Domáci verzus kupovaný sirup

16. máj 2024

Čo poviete, robila som domáce sirupy, ale postupne rozmýšľam, či je to stále tá lepšia alternatíva. Na liter sirupu, miniem 1kg cukru. V obchode kúpim sirup aj s umelými sladidlami, prípadne so stéviou. Čo je podľa vás zdravšie?
U nás liter kupenskeho sirupu vydrží aj tri týždne, kdežto domáci týždeň. Máme dve deti+ sem tam aj my si dáme

zitaje
16. máj 2024

Veď urob domáci sirup so stéviou, xylitolom, keď myslíš... U nás sa sirupy nepijú vôbec, ale ja stále zaváram, robím džemy a zje sa ich dosť a obchodské nekupujem.

deedol
16. máj 2024

ak ti ide o zdravie, tak je idealne prejst zo sirupov na vodu. ak sa neda, tak podla najnovsich vyskumov radsej trocha obyc cukru ako umele sladidla a vselico ine, ale aj tieto vyskumy su este v podstate v zaciatkoch.
ak ide o peniaze, tak si spocitaj, kolko co stoji. (neviem poradit, lebo nekupujeme ani sirupy a vlastne ani cukor velmi 🙂)

pinkgirl
16. máj 2024

Cukor pri zavaraní plní úlohu konzervantu. Kľudne si sirupu daj do pohára menej, ak sa bojíš množstva cukru. Ja robím len bazový a levanduľový.

letfenixa
17. máj 2024

'Kúpenský'?! 'Obchidský'?!

jaskolka
17. máj 2024

Na okraj, co je za slovo "kupensky?" A "obchodsky?" Kde to vzniklo?

barka1
17. máj 2024

@jaskolka "kupensky" je narecove slovo a znamená "z obchodu, nie domáci". Moji rodičia sú z Novohradu, ja z Podpolania, a u nás doma je to slovo bezne.

katica06
17. máj 2024

Mám doma bežne desať druhov sirupov,(nie pre seba a deti, tie majú radšej čaj, ovocné šťavy a vodu) za mňa je veľké plus že viem presne zloženie (cukor, vlastné ovocie, bylinky) ale ja sirup v obchode nekupujtem v obchode viac ako 15 rokov. Ak uprednostňujes iné sladidlá ako cukor tak urob sirup s tým, aspoň sa vyhneš umelým farbivám

prasiatko30
17. máj 2024

Nerob ziadny a nauc sa pit cistu vodu a tak nauc aj dieta - najzdravsia moznost

anketkarka
17. máj 2024

Vždy radšej domáci. Vieš čo piješ. Ja to dávam len deťom a párkrát som kúpila, ale radšej si dám tú námahu urobiť doma.

viestta
17. máj 2024

Ja mam sirupy za studena, s nizsim obsahom cukru, skladujem ich v malych PETflasiach v mraznicke. Obcas sa nejaky vyberie do chladnicky, ten sa vypije. Inac pijeme vodu alebo nesladeny ovocny caj. Srupy su v podstate vedlajsi produkt pri vyrobe presladzovaneho ovocia. Jahody, visne.

motorkarka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cecilia29
17. máj 2024

Robím normálne domáce, aj keby ma to vyšlo viac. Cukor ako taký mi nevadí, skôr mi vadí zloženie potravín z obchodu. Do pohára ide skutočne len troska sirupu. Ja som robila zihlavovy, bylinkovy a bazovy

podlaaa
14. okt 2024

Moja mama robi domáce. Domáce nič síce nenahradí, no deti mi ich nechcu piť. Väčšinou síce pijú čistú vodu ale občas im doprajem. Skúsila som teraz Dobrú úrodu. A tá sa veru míňa veľmi rýchlo. Idú po tom ako besné 🤣. Majú 35% ovocia, síce sú drahšie ale neobsahujú žiadne umelé sladidlá a éčka.