Zeny prosim vas, ked idem robit francuzske zemiaky ale xo surovych krumpiel, nejdem ich dopredu varit,tak normalne di to naukladam do pekaca vsetko, prikryjem a potom co?
Na kolko ° to mam piect a ako dlho?
A ked tam potom dam sj zo xmotany a vajicka zalievku, tu mam dat lred koncom ci hned?
Dakujem krasne.
ja naukladam zemiaky vajko na tvrdo klobasku ... nokorenim osolim troska oleja a zalejem smotanou zakryjem a na cca 190 asi 40min. skusim vydlickou ci su makke a ak ano odokryjem a necham zapiect zvrchu ,,, ako dlho to si odskusas na zemiakkoch ci su alebo niesu makke
ja robim tak, ze zemiaky si nakrajam na platky, pridam sol, peper, rascu a mletu papriku, premiesam a cast zemiakov si ulozim na pekac. Klobasu si nakrajam kolieska, pridam slaninu ak mam doma, cibulu na polkolieska a osmazim. Tuto zmes rozlozim na zemiaky, prikryjem druhou castou zemiakov, zakryjem alobalom a dam piect do vyhriatej rury na 200 stupnov priblizne hodinu. Ak su zemiaky makke, tak pridam vajicka rozmiesane v mlieku a dam to zapiect do rury na 15 minut cca. Nakoniec potriem kyslou smotanou a dam spat do rury na par minut. Je to recept od mojej maminy. Vcera som akurat robila francuzske zemiaky.
@kittykat22 ja tiez robim z uvarených,aj ked mudim supat zemiaky,je to potom rýchlejšie,a nam chutia tak viac, sú šťavnaté
Robim ako @syslik81 ale ked su makke a dam ich zapiect posypem ich este syrom
ja davam vzdy predtym varit inak su o nicom, aj tak brblacka, vzdy sa dlho pecu
Ja robievam zo surových zemiakov. Dám vrstvu zemiakov, potom vajíčka na tvrdo, zase zemiaky, potom nejakú údeninu. Na to zase zemiaky a hneď zalievam zmesou vajec a smotany, zakryjem a dám piecť na 180 stupňov minimálne na hodinu. Potom, ak sú už mäkké, odkryjem, na vrch dám trochu masla a pečiem odokryté ešte cca 20 minút.
Vzdy vsetko chutnaj a skusaj. Ci je to uvarene, ci upecene, ci ochutene. Podla toho dalej postupuj. Ja okrem kolaca nic nerobim podla hodin. Niekedy ani ten nie. Ved na trube je okienko, tak vidim.
@79viktoria79 no ja ich tiez supem aj ked ich dam do rury surove
Ja nastrúham zemiaky na tenke plátky, prekladám ich vajcom a opečenou klobásou. Zalievam ich hneď zmesou kyslej smotany, šľahačky a vajca. Keď sú mäkké, zapeciem so syrom pod grilom. Fakt nemám pocit, ze by boli suché 🤷♀️
Zo surovych musis krajat na tensie kolieska a pocitaj ze pustia viac stavy do pekaca inac od zaciatku vsetko spolu do janskej misy a piect tak 1/2 hodiny ono sa to vlastne udusi pod pokrievkou.alebo to pec hodinku zakryte a potom otvor voda sa odpari a zemiacky budu zhora chrumkave...
Ale sto krat chutnejsie su z dopredu uvarenych tak robila moja mamina aj moja babka a uz aj ja len tak robim..
ja robím tiež zo surových a sú veľmi šťavnaté, moja mamina z varených a sú suché. robievam tento recept a sú fantastické: https://www.mimibazar.sk/recept/6315/stavnate-a... - zálievku dávam hneď, pečiem hodinu cca na 180 st. Na koniec dávam syr.
Smotanu a vajcia das až potom keď sú zemiaky makke
Ja peciem cca 60-80 minút a skúsim vidličkou či sú makke. Veľa závisí od druhu zemiakov a akú máš trúbu na pečenie.
Peciem tak cca 200 C