robim dzem ovocie som zacukrovala a na gelfixe je navod ze zacukrovat az potom ako pridam gelfix. Spravi sa mi dzem aj bez gelfixu? mam este konzervacni prostriedok hassa ale tam je sorban draselny a benzoan sodny..su to velmi skodlive latky pre deti? dakujem
Kľudne pridaj gelfix aj teraz, ja tak robím bežne a vždy pekne ztuhne.
Normalne rozvar ovocie aj s cukrom, nechat rochu povriet, gelfix rozmiesaj s par lyzicami cukru a nasyp, dobre premiesaj a este chvilu povar. Chyti tak ci tak
Dakujem pekne.
Niekedy žiadne gelfixy nebolin a varili sme džemy. Gelfix akoby nahrádza cukor. Ak nemám gelfix,dávam viac cukru. Podľa mňa,tie červené sa nekazia,obsahujú ,myslím, viac pektínu. Skôr pri marhuľovom treba dať pozor.
@lukbe nie, gelfix nanahradza cukor. Gelfix (alebo ine zelirovacie pripravky) obsahuje hlavne pektin, to je ta zlozka, ktora sposobuje hustnutie dzemu. Niektore ovocie ho prirodzene obsahuje viac (ribezle, egrese, slivky), niektore menej (jahody, maliny). Takze mame v podstate niekolko moznosti. Varit ovocie tak dlho aby zahustlo same tym, ze znizime obsah vody dlhym varenim, alebo pridame pektiny a potom nemusime tolko vody odvarat. Cukor by nebol ani potrebny, keby sme odparili dostatocne mozstvo vody stacili by cukry obsiahnute v ovoci a zhustli by z vlakniny a pektinov, ktore obsahuju. Alebo pridame viac cukru, ktory posobi ako konzervant, ale aj tam je podmienka vyvyrit dostatocne mnozstvo vody.
A u gelfixu su tri varianty, jeden, ktory obsahuje len pektin bez konzervantov, tam sa dava viac cukru, ktory posobi ako konzervant (1:1), alebo je tam pektin a konzervant (1:2 a 1:3) a tam kyselina benzoova funguje ako konzervant.
Dr. Oetker predava aj cisty vegansky pektin, bez konzervantov (ten mam najradsej, netreba tolko cukru, netreba tolko varit a dzemy maju tu paradnu konzistenciu, co my mame radi)
Robím už len bio teda ovocie + cukor.
Ja zacukrujem.... Varím... A ešte pridám gelfix.... A varím kým to nie je ok