Ahojte, chcem sa opytat na vas nazor na glutaman v strave a vyrobkoch. Co si o nom myslite, je naozaj tatky nebezpecny ako sa o nom tvrdi? Som zvedava na vase postrehy, dakujem za kazdy nazor.
No osobne sa mu snazim vyhybat, hlavne kvoli nasim krpcom, ale dnes uz aj vyrobcovia vedia, ze ludia si na to davaju pozor a zaonacuju to pod rozne ine nazvy, napr. Extrakt z drozdia/kvasnic ... no napadlo by ta, ze nejake kvasnice su vlastne glutaman E621 ... Dokonca sa pod tymto nazvom skryva aj v kapslovom kakau Nesquik do Dolce gusta ☹
Ale inak suhlasim so @sissy27, nikoho nezabije, ak raz za cas niekam tu vegetu prihodim, ved da sa aj bez glutamanu dnes zohnat.
Ja vobec neviem varit bez vegety, davam ju doslova vsade, do polievok, omacok, masa a tiez sa zamyslam, ci je to skodlive. ak ano, tak preto, ze potom sa mi jedla bez nej zdaju bez chuti, alebo je to nejaky humus a umelina?
vegetu nepouzivam, sackove polievky nekupujem, ale ak nahodou niekde nejaky skryty pouzijem, urcite sa kvoli tomu nejdem zblaznit.
Odporucam precitat si cely clanok: http://www.sme.sk/c/4181303/glutaman-sodny.html
@qwerty81 dobry clanok. Hysteria okolo glutamanu bola v zapadnom svete v 60tych !!! rokoch. Dobre rano Slovensko, trvalo 40 rokov, kym to doslo na Sk a teraz bude trvat dalsich 20 rokov, kym to ludi prejde.
MOj osobny nazor - uplne zbytocna panika, na glutaman nemam ziadne nezelane reakcie, nevadia mi cinske restauracie, v ktorych sa uz tradicne pouziva, vegetu mam tiez doma. Ked varim, tak uprednostnujem cerstve suroviny, ak som v casovej tiesni radsej kupim nejake hotove jedlo, ci mrazeny polotovar, ako nejake sackove polievky, omacky a pod., jedinou vynimkou su ramen noodles, tie si sackove sem-tam dam, zatial bez ujmy na zdravi. 🙂
Keď si pozriete obsah výrobkov - niektoré zdôraznia, že tam NIE JE glutaman, ale už "nevidno", že tam dajú proste iné konzervačné soli a ochucovadlá. Glutaman sa vyskytuje aj prírodne, to je druhá vec.
Myslím, všetko s mierou a samozrejme malým deťom žiadne polotovarové veci - či sú dochutené alebo nie, každý má viac obyčajnej soli, ako detské obličky znesú, to je jasné.
Hystériu nemám rada, najmä ak mnou niekto manipuluje - či zámerne alebo len z naivity preposiela veci bez zváženia - napríklad pred asi rokom frčal poplašný, hysterický majl, kde bol zoznam éčok s tým, že ktoré sú zúfalo, naprosto karcinogénne a pomaly ti ublíži sa na ne iba pozrieť. Na prvom mieste so siedmimi výkričníkmi trónila E330. Pozerám - veď to by mala byť kyselina citrónová! Ja nie som chemik ani potravinár, ale tá mi príde v pohode. Samozrejme ak dá niekto dieťaťu denne x cukríkov, všetko dofarbované a dokysľované, tak má problémy, ekzémy, koprivku..
Davka robi jed! V hocicom.
Ked niekto exne 10 litrov vody, tak to tiez neprezije. A pritom pit je dolezite a voda je zdrava, ze 😉
Takze, kupujem vegetu bez pridaneho glutamatu, vytazku z kvasnic a inych zvyraznovacov chute. Ale zase, tych par zrniecok, co z casu na cas miniem, to uz sa aj tak strati 😉
Chodim niekedy do cinskej restauracie, a je mi jasne, ze oni tam minaju tie kilove sacky glutamatu, co som videla v cinskom obchode. Ale mne nic nie je.
Nemyslim si, ze by niekto isiel hned umriet. Ale denno-denne polotovary urcite zdrave nebudu.
Inak najvyssie prirodzene mnozstvo glutamatu ma parmezan, a moje deti sa ho nevedia dojest...
Inak, to iste sa mozme spytat ohladom guar gumy, karagenu a inych zahustovacich latok, co su v jogurtoch, puningoch a inych hotovych jedlach... Ale to tiez nezmanena, ze niekedy nekupim aj nejaky sladky jogurt, aj ked zlozenie ma hrozne.
To iste s palmovym tukom/olejom. Nechcem ho najma z dovodu, ze kvoli nemu sa nicia pralesy. Ale je mi jasne, ze ked si kupim akykolvek hotovy keks, tak tam bude na 99,99% prave palmovy olej. Co ma ale sokovalo, ked som videla v ZOO vo Viedni, ze palmovy tuk je nie len v potravinach, ale aj v ca. 80% kozmetiky a cistiacich prostriedkoch. Takze tomu sa da vyhnut iba vlastnou vyrobou vsetkeho ☹ Na co ale nemam cas. A kaslem na bio palmovy lej, kvoli nemu tiez nicia pralesy. A bio certifikat ho nerobi lepsim ☹ Este som sa tym dalej nezaoberala, viem, ze sa da prasok na pranie spravit doma. Ale este som sa k tomu nedokopala, resp. musim minut "bezne" prasky.
ja nepouzivam ani nic umele, bohuzial mam dieta ktore na cokolvek umele reaguje takze vsetko varim a peciem doma aj do skolky si jedlo nosi vlastne. a takto je zdrava a ok.
Ja zdielam nazor @sissy27, pokial sa uziva s mierou, tak ako vsetko v strave, tak sa nemoze nic stat. Ved ludia v Azii ho jedia takmer kazdodenne a su povazovani za najzdravsich a najdlhsie sa dozivajucich ludi. Minule som citala velmi zaujimavy clanok na temu glutaman, dost zmenil moj pohlad na glutama v strave. Odporucam precitat si. http://primar.sme.sk/c/7545319/skodi-glutaman-zdraviu-obsahuje-ho-aj-materske-mlieko.html
nekupujem nič, kde deklarujú, ze glutaman je, ani nemienim. aj napriek tomu, ze niekto napíse clánok, že vraj "glutaman obsahuje aj maters.mlieko" , ze mi z neho PRAVDEPODOBNE nič nebude, a že aj tak je vela iných jedov v ovzduší, umelín v potravinách atd... 😒
práve preto, ze niektorým zlým veciam sa nevyhnem, čomu sa dá, tomu sa vyhýbam.
bodka.
@simca663 všetko s mierou, toť môj názor... nebudem denne variť sáčkové polievky, ale ak raz za čas dochutím domácu polievkou štipkou vegety, tak sa nikomu nič nestane...