No som zúfalá, ako robíte domácu majonézu, mám Infiny Force tycovy mixer rovno aj s nástavcom na majonézu... robila som podla videa
https://www.youtube.com/watch?v=HtxZKEGXhdgaj podla navodu a aj podla receptu na nete.. a proste nic... vyhodila som uz hadam do kosa 5 vajec a ani neviem kolko oleja... Vymixujem tak nanajvys zltu vodu... ide ma porazit.
Ako to robite?
@simca06022011 Nerobím tyčovým mixérom, robím klasickým. Olej prilievam pomaly a postupne.
ja ako
@miku1 do žltok pomaličky olej za staleho miešania a az ked je majoneza hotova dochucujem
Slaham to bud klasickou vidlickou, alebo metlickou - rucne.
Treba dodrat tieto zasady:
1. treba kvalitny olej - mama raz chcela robit z nejakeho :tesco vyhodny nakup", alebo nieco podobne - an nevyslo, to, potom dala normal raciol a slo to.
2. neslahat to prudko
3. vsetky suroviny musia mat rovnaku teplotu. (olej z kuch.skrinky a vajicko rovno z chladnicky - zle)
Davam zltka, trosku octu, trosku horcice a sol, a do toho miesam olej.........vzdy vjde OK...
klasickym robotom...dam trochu oleja,vajcia,korenie...ja davam aj lyzicku horcice,kysle uhorky a cibulu-to je uz vlastne ochutene ako tatarska...ale princip ten isty.. zamixovat a potom postupne pomaly dolievat olej,kym nezhustne
@simca06022011 mne sa toto stalo minule - cerstve vajcia(zltka), kvalitny olej, vsetko rovnakej teploty - mixer ako vzdy....a cele zle, zlta voda, 2x po sebe. Potom som sa nastvala, hodila som do mixera cele 3 vajcia, polievkovu lyzicu horcice, sol a praskovy cukor - nechala vyslahat asi minutu a do toho prilievala pomaly olej. A je vyborna, odteraz uz do vajec vzdy davam horcicu skor ako olej. 🙂
no skusim este... aj ked uz nemam velmi chut... :P A teda neviem co kto mysli kvalitnym olejom... ja poznam olivovy, slnecnicovy.. a obycajny na vyprazanie typ raciol fritol a podobne, co ani nekupujeme. Cize ja mam doma iba tie bio slnecnicove a olivove oleje... tak ktory vybrat? :/
Ale ako vidim, mala som vajicka rovno z chladnicky :P Tak este skusim.. inak som to robila rovnako ako vo videu...
Robim z celých vajec. Cca hodinu vopred vyberiem všetky ingrediencie na linku aby mali rovnaku teplotu. Šľahnem do mixera 3 vajíčka, odmeriam cca 3-4 deci oleja (teraz som mala Vénusz) do odmerky a idem na to. Zapnem mixer a zo začiatku PO KVAPKÁCH prilievam olej a šľahám "do bezvedomia". Takto prilievam až kym zmes nezačne belieť a hustnúť. Potom uz lejem smelšie ale stále pomaličky. Este sa mi nestalo ze by majonéza nevyšla. Potom dochucujem - soľ, horćica, čierne korenie, voda z uhoriek...
rozbijem vajce do úzkej nadobky, nalejem na to olej, ponorim tycovy mixer, zapnem a pomaly ťaham hore. teploty neriešim, ani olej. vzdy sa mi podarila
vajce, troska soli, cierneho korenia, pol lyzicky horcice, vlejem tam deci oleja a tycovy mixer zapnem na maximum, chvilu slaham, ak sa mi zda redsia, pridam este trosku oleja.....raz sa mi stalo, ze nevysla, ale to som vymenila klasicky slnecnicovy olej za olivovy....s tym sa to neda
Ja na domácu majonézu používam tiež mixér, ale nie tyčový, ale starú obyčajnú ETA-u a robím to na malých otáčkach. Najskôr si ale pomiešam žltka s horčicou a trochou oleja a ked zahustne, tak až potom pridávam postupne olej....určite nie všetok olej naraz!