Moje 1,5 rocne dieta uz vsetko papa,komplet pestru stravu.treba mu este pridavat do hlavneho jedla olej?dakujem
Ja mam 2 rocneho. Sem tam dam, ale podla toho o ake jedlo ide. Ak je to nieco varene na masle napr tak nie, ale napr naparenu zeleninu pokvapkam olejom
@deti95060810 to sa dava iba male mnozstvo kvalitneho oleja, urcite z toho deti neprehana. Kvalitne oleje su v strave dolezite.
Ja som obcas dala par kvapiek,ale dnes uz sa od toho odklana,niekedy to bolo bezne. Ked uz papa skoro vsetko,netreba uz davat zvlast olej.
Ma 2,5 roka a pridavam, resp robim na oleji ci masle. Pridavam do obilninovych kasi (striedam olivovy, lanovy, konopny, kokosovy, ghee, maslo), niektore zeleninove kremove polievky z Miomatu pokvapkam, ked robim rozne zeleninove kase ako prilohu, tak pokvapkam.
Ako mi pride. Jasne, ze ked najprv orestujem cibulku ci por na oleji, uz potom ziaden nepridavam.
Dieta mi neprehana, normalne kaka, nemava vobec zapchy.
napr. vitaminy z mrkvy su rozpustne v tukoch, cize treba pridat par kvapiek kvalitneho oleja - olivoveho, tekvicoveho a podobne, inak dieta dostava "len" prazdne jedlo z ktoreho sa vitaminy nedokazu uvolnit...
1,5 rocne dieta, ktore sa stravuje normalne, cize ma na oleji/masle oprazene volaco, tak uz neptrebuje dalsie tuky. dieta, ktore ma iba vyzivky zeleninove a podobne potrebuje...
Iba zo začiatku, keď papal len zeleninu. Ako bolo písané kvôli vstrebaniu vitamínov, par kvapiek.... Teraz keď už je normálne s nami, tak už nie. Veď jedlo sa varí na tuku väčšinou.... Maslo.,olivový olej, repkový....... Uz to nieje potrebne😉
@zuzibe
@deti95060810
@maria584
@lenkakravcova
Oleje alebo iné tuky sú dôležité preto, lebo väčšina vitamínov je rozpustná práve a len v nich... tzn., že ak robíte zeleninový príkrm a nedáte doň pár kvapiek tuku, tak síce dávate deťom zeleninu ale nie sú schopné z nej extrahovať vitamíny... takže sa najedia vlákniny, ktorá ich zasýti ale zoberú si z nej len veľmi málo.
Ak už dieťa jedáva normálne jedlo a varíme ho s použitím tukov (olej, maslo, masť... ) nie je potrebné olej pridávať.
Dakujem vam pekne vsetkym za rady pomohli mi 🙂
@lenkakravcova v podstate áno... mne bolo odporúčané pridávať aj tak.
A ak si odmyslím všetky tieto vitamínové záležitosti, tak tých pár kvapiek oleja nám pomohlo k tomu aby malú nezapekalo... čo bol v začiatkoch veľmi častý jav.
Olej sa pridava kvoli vstrebavaniu niektorych vitaminov(DEKA), uci sa to uz v skole. A nie hocijaky olej, naozaj kvalitny. A co sa tyka pridavania, ved aj pri priprave stravy, davate olej, alebo maslo.
Kedze vitaminy a mineraly su rozpustne len v tuku, kazde jedlo nielen detske by malo obsahovat % tuku,inak je vstrebatelnost velmi nizka
ahoj, maslo alebo olej treba davat - inak vsetko vykaka, nic si telo nenecha.. do kazdeho prikrmu od sameho zaciatku (teda nie do mliecnej kase, samozrejme, ale zeleninove a ine prikrmy musia mat, inak to telo nevstrebe)
dokedy? Nič také som nikdy nerobila....z oleja by dieťa len zbytočne preháňalo....😉