Ahojte skúšali ste doma urobiť domácu šunku? Ak máte nejaký dobrý receptik. :*
Robievam, ale kvoli farbe davam na 1 kg masa 4g rychlosoli, zvysok je normalna sol. Menej - uz nie je ruzova, plus pridam kvoli farbe cviklovu stavu. Vacsinou robievam morcaciu sunku, alebo mix s kuracim masom. Bravcovu nejak velmi nie. Moj poupravovany rcp mam niekde v albume tu
Ked davate rychlosol, to si rovno mozete kupit sunku v markete. Prave ten glutaman sodny, ktory robi ruzovu farbu, je skodlivy.
@oli18 netreba prehanat, glutaman je viac povazovany za strasiaka ako to v reale je. Telo ho v pripustnom mnozstbe dokaze bez problemov metabolizovat, co je cca 10g/1kg potraviny
"Rýchlosoľ je zmes dusičnanu draselného, dusitanu sodného, jedlej soli, jodidu draselného a cukru s pridaním protihrudkujúcej látky E536"
Toto je horsie ako nejaky glutaman...
Ale neznamena to, ze sunku nejeme 🤭🥴
Nenechajte sa zmýliť, tým že je šunka pekne ružová. Krásna ružová farba naznačuje vysoký obsah dusitanu sodného (E 250), ktorý vracia šunke farbu stratenú pri spracovaní.
@oli18 rychlosol obsahuje dusitan... a nie domaca sunka je napriek tomu lepsia ako z obchdou.
@ddaassuullaa opravnene je povazovany za strasiaka. Ved telo vie spracovat aj ine skodlive latky v potravinach, len ake dosledky to ma z dlhodobeho hladiska na organizmus. Jeden cas sa hovorilo o jeho zakaze, ale neurobili to. Lebo farba predava. Ak robim nieco domace tak preto, aby neobsahovalo to, co kupene. Preto ms udivuje, ze rychlosol pouzivas. My robime domace klobasy, aj sunku. Neudime, susime. Eliminujem veci, o ktorym viem, ze su skodlive. A dym je karcinogen.
@oli18 rychlosol nie je glutaman, to len na okraj. A pisala som ku glutamanu.
No a pouzivam. Bud si raz za cas dam normalnu sunku,.alebo radsej ziadnu. To sede cudne je obycajne dusene maso, co uz nie je sunka, nechapem preco to tak niekto vola. Bavime sa o sunke. Znizila som doma davku na znesitelne minimum, co sa neda povedat o kupovanej. Bud teda budem.mat SUNKU, ale radsej nie.
@ddaassuullaa prosím Tá a s tou rychlosolou chuti tá šunka inak? Alebo tu ide iba o farbu? Lebo píšeš, že bez rychlosoli je to len dusené mäso a s rychlosolou už šunka. Nerypem len má zaujíma či to meni aj chuť 🙂
@zzuunnaa to ti asi nepoviem (neberiem ako rypanie). Kolegyna spravila bez rychlosoli, ja som sa neponukla, vyzeralo to odpudzujuco. Teda ak sa bavime o sunke - dusene maso ok
@nevenka Googl mi dal za pravdu, ze glutaman sodny =rychlosol. Tebe nieco ine. Nebudeme sa uz viac tahat za slovicka, obe mame svoju pravdu. Zaver je taky, nech si kazdy je, co chce. Za seba uvediem, ze ziadne masove vyrobky nekupujem prave preto, ze viem, co obsahuju. Da sa na to zvyknut. Ak chcem sunku a klobasu, susim. Mam foto vo svojom profile. Len lutujem, ze som tie vedomosti o potravinach nemala skor, mozno by som nemala dnes tie zdravotne problemy, ake mam. Zial, tym nas krmia vyrobcovia a stat sa na to pozera. Sama vidis a citas tu, kolko mladych zien a deti ma zazivacie problemy, gastroambulancie praskaju vo svikoch. Vacsina je zo stravy. Preto eliminujem aspon mizive % tym, ze urobim nieco doma bez pridavnych latok.
Pekny vecer😉
@mara2010 robíme často a recepty väčšinou z tej knihocky čo sú pri sunkovare.. je to trochu zdĺhavé ale o dosť chuťnejsia (a zdravšia) varianta 🙂