robím klasické cesto vajce cesnak...múka a spravím menšie placky, dám na papier na pečenie a otáčam tiež mám rada chrumkavú, trocha som sem tam frkla oliv oleja, ale môžeš úplne bez
Pečiem 180st zhora zdola ohrev
@andreatytler my to, co vyprazas na rajnici, nazyvame zemiakove placky. Harula je na celom plechu. Ja nerobim, ale mama robila. Normalne cesto, ako baby pisu, plech vymastilla. Hrubku aku chces, my skor hrubsiu. Opecena do hneda bola len zo spodu a dookola mala super chrumkavy okraj. Vrch opeceny do hneda nebol. Potom sa pokrajala na 12 ks a kazdy kus sa z oboch stran pomastil s maslom s prazenou cibulkou. A ak sa cela nezjedla, aj na druhy den sa mohla pokrajat na kocky cca 3x3 a ohriat v tej masti s cibulkou. Mnam😋
Práve dnes som ju mala na obed, my ju robievame aj s tvarohom...čiže prvá vrstva sú postrúhané zemiaky (samozrejme plus vajce, múka, cesnak, cibuľa, soľ, korenie) druhá vrstva hrudkovitý tvaroh a na záver opäť tá prvá zemiaková vrstva 🙂
@mirabelia Wow... to som este nepocula. Musi to byt super stavnate. Dakujem za inspiraciu.
Ja chcem dnes len taku klasiku s pecenou klobasou a kyslou kapustou.
@oli18 Veru mnam... to je dobry napad s tou mastou a cibulkou, lebo citam ze ked sa robi na plechu, tak je ovela menej mastna... takze trosku viac masti na zaver nebude na skodu.
@iriska13 Dakujem za recept... dam vediet ako to dopadne.
@luccija Dakujem za prispevok... vidim ze sa da vselijako robit a vzdy je dobra... v tom je harula uzasna... kazdy ju robi trochu inak a vzdy je skvela.🙂
Svokor robí iba na plechu, bezne cesto na placky, vymasteny plech a vykoti to tam. Neskutocne dlho to hľadí. Ja som ju urobila hrbolatu aby sa tie hrbole opiekli. Ps.hrubka cca 2cm
@andreatytler Neuveríš, urobila som ju na večeru. S mm sme zjedli celú z plechu 28x38 cm😲
@cacianka Uz som urobila a bola uplne hladka a nepacilo sa mi to, mne chybali tie hrbolceky ktore su na vyprazanej... cesto bolo riedke, takze som to nemusela hladit.
@oli18 Ja som zjedla sama tretinu plechu 30x43cm ale bola tenucka... hadam len 8 mm.😀
No uz som dopiekla a aj dojedla ale nebolo to najlepsie.😕
Chutovo bola skvela a zjedla som tretinu plechu ale konzistencia sa mi vobec nepacila. Bola velmi tuha a sucha. Asi 8 mm hruba a velmi hladka. Tym ze som dala velmi malo muky sa mi cesto rozlialo a nedali sa urobit ziadne hrbolceky ako ked sa vypraza. No proste, ani zdaleka sa nepodobala tej stavnatej, chrumkavej harule co robim na panvici. Je to tak normalne ze je to ine? Neviete co som urobila zle?
1kg surovych zemiakov postruhanych na kasu (nie na tie jemnucke rezanceky)
1 velka cibula
5 strucikov cesnaku
2 vajicka
5 PL hl. muky
majoranka, sol, rasca, korenie, paprika
Plech je 30x43cm vymasteny olejom a vystlany papierom na pecenie
Piekla som to asi 50 min pri 180 stupnoch.
V receptoch radia vymastit plech hrubou vrstvou masti. Mast tu v obchodoch nie je☹... asi som nemala dat ten papier na pecenie a viac oleja.
Nabuduce skus asi aspoň 1/2 nastruhat nie rajbat na kašu, odliat z nich šťavu aby bolo cesto hutnejsie, nie take tekute.mozno pridat trochu muky. Nastruhane zemiaky sa upecu a urobia inu chuť, menej cestovu.
Preto, keď ju raz za čas robím tak len na panvici. Vo svojej domácnosti som ju nikdy nerobila na plechu presne kvôli tomu ako si ju pamätám z detstva - na plechu bola vždy suchá a hlavne tuhá 😉
@cacianka Hej tiez si myslim ze nastruhane zemiaky by mohli pomoct aby to bolo menej tuhe a viac "prevzdusnene"... a je to aj rychlejsie nastruhat.🙂
@callisia No este skusim pomenit urcite veci, lebo to statie pri sporaku ja z duse neznasam... vzdy sa snazim pomedi to nieco robit ale potom mi casto prihori.☹
@andreatytler ja aj na bryndzaky struham, 95%, 5% rajbem aby lepili.
Veru, ide to rychlejsie.
A placky na panvici vôbec - dlha robota, mastne ako sviňa 😅
Zemiaky milujeme, ale radšej upeciem v supke alebo polovnicke, alebo ine verzie
@andreatytler tak ja robím väčšie až to toľko netrvá a pomedzi to behám za malým plazičom tak mi čas ujde 😀 a zas koľko ks robíš? Ja tak 5-6 pre 2 ľudí, to zas netrvá neviemkolko. Alebo daj na 2 panvice.
@cacianka Krasne zemiacky... este som take nevidela... ake su to tie polovnicke?
Ja zemiaky milujem. Toto som skusala nedavno... opekane s cesnakom.
@callisia No ja robim tak ze su 2-3 placky na panvicy. Ked som skusala ze jednu velku placku, tak to nebolo tak chrumkave ako mam rada. A vzdy robim velku davku... vo vsetkom... nemam nervy varit male davky aj ked na druhy den uz harulky nie su chrumkave.☹
S tymi dvoma panvicami skusim. Dakujem.
Tie na obrazku.stredne velke osupes, vykrojis 🔽do neho spalik pevnej slaniny.posypat ml.rascou a u piect na mastnom plechu.
Solit podla slaniny.
Tie na foto som skúsila bez supania,neni to ono.
@andreatytler co sa tyks tej harue, jej konzistencia zavisi aj od zemiakov.
Teraz je ich vela typov a nie kazde sa hodia na vsetko. Cesto si urobila dobre, ja som robila tak isto. Zemiaky mixujem na kasu. Mozno si dala na velky plech a sa ti ta tenka vrstva spiekla. Skus to iste mnozstvo na mensi. Papier na spodok nedavaj, len ho vymast hociakym tukom, mukou neposypuj, spodok potrebujes pripiect do hneda.
Zemiaky robim akoby na hrubsie hranolky, poprasim cervenou paprikou a hrubou mukou. Premiesam a dam na papier na plech, trocha podlejem oleja. Muka sa pripecie a su chrumkave.
@andreatytler ja sa tiež snažím na 2, občas 3 dni (čo sa stejne väčšinou zje zas za 2😀) ale harulu robím na jeden, presne preto, že už na druhý není chutná.
@oli18 Dakujem... urcite skusim este raz s obmenami, lebo to pecenie v rure usetri kopu casu...
Tiez som uvazovala nad tym ze ake zemiaky pouzit... problem je v tom ze clovek tu nema velmi na vyber... aj ked stale kupujeme tie iste zemiaky z toho isteho obchodu, castokrat su uplne ine ked ich varime.
Ako dlho asi trva kym je harula upecena do zlatova u vas?
Ja som ju piekla asi hodinu...myslim ze prilis dlho a aj preto bola taka sucha.
Dakujem tiez za typ na opekane zemiaky.🙂
@andreatytler určite hodina je dlho. ja to nemám odstopované. Musíš pozerať na okraje harule, ak sú hnedé, je spodok upečený tiež do hneda. Mne vrch veľmi do hneda nebralo, potom som zapla teplý vzduch. Tak mi vrch zobralo sťaby do ružova, ale určite nie do hneda. Taký, ako máš ty, som nemala. Bol oveľa svetlejší. On sa vlastne do chrumkava neurobí, lebo nie je na ňom masť. Ta by sa aj tak vpila.
Ahoj, ano da, je perfektná, celé natriem na papier, iba nastruham zemiaky okrenim a peciem /samozrejme ak chces pouzi vajco aj muku aj cibulu, cesnak/, je chrumkava a trhame ju na kusy, peciem na 180 stupnov kym nezhedne cca 15-20 min