Existuje prírodné farbivo na varenie - pečenie?

mendynka
19. nov 2020

Ahojte, prosím, poraďte kde zohnať prírodné farbivo do koláčov bez karminov? Existuje vôbec niečo len na prírodnej báze, lebo zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť nikde. 😭

stefi_k
19. nov 2020

Karmin je na prirodnej baze, je extrahovany z chrobakov. Ono zavisi konkretne čo chceš farbyť a na aku farbu, napr prašok z čerbenej repy na červeno, kurkumin žlta, chlorofil zelena, živočišne uhlie čierna, kakao hneda, extrakt z papriky oranžova, oxid železity odtiebe od čerbenej po hnedu atd...

mendynka
autor
19. nov 2020

@stefi_k Škodlivé z chrobákov, to nechcem, 🤢 asi skúsim tu rely, ďakujem.

stefi_k
19. nov 2020

To, že je niečo na prirodnej baze neznamena, že je to automaticky zdrave alebo naopak škodlive. A inak tie chrobaky a červy by som neodcudzovala automaticky. Múčne červy, kobylky a spol su velmi hodnotna potravina.

mendynka
autor
19. nov 2020

@stefi_k Ale karmin škodlivý je, prečítajte si viac o ňom. Spôsobuje u detí hyperaktivitu, poruchy správania atď.

aniele
19. nov 2020

@mendynka Tak syntetické náhrady sú určite škodlivejšie. Karmín môže spôsobovať tieto problémy , ak je konzumovaný vo zvýšenom množstve (koľko to je?). Používa sa od staroveku, takže základný problém hyperaktivity a porúch správania bude asi niekde inde, nie v jednom na červeno prifarbenom zákusku. Tam potom musíme brať do úvahy aj cukor. A šťava (prášok som ešte nevidela, ale je dosť možné, že o ňom len neviem) z cvikly prifarbuje, ale aj dochucuje (rovnako ako kurkuma či paprika).

mendynka
autor
19. nov 2020
jankapepe
19. nov 2020

@mendynka a prečo vlastne potrebuješ farbiť koláče?

ckatka
19. nov 2020

Ved daj cviklu tam kde potrebuješ červené...A kurkumu tam kde potrebuješ žlté. A špenát do zeleného

stefi_k
19. nov 2020

@mendynka ďakujem za info, mam len dve potravinarske školy skončene. A keby si vedela čo všetko ešte škodlive alebo divne ješ.

peternu3
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mendynka
autor
25. máj 2021

@peternu3 ďakujem 🥰