Ahojte dievcata, idem 1x varit fazulovu. Doma mama robieva taku aj so smotnaou, ze po nej netreba jest 3 dni. Cloveka zasyti.
Ja by som skor chcela taku polievkovejsiu, kde mozem dat udene masko, zemiaky, fazulu. Mate nejaky osvedceny recept?
robim +/- podobne ako v tomto recepte
https://dobruchut.aktuality.sk/recept/8401/foto...
davame bud udene rebra alebo hocijake udene, ake kupime
Recept ako vyššie a môžeš dať variť s údenou klobásou
@leni1977 znie to super 🙈
@isis234 superko vdaka
Tak fazulu vies urobit na xy sposobov.
1.Fazula s udenym
Vopred na noc namocim fazulu.
Rano vodu zlejem a dam varit fazulu do cerdtvej studenej vody/ja robievam tak,ze udene mäso varievam same a vlastne v tej vode z neho potom varim tu polievku/
Ale myslim ze mozes v pokoji dat varit naraz fazulu s mäsom,a varis pomaly,tak dlho kym uz oboje nebude skoro mäkke.
Ja varievam v kuchte/tlakovy hrniec/,alebo velmi pomaly,na slabom ohni.ako ked sa vari vyvar...
Medzitym si priprav kus zeleru petrzlen,mrkvu, pastrnak,mozes pridat i celu neosupanu cibulu-mnozstvo zeleniny pridas podla toho,ci chces mat ozaj nasladlu polievku,alebo chces mat vyraznu chut po udenom mäsku.
Rovnako je to i s hustotou.
Takze ked je uz fazula a mäso dost mäkke,pridas zeleninu-vcelku alebo nakrajanu na kusky.
Takato fazulovica sa jedava so slizami,cize sa robieva len mala zaprazka ,viacmenej na chut.
Ja uz zaprazky nerobievam,dam varit viac fazule a ked zmäkne ,cast odoberiem,rozmixujem a vratim spät.
Pekne zahusti.
Rovnako mozes pouzit cicer v doze...ma neutralnu chut.
Polievku osol ,pridaj korenie a sladku mletu papriku.
2.Fazulova na sladko
Postup je uplne rovnaky,ako.ten s usenym,len tam nedas to udene.
Neje sa so slizami,dava sa viac zeleniny a do tejto sa jednoznacne dava aj cela cibula!
Okrem toho sa pridava velky zväzok vnati-petrzleniva,zelerova aj porkova...aku mas.
Nakoniec sa dochuti petrzlenovou vnatkou na tanieri.
3.Fazulova na kyslo
Priprava fazule ako predtym.
Davam varit odmocenu do cerstvej studenej vody .nie prilis vela vody,nakolko tam este pojde mlieko.
spolu s bobkovym listom a zopar struckami cesnaku
Ked fazula skoro zmäkla,pridam zemiaky,mlieko
/ak nechcem mlieko,pridam slahackovu smotanu.alebo ak chcem na okyslenie pouzit pochutkovu-kyslu smotanu,tak dam mlieka menej a viac vody....to musis skusit,co ti viac chuti.ja varim z toho,co vtedy prave doma mam.../
Znova-viac fazule i viac zemiakov, nakolko znova odoberiem,rozmixujem a tym zahustim polievku.
Inak sa robi zatrepka a ta sa rozvari v polievke na zahustenie,ale to ja nerobim..
Osolis,niekto pridava i cukor-,ja nie...
Po vychladnuti este dochutis octom alebo citronovou stavou.
Ak ju chceme jest cerstvu horucu,davame si ocot len do taniera,lebo v horucej sa este zrazi.
A tato /ale i ta na sladko/ sa jedava s chlebom.
Moze sa tiez varit vo vode z udeneho...
Alebo niekedy do nej nakrajam este parok...
Pripadne ju jeme s vatenym vajcom....
https://www.joj.sk/na-chalupe/recepty/169000-za...
túto varím už 25 rokov, vynechávam len koňak