Zdravím, možno mi bude vedieť niekto poradiť, kde sa stala chyba. Robila som už x-krát kravský domáci jogurt, chcela som skúsiť kozí. Kúpila som mlieko Kozí vŕšok, zohriala na 40 stupňov, pridala jogurt Pilos (z tohto robím kravský a vždy sa podaril), dala do teplej trúby ako vždy a nechala pracovať. Jogurt však vôbec nie je tuhý a konzistenciou je ako riedky kefír. Kde sa stala chyba? Môže za to to, že mlieko bolo trvanlivé? Z kravského trvanlivého sa mi ale jogurt podarilo spraviť. Mala som použiť radšej ako štartér kozí jogurt? Ďakujem za info a vaše skúsenosti.
@stellarstar s kravským domácim jogurtom nemám problém, ten vždy vyjde, ale z tohto kozieho som na prášky. Vôbec nevyšiel. Nie je zlý na chuť, však malý ho vypije ako kefír, ale nerozumiem tej konzistencii, keďže mlieko má 4% tuku, čakala som, že bude krásne tuhý.
@suzy2508 opravila som to mala som na mysli kozie, a ja robím vždy tak že na kravské dávam kravské a na kozie dávam kozie a vždy mi pekne vyšlo ale kozie som nechala dlhšie ja mám na to jogurtovač
@suzy2508 naposledy keď som robila som dala kozie mlieko a kozi jogurt, dala som sušené mlieko v prášku zamiesala dala do jogurtovača na 17 h či koľko a potom keď vychladlo na 24 h do chladničky a pekne vyšlo
Nízka teplota. Mlieko musí byť pasterizovane aspoň na 95 stupňov ak nebolo.
@cecilia29 aj nad týmto som rozmýšľala. Obyčajne kravské zahrievam na 80 stupňov, nechávam vychladiť na 50-40 stupňov a pridávam jogurtové kultúry. Teraz som to nespravila, pretože to mlieko Kozí vŕšok pasterizované je. Mohla byť to chyba? Robíš kozie bez pridania sušeného mlieka?
@stellarstar ďakujem pekne za odpoveď. Môžem poprosiť nejaké konkrétne miery? Sušené mlieko dávaš kozie alebo kravské? V jogurtovači nastavuješ aj teplotu, alebo ako to funguje? Robievam len v trúbe jogurty, jogurtovač nemám.
@cecilia29 čiže zahriať na vysokú teplotu je potrebné, aj keď je mlieko už pasterizované? Tak tak bude asi pes zakopaný, prečo to nevyšlo, ako malo. Fakt som si myslela, že to prvotné zahriatie na vysokú teplotu je potrebné len u nepasterizovaného mlieka, aby sa nežiaduce baktérie zabili. Nevedela som, že sa jedná o väzby v bielkovine. Hecnem to ešte raz teda, dám tomu šancu 😁 ďakujem za tip. A jogurt na štart môžem použiť aj ten kravský, alebo radšej kozí?
@suzy2508 tam vôbec nie je napísané aké to je ( kedže žijme v AT kupujem tu ) v jogurtovači je už všetko prednastavené takže teplotu a čas mam automaticky a samo sa mi aj vypne potom čase.
@viestta zaujímavé ja som to mala vždy husté ale ja som pridala este bud smotanu alebo sušené mlieko 🤔
@suzy2508 ja by som tomu ešte dala šancu a skusila pridať sušené mlieko. Vyhľadám ti na nete kt myslím
@stellarstar v susenom mlieku si pridala aj laktozu, ktorou sa nakrmili laktobacily, aj bielkoviny, ktore potom kyselina mliecna vyzrazala
@suzy2508 no neviem na koľko pasterizovane bolo mlieko z obchodu,. Ci pri nižších stupňoch alebo pri vysokých. Ak pri vysokých, tak je to zbytočné, ale ak to bola pasterizacia okolo 80 , tak by som skúsila ešte raz. Ten jogurt mne vychádza pekný. Mliečko mam naše tak susene k tomu nekupujem. Takto mi to stačí. Ale nikdy nie je úplne identický s kravskym, no lyzicka v nim stala. Očkujem kravskym jogurtom
Ja kupujem iba pasterizovane kravske mlieko. Napriek tomu ho 2 X Este pasterizujem, aby bol jogurt husty.
Ďakujem vám všetkým pekne za rady a odpovede. Skúsim to ešte raz budúci týždeň, keď pojeme túto várku a skúsim ho zahriať poriadne v prvom kroku, že či to bolo tým, že som toto preskočila, nakoľko bolo mlieko už z obchodu pasterizované. Dám vedieť, či sa zadarilo.
Ahojte, tak skúsila som to znova a podarilo sa. Chyba bola v tom, že som naposledy mlieko nezahriala nad tých 80 stupňov. Robila som z mlieka Kozí vŕšok, vyšiel normálne tuhý jogurt, žiadny podivný kefír ako naposledy. Ďakujem za pomoc a tipy 😊
@suzy2508 do kozieho som bud pridala 3,5 šľahačku alebo mlieko v prášku či jak sa to volá