Ahojte, poradili by ste mi niektorá, prosím, dobrý recept na rajčinovú polievku. Kedysi babička varievala taku pikantnú, ale nenechala recept.
@hedamaria
Uvarim bujon Karpatsky,klinceky,bobkovy list,celu mensiu prekrojenu cibulu.potom zaprazku,ktoru zalejem studenou vodou pridam dobry pretlak alebo taku papierovu kocku na kt. Je uvedene Pyré.Voda -vyvar musi vriet.metlickou rozmiesat v nej zaprazku zarobenu s pretlakom.povarit..dosladit.;dosolit..ale pomaly postupne.ja nakoniec dotiahnem chut pikantnym domacim kecupom.polievka musi byt taky krem.Dobru chut...
Na mast (nie na olej) dam poprazit cibulku a pretlaceny cesnak. K tomu pridam kristalovy cukor, urobim karamel. Zalejem prepasirovanymi paradajkami (ziadny pretlak), rozmixujem do hladka (kvoli cibulke). Dolejem vodou, pridam bobkovy list, nove korenie, klinceky, cierne korenie, trochu soli a vegety. Pred koncom varenia vyberiem koreniny a pridam mrvenicku. Ziadna muka sa tam nedava, je krasne kremovo husta. Podavame s nastruhanym syrom, ja si este prisypam cukor.
Ďakujem, vyskúšam.
Ja dám na olivový olej popražiť ovsené vločky, trošku múky (ak chcem, aby bola hustejšia), pridám pretlak alebo paradajkové pyré, znovu trochu popražím, zalejem horúcou vodou, ochutím cukrom, novým korením, soľou - keď zovrie, pridám ešte malé cestoviny alebo mrveničku a povarím cca 10 min. Podávam so strúhaným syrom 🙂
najlepšia je v lete s čerstvých zrelých paradajok, žiadne múky, čerstvú bazalku nakoniec, hoblinky parmazánu.
ja varím takto: urobím zápražku, zalejem troškou studenej vody, prilejem paradajkové pyré, dochutím soľ, cukor, mleté čierne korenie, klinček, bobkový list, a na hrot noža mletú škoricu. Chvíľu povarím a vsypem do nej trochu ryže, alebo mrveničky a varím do zmäknutia, chvíľu pred dovarením dochutím trochou bazalky . Nám chutí takáto najviac. Podávam s postrúhaným syrom.
Dam poprazit cibulu, trosku cukru, koincek, nove korenie, cierne korenie, bobkovy list a zalejem 100%tnym paradajkovym dzusom, vsypem trosku ryze a varim, kym nie je ryza hotova. Samozrejme ak treba, trosku zriedim vodou
@hedamaria ahoj, mimo paradajkovej sezony robievam takto: na olivovm oleji si oprazim cibulku, na malu chvilku oprazim aj pokrajany cesnak, pridam cukor, po chvilke lúpané paradajky z konzervy, mlete cierne korenie a keď sa to všetko spojí, zalejem paradajkovým dzusom. ak niekto nemá rád taku silnu polievku, moze ju nariedit vodou. necham chvilu povarit a na koniec osolim a pridam cerstve listky bazalky a uz ked je v taniery, pridam hoblinky parmezanu 😉
v paradajkovej sezone: samozrejme z cerstvych paradajok 😀
Ja robím sladkú. 🙂 Na olej trošku múky, červenej papriky, prilejem domáci pretlak, - 7dl /ešte som nikdy nekupovala/, dolejem vodu a pridám 4-5PL cukru, keď vrie, pridám mrveničku.
ako nechcem sa chvalit ale tato je fakt super
na cibulke osmahnem korenovu zeleninu, netreba vela, 1mrkva, 1petrzlen, trochu zeleru, cesnak....riadne rozvarit nech je to vsetko makkucke, potom priliat lupane paradajky, plus vodu doliat nechat prevriet, rozmixovat vsetko a potom prihodit este bobkovy list, nove korenie par guliek, sol, lyzicku cukru krystalove premiesat, par krat pobuble a na zaver hobliny parmezanu a cerstvu bazalku..mnaaaaaaaaaaaaaaaaam niekedy este davam aj kusky paradajok cerstvych..olupen ich.../ hodim na par sekund do vriacej vody, napuka koza a lahko sa da stiahnut/
@lindarty robim uplne rovnako, len bez cukru. A je skvela 🙂
Fíha, priznám sa, že keď som si prečítala otázku, tak som sa trošku pousmiala.........hmm, recept na paradajkovú polievku? Také niečo existuje? U mňa je to jedna z najjednoduchších polievok aké poznám. Ale sledujem, že niektoré z nej robíte hotové kulinárske umenie. Tak som sa teda inšpirovala aj ja, ani som netušila, že sa to pri paradajkovej polievke dá 😉
Dobrú chuť
ja dávam do paradajkovej aj uvarit jednu celu zelenu papriku, dodá polievke inú chuť 🙂 skúste
@hedamaria Ja síce pikantnú nerobím, ale táto nám zo všetkých chutí najviac......Urobím záprašku z oleja a hladkej múky, pridám k tomu pretlak 0,5 kg, necham chvíľu popražiť, zalejem studenou vodou, pridám 1 klinček, 4 ks čierne nové korenie, 1 KL soli, 10 KL cukru, 2 bobkové listy, nechám to variť cca 10-15 min, potom pridám ryžu a nechám polievku zovrieť, vypínam ju vtedy, keď je uvarená ryža. Polievka má cca 2,5 l. Pretlak nechávam pražiť kvôli tomu, že potom po ňom nepáli záha.