Baby máte nejaký overený recept. Robila som tento ich už viac krát ale nejako sa nepodarili. Ďakujem 🙂
@martinals Pri tvarovaní guliek si namáčať ruky do chladnej vody. Po každej vyrobenej guľke. Nerozpadne sa.
@asia83 Ano, ved tak pisem, ze na olej alebo mast dam cukor, trosku akoby oprazim a na to dam pretlak - a ono sa to spoji 🙂 a samozrejme, ze treba ochutnavat a priebezne vyladovat chute - ci treba viac cukru, ci viac soli. Kazdy pretlak je inak kysly a kazdy ma rad inak sladke/kysle, cize podla svojich chuti to treba doladit 🙂
@martinals Rado sa stalo. Moja mamka zas robi omacku inak - rozpusti maslo, posype mukou, urobi svetlu zaprazku, zaleje torochou studenej vody, osoli, potom zaleje pasirovanymi paradajkami (napr. v Kauflande maju v tetrapakovom obale) a potom prida cukor, korenie a vari. Ja robim bez zaprazky a pouzivam hlavne pretlak (z Lidlu v malych sklenenych flaskach).
@asia83 Mne hned napadlo, ze problem bol v gulkach, lebo ja si neviem predstavit co sa da pokazit a omacke 🙂 🙂 ale vidim, ze sa da.
Ja varim uz fakt dlhu dobu, ale co sa tyka paradajkovych veci, tak to vobec neviem dochutit. Jedine, co sa mi dari vzdy dochutit, su holubky a ta paradajkova omacka, v ktorej sa varia (tam asi kvoli tomu, ze kapusta urobi inu chut alebo neviem), inak nedokazem dochutit ziadnu inu paradajkovu omacku, ani polievku. Taketo veci uz ani nevarim, pretoze som potom vzdy zo seba sklamana a nahnevana.
@nafka0483 Cukor pridať na konci. No veľa cukru treba paradajkovej omáčke, inak je bez chuti. Darmo má každý iné chute, bez chuti to nemá rad asi nikto, že? No tak priemerná kuchárka vie kúpiť mleté mäso, pridať doň rôzne koreniny, soľ, cesnak a vytvarovať guľky. No keď je to pre vás ťažké, hold... 🤷♀️ Ale omáčku, to GRO toho receptu. Ochutiť, konzistenciu. Vy ste ten recept tak opísali ako návod na zostrojenie kozmickej rakety. Pričom ja si bežne robím guľky v paradajkovej omáčke, za päť minút hotové. Je to brutálne jednoduchý recept. No ten normálny, nie ten váš, samozrejme. 😉
@diewcatqoo podla mňa záleží na tom ako dlho sa to vari. Pri paradajkach, najmä pretlaku, čím dlhšie tým lepšie. 🙂
@asia83 Ja cukor nepridavam na konci a chut je dobra. A nehovorim, ze ma niekto varit bez chuti - ale niekto ma rad viac kyslejsie, tak si da menej cukru a niekto ma rad viac sladke, tak si ho da viac. Aj kazdy pretlak je inak sladky/kysly, takze kazdy si uz dochuti podla seba.
Podla mna priemerna kucharka vieochutit pretlak a rozriedit ho na omacku, ked je to pre teba tazke, hold... to co su toto za utoky? Ja som nepovedala, ze je pre mna tazke urobit gulky, ale ze chapem, ak sa niekomu nepodaria, pretoze podla mna je zlozitejsie spravne vyladit a dochutit maso ako uplne jednoduchu omacku.
Rozpisala som to podrobne, pretoze autorka sa pytala na recept, ze jej sa nedari, tak som jej to rozpisala krok po kroku. Co som jej mala napisat ze ochutim maso, urobim gulky a dam varit do omacky? Z toho by co mala?
A uvarit mlete maso za 5 minut? To som este nepocula, za 5 minut varenia sa ani maso dostatocne tepelne neupravi, ani nenasaju chut omacky, ani sa nevyvari chut do omacky.
Ale napis pokojne ten svoj "normalny" recept. Rypes jedna radost ale autorke si nepomohla nijak.
Ja guľky nakprv sprudka opražíme na tej masti, vyberiem, dam pasirovane paradajky, zvysok ako tu bol popísaný, cukor nedávam vôbec, varím cca hodinu.
@martinals dnes som hladala iny recep a do oka mi padol tento recept. Nechces vyskusat, ked je rajcinova omacka tvoj problem?
https://www.mimibazar.sk/recept.php?strana=5&id...
@domak2 ano, snazim sa to varit dlho.. boli rozne pokusy, aj s pridanim bazalky, noveho korenia, bobkoveho listu, skorice.. stale to bolo take, neviem no. Ako zjest sa to dalo, ale duplu si nedal nikto 🙂
Ja robim omacku sladko kyslu. Co do nej dam, zalezi od paradajok. Mam zavarane vlastne. Ak su velmi kysle, dam cukor, ak nie, pridam ocot, niekedy aj trocha mlieka. Stale chutnam a nieco pridavam. Aj kef robite podla receptov, doladit to nakoniec treba podla vlastnej chuti.
@martinals robim tieto a su vzdy super.
https://www.toprecepty.cz/recept/1901-rajska-om...
Nikdy predtym som ich nerobila 😀 bol to moj prvy recept. Mala som stastie. Na pretlak pouzivam pouzivam gianna a kecup davam Kand sladky. Ked som dala pretlak Otma a kecup bio, tak to nebolo dobre 🙂
omáčku aj polievku robím zo 100% paradajkového džúsu🙂 najskor orestujem cibulu s cukrom, s ňou klinčeky a korenie (čierne a nové) zalejem džúsom🙂, nesolím, ak je málo sladká, dosypem cukor
@martinals Oprazim si na masti nadrobno nakrajanu cibulu. Ked je pekne opecena, tak k nej pridam prelisovany cesnak a vela cervenej papriky - ta sa rozpusta v tuku a hned odstavim, necham vychladnut. Mlete maso (robim mix hovadzie a bravcove) si osolim, okorenim, pridam vajicko, posekanu petrzlenovu vnat, tu opecenu cibulu s cesnakom a premisam. Dosypem este struhanku, ak je to velmi nedrzi pokope.
Medzitym si dam rozpustim trochu masti alebo oleja, posypem cukrom, rychlo miesam a opeciem a pridam paradajkovy pretlak - takto "nasucho" ho poprazim (kvoli lepsej chuti) a potom zalejem vodou. Podla toho ake mnozstvo robim este pridam paradajkovu stavu alebo vodu aby bola hustota taka akurat - radsej trosku redsia, lebo pri vareni este zhustne. Posolim, niekedy pridam aj bobkovy list a par gulocok noveho korenia a privediem k varu.
Z masa tvarujem gulocky, ktore vkladam do omacky, jemne premiesam a necham slabo pobublavat/vriet. Obcas premiesam, potom ochutnam a ked je maso makke a omacka ma spravnu hustotu, tako odstavim. Vyberiem bobkovy list a gulocky korenia. Mam rada ked je omacka zjemnena smotanou, ale kvoli trvanlivosti ju pridavam az na tanieri.
Ked robim gulky spolu s plnenou paprikou, tak vtedy robim inak, k masu davam aj ryzu.