Ahojte, už som skúšala asi 4 recepty ale nikdy sa mi ten chlieb nepodaril.
Mate nejaký overený recept?
@vasjar
https://varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-pecen...
Tento pečiem roky...
@vasjar https://www.dcerka.sk/domaci-chlieb-z-drozdia/
Pred dvoma týždňami som natrafila na tento recept a už som ho piekla 4x. Skúšala som zo sušeného aj čerstvého droždia, vždy sa vydaril.
Ja pečiem chlieb buď v starej 30 ročnej remoske, alebo v liatinovom pekáči s vekom. Dá sa aj na plechu, ale musíš dať rúru najskôr zapariť- misku s vodou vložiť pod pekáč na spodok rúry tak, aby sa vytvorila para. Múka T-650, dostať normálne v obchode. Minule ma jedna staršia pani zastavila v Kauflande, keď som brala múku so slniečkom na obale, vraj je "zapovedaná", lebo to je zo zlého obilia z Ukrajiny, tak si dávaj aj pozor na podobné babky😁. Chlebík sa napodiv aj tak podaril. Ja nekváskujem, zarábam si len taký "základ"- čerstvé alebo sušené droždie zarobím s vlažnou vodou, trošku cukru a 150-200 gramov múky do minimálne 0,5l zaváraninového pohára- zavrieť (pevne, lebo prekypí) a na teplé miesto. V tomto období mám doma tak 22⁰, neprekurujem a radiátor mám len teplý, nie horúci, tak pohár šupnem tam a nech si pracuje. Minimálne tam stojí 12 hodín, ideálne deň. Toto je dôležité, lebo keď ho dám skôr, chlebík je chuťovo menej výrazný a menej nadýchaný. Potom na druhý deň si dám múky podľa toho, aký chcem veľký chlieb. Mám malý pekáč, lebo sme dvaja, tak robím len taký z pol kila múky. Vyrátam si, koľko múky som dala do rozkvasu a do pol kila si dovážim do misky. Vyčapnem do múky ten základ z pohára, za dve lyžičky soli, ak chcem tak lyžičku mletej rasce a keď mám chuť tak trolinku octu. Vodu dávam od oka, cesto by malo byť také pľundravé, mokrejšie a lepivé. Len zamiešam, nech sa spoja suroviny, nemiesim, zakryjem potrávinárskou fóliou, odložím do chladničky a nevšímam si ho minimálne pol dňa, ideálne až na druhý deň ráno. Potom začínam prekladať. Namočím si ruku do vody, nech sa mi nelepí všetko všade, premiesim v miske- a už sa začína naťahovať. Preklad robím tak, že zospodu nadvihnem cesto v strede tak, aby konce prevísali dole z rúk, nech sa natiahne a misku pootočím o 90⁰. Toto opakujem tak 5-7x, kým sa nedostanem na to isté miesto, kde som začínala. Keď to mám hotové, cesto znova prikryjem a nechám ho rozmýšľať o sebe samom hodinu. Tento preklad a sebareflexiu zopakujem 3x. Po poslednom preklade už mám celkom kompaktný elasticky vizerajúci bochníček. Ak si rozmaznaná, tak ho potom ešte môžeš šmariť na finálne dokysnutie na hodinku do fancy ošatky, ale to ja mám v *** takýto luxus, lebo som dievka z dediny a rovno ho dávam do pekáča. Navyše miesim v okrúhlej mise a pekáč mám pohldovastý, takže nejaká ošatka si na mňa len tak nepríde. Mám tento:
https://www.oriondomacepotreby.sk/pekac-s-poklo...
a je ozaj maličký, akurát pre dvoch. Rúru si vyhrejem na 250⁰ a pekáč s cestom a pokrievkou posielam na kremáciu🫡. Po 20- 25 minútach podľa veľkosti zamýšľaného chlebu zoberiem pokrievku preč a nechám ho ďalej priecť ešte tak 15-20 minút, kým sa spraví kôrka. Keď má chlebík farbu ako Beyoncé, vyberám z rúry, z pekáča a odkladám na mriežku vychladnúť. Nekrájam ho hneď, potrebuje sa spamätať zo zmeny prostredia. Keď prejde tak pol hodinka, zarábam bryndzovú nátierku s maslom a červenou paprikou a oznámim mužovi, že poživeň je na ceste.
Hotový chlebík nám nevydrží dlho, lebo sme obaja pažravci, takže neviem povedať ako dlho vydrží čerstvý.
Dúfam, že ti to pomôže a keď sa nepodarí na prvé razy, nezúfaj, tvrdé nepodarky si odkladaj a keď ťa ten tvoj naštve, môžeš ich po ňom hodiť😁
Pripnem sa