Ahojte, prosím o radu skúsenejsie kuchárky, čím "zlepit" francuzaky ale bez použitia vajíčka? Skúšala som smotanu na varenie zmiešanú s nastruhanym syrom ale nestuhlo mi to. Ďakujem pekne za rady.
No ak si smotanu s nastrúhaným syrom naliala na vrch tak predpokladám že syr zostal práve na povrchu a medzi zemiaky presiakla iba smotana, takže ich nemalo čo zlepiť.
Inak to nie je zlý nápad, ale najprv by som smotanu + syr prevarila aby sa syr rozpustil a vznikla homogénna omáčka, a nesmie byť moc riedka - to celé potom vyliať na zemiaky a mohlo by to fungovať.
Vajíčka nahraď škrobom - zemiakový alebo kukuričný škrob zamiešaj do smotany a prelej cez zemiaky, môžeš kľudne pridať aj ten syr aby to bolo chutnejšie.
@pribinak dnes som robila kyslá smotana vajíčko a syr, ale keď nie vajíčko syr by mal pomôcť 🙂
Mozes to urobit na sposob Au Gratin zemiakov. Urob zaprazku z masla, muky a mlieka a rozpusti v nej nastruhany syr. Vznikne ti uzasna syrova omacka, ktoru ale musis naliat nielen na vrch ale aj medzi jednotlive vrstvy v strede. Ale zase zalezi od toho aku hustu ju urobis. Inac tato omacka je uzasna aj s cestovinami hlavne ak do nej pridas cesnak. Ale rataj s tym ze francuske zemiaky uz nebudu chutit presne ako francuske zemiaky hlavne koli tomu syru.
Neviem co myslis tym "zlepit". Ja davam do francuzskych slahackovu smotanu a vzdy su krasne vlacne. Smotana prejde celymi zemiakmi az nadol. Ale vzdy robim zo zemiakov varenych v supke, nie zo surovych.
Ja napr francuzske robim len so sladkou smotanou, a vobec nedrzia v kope. Ale chuti mi to viac ako tie vajickom zlepene “torty” zo zavodnej jedalne
@nelca84 aj ja slahackovu smotanu. Roky som robila z varenych zemiakov v supke, potom som skusila zo surovych a mne sa zdaju vlacnejsie.
@onedaynick ked ja si neviem predstavit francuzske zo surovych zemiakov, ta chut zemiakov varenych v supke je uplne ina
Do smotany pridať lyžičku hladkej muky
@nelca84 vyskúšaj, ani ja som si to nevedela predstaviť, ale už (roky) robím len zo surových. Sú oveľa chutnejšie, varením sa predsa len časť chuti zo zemiakov stratí. U nás by sa už nad "varenými" francúzskymi zemiakmi ohŕňal nos
@nelca84 ano, ako pise Danica, su ine a skvele, take jemne, nasiaknute smotanou.
@danica2711 ja tiež dávam surové zemiaky, u nás zemiaky len čerstvé a keď sú dopredu uvarené a potom použite to už u nás akoby boli prihrievane u nás to do úst nikto neda
@slavomira236 presne tak
Francuzske zemiaky sice nerobievam, ale zvyknem robit gratinovane a tam davam klasicku slahackovu smotanu (33%). Natenko nakrajane osolene zemiaky zalejem iba tou smotanou. Po upeceni a vychladnuti pekne drzia tvar. Mozes pripadne medzi jednotlive vrstvy nastruhat syr.
Skôr kyslú smotanu ako smotanu na varenie, tá je dosť riedka