Doma upečené pečivo

11brano11
8. dec 2024

Ahojte, kde robím problém? Ead si doma upečiem pečivo, chlebík, pizza, žemle. Z kysnutého cesta. Aj keď mi ale cesto krásne vykysne, po upečení je pečivo také hutné a tuhé. Nie je nadychane a jemné. Robím chybu v pečení? Aký je ten trik???

viestta
8. dec 2024

Potrebujes zo zaciatku piect v pare. Ked nemas parnu ruru, tak daj na spodok rury este jeden plech a ked vlozis pecivo nalej tam vriacu vodu. Ale moze byt, ze mas cesto prekysnute, potom pri peceni splasne

11brano11
autor
8. dec 2024

@viestta ďakujem. V pare som ešte nikdy nepiekol. Ako zistím ci moja rúra ma takýto režim?

viestta
8. dec 2024

@11brano11 ak si nekupovoal parnu ruru, tak ju tam s najvacsou pravdepodobnostou nemas. Ale staci precitat navod aby si to zistil

deti95060810
8. dec 2024

zhrniem - zapneš rúru a rovno tam šupni aj plech na vyhriatie a na spodok rúry aj starý pekáč na ktorý daš potom deci chladnej vody....
chlieb dáš potom na ten horúci nahriaty plech a až tak budeš piecť...

11brano11
autor
8. dec 2024

Ďakujem veľmi pekne za rady. Vyskúšam to s tou parou

isis234
8. dec 2024

Záleží akú múku používaš. Najlepšia je Trenčan, môžeš piecť i s kvasnicami, nielen s kváskom. Cesto dobre premiešaj. Musí byť hladké, vláčne. Zo spodu podoberaj cesto a vytlač hore,, ono by malo akoby "frfotať" robiť bubliny, tým sa vytlačia plyny z kvasníc. Bolo to i v telke. Alebo môžeš počas kysnutia ( 30 minút) viac krát premiešať.
Keď dáš pečivo na plech, prekry ho s ďalším plechom alebo foliou ešte na 30 min. a predtým oros vodou rozprašovačom.
Pečenie ako písali vyššie, so záparou. Na 10 minút. Potom dolný plech s vodou vyber (možno tam už voda nebude) a dopeč cca 20-30 min. chlieb a pečivo kým bude ružové.
Po vybratí nechaj vychladnúť na mriežke a znovu oros vodou. Môžeš i zakryť vlhkou utierkou.
Človek sa učí celý život.

yosi
8. dec 2024

@11brano11 Pizza... Na kilo hladkej múky 600 ml vody, cukor, soľ, olej a droždie (neodporúčam sušené). Najprv urobíš zákvas (voda, droždie, cukor). Keď sa urobí hustá pena, tak baktérie žijú a množia sa. Do múky dáš pripravený zákvas, vodu a olej. Poriadne vymiesiť a necháš aspoň hodinu kysnúť (ideálne aj cez noc). Potom na dosku a urobíš takých 5-6 bochníkov (niečo v štýle parenej buchty) a nechaj ešte aspoň 15-20 minút pod utierkou oddýchnuť. A až teraz to najdôležitejšie...

1/ Kúp si poriadny plech na pizzu. Odporúčam tie čierne
2/ Cesto sa nevaľka, ale naťahuje v rukách! Nie je to nič ťažké, chce to len prax
3/ Na cesto žiadny kečup! To robia len amatéri, a ty nechceš byť amatér! Keď už sa ti nechce robiť vlastný suk, tak aspoň pasírované paradajky s cukrom a trochu zredukovať.
4/ Na základ ide syr, a až na syr idú ostatné suroviny.
5/ Pečieme tak 5-7 minút pri čo najvyššej teplote ktorú tvoja rúra dá (kto mi povie, že 25 minút pri 180°C, dostane hneď varechou po pazúroch)

11brano11
autor
8. dec 2024

@yosi ďakujem, pizzu prene tak robím

yosi
8. dec 2024

@11brano11 Trvalo mi roky kým som správnou kombináciou techniky a surovín docielil, že pizza chutí ako z pizzerie, alebo aj lepšie keď sa podarí

11brano11
autor
8. dec 2024

@yosi používaš klasickú rúru alebo špeciálnu pec na pizzu?

11brano11
autor
8. dec 2024

@yosi môžem poprosiť foto ?

yosi
8. dec 2024

@11brano11 Nemám foto pizze. Ale určite aspoň teplovzdušnú rúru odporúčam, lebo tam je tá teplota rovnomerná. Samozrejme, ideálne je mať pizza piecku kde sa dosahujú vyššie teploty alebo originál murovanú pec na chleba / pizzu

kvietok1233
8. dec 2024

@11brano11 nečítala som všetky komenty....tiež sa mi nedarilo kysnuté cesto kým som si nekúpila robot ten cesto krásne vymiesa...ja som nevládala to cesto toľko miesit aby bolo dobré keď sa upečie...tiež boli výrobky z neho také tuhe, nedobre teraz sú krásne nadýchané. A používam múku babička na kysnuté cesto a droždie mám najradšej tu sivú kocku

margotka17
20. dec 2024

@11brano11 no aj recept môžeš mať zlý. Ja pečiem pletienky, žemle, vianočku, chlebík a vždy sa cesto vydarí. Možno máš veľmi hutné cesto.

pralinka86
20. dec 2024

Vacsina bieleho peciva je take hustejsie cesto. Treba to nechat dobre podkysnúť aj po vytvarovani, predtym nez to ide do rury. Aby sa viditelne zväčšil objem
Čím viac tuku v ceste, tak aj poväčšine to pomalsie kysne..

margotka17
20. dec 2024

@kvietok1233 mne miesi domáca pekarnicka, cesto je fakt krásne premiesene, aj v nej vykysne, už len zapíska, že je hotové. Vyberiem na podložku, vytvarujem pletienky, dám na papier na pečenie na plech, nechám 30 minút vykysnúť, potriem žĺtkom vyslahanym s mliekom, posypem ľanové semienka a dám piecť na 20 minút na 180 stupňov.

isis234
21. dec 2024

@margotka17 prosím ťa akú značku pekárničky máš?

margotka17
21. dec 2024

@isis234 teraz mám značky ETA. Prvú som mala z Tesca, takú čo tuším ani značku nemala. Piekla výborne až sa pokazila. Potom mi muž kúpil SENCOR,v nej som nepiekla nič. Jednoducho nič nevykyslo a vyhodila som ju do zberu elektroodpadu. Teraz mám ETU, cesto krásne vymiesi, vykysne. Robím v nej aj cesto na šišky, knedlíky, buchty, pirohy....

isis234
21. dec 2024

@margotka17 veľmi pekne ďakujem. Pozriem v obchode

margotka17
21. dec 2024

@isis234 rado sa stalo, len skúšajú, vypekaj, často ak doma chýba chlieb, už pekárnička miesi cesto na vianočku, žemle, rožky, pletienky....

isis234
21. dec 2024

@margotka17 ano, tiež vypekám ale už nevládzem často miesiť. ..robievam i z polovičnej dávky, hlavne bagetky. Doma lepšie chutia

isis234
21. dec 2024

@margotka17 prosím ťa, aký máš príkon?

margotka17
21. dec 2024

@isis234 moja má 600 W. 2 miešanie haky.