Detský jedálniček na naštartovanie imunity

luciola
25. feb 2016

Ahojte, mam 7 ročneho syna a teraz 2mesačneho synčeky. Chcem sa opytať na stravu. Prikrmi, kolko davate ovocia a zeleniny denne? a ako zdravo stravovať? Čo davate na imunitu? Byvame v dome a v prirode. A môj 7 ročny syn aj ked je zeleninu no tak asi jednu paradajku denne, alebo tri kolieska šalatovej uhorky a samozrejme polievky vyvari a podobne maso a normalne sa stravuje je stale chory. Viete mi poradiť niečo čo obsahuje vela vitamin niake natierky alebo niečo? Mam aj 2mesačneho zachvilu bude mať 3 mesiace a tiež už bol chory aj ked ho z časti kojim a z časti davam Nutrilon. Ake mu davať prikrmi aby nebol chory neskôr ? dakujem

mia551
25. feb 2016

okrem stravy treba davat aj vela vit. C a D, probiotika,... mozno skusit na cas vysadit kravske mlieko... 😉

martina833
25. feb 2016

zaklad je zaradit celozrnnu muku, pololupanu ryzu, strukoviny, trstinovy nerafinovany cukor, zemiaky dusit, alebo varit v supke (pri vareni to najlepsie vylejes), semienka, orechy... a potom by nemal byt problem s nedostatkom vitaminov.... treba co najviac casu travit podla pocasia vonku, hybat sa, vystavovat sa slnecnym lucom
to, ze je chory moze byt aj nejakou alergiou, zasla by som s nim na vysetrenie...

luciola
autor
25. feb 2016

@martina833 ahoj aky je ten cukor ? kupim ho normalne v tesku? a aka je ta ryža? no tiež kupim normalne? dakujem

martina833
25. feb 2016

@luciola ano, vsetko sa da kupit bezne aj v tescu napr., pri cukre najdes trstinovy a pri ryzi pololupanu ryzu (dlhsie sa vari, horsie chuti, ale ma ovela viac vitaminov)... je to vsetko trochu drahsie, ale stoji zo za to...
chlieb, knedlu, vianocku nekupujem, ale vsetko si robim doma z celozrnnej spaldovej muky, (u nas maju napr. v CBA)

siska53
25. feb 2016

@luciola ak byva casto chory,zvazila by som vysetrenie u imunoalergologa. Akurat teraz to riesiem aj my s nami vsetkymi.
Pritom si myslim,ze nasa strava je dost zdrava..

Jedine,co odporucam sebe a aj vam,je zrusenie sladkosti,maju vela "ecok", nezdraveho cukru..
Aj skadkych napojov.

My inak jedava tiez vela zeleniny ( ovocie je trosku problem), kupujem.aj ine muky ako bielu,napr.spaldovu,psenovu,ovsennu,varievam pseno,quinoy,amarant ako prilohu. A cukor trstinovy ale aj brezovy(xylitol). Je to drahsie,to bez debaty.
Nieco dostat v beznom obchode,nieco v bioobchodoch.

A este - vela pohybu vonku, probiotika.. Prip.cecko,imunoglukan..

gora8
25. feb 2016

@luciola pozor, mladsiemu syncekovi mozes davat celozrnne pecivo a potraviny obsahujuce privela vlakniny az po 3.roku.

luciola
autor
25. feb 2016

@gora8 fakt to som nevedela, nevieš čo možem davať jemu ako prikrm ked bude mať 4 mesiace tak na imunitu?

ruthike
25. feb 2016

@luciola s imunitou je to tak, ze ak ma deco vyvazenu stravu - co tvoj ma si myslim (Male deti nejedia zeleninu na kila🙂 a pobyt na cestvom vzduchu a dobry spanok - tak je to genetike a samotnom dietati. Mas deti v jednej rodine: sestra zdrava, brat chorlavy... Berie syn casto atb? To znizuje imunitu. Mne ako decku davali ryby olej, podla mna to funguje

gora8
25. feb 2016

@luciola ja by som od stvrteho mesiaca neprikrmovala, kedze synceka ciastocne kojis. Imunitu ziska z Tvojho mliecka. Skor ten pobyt vonku, pripadne sa porad s lekarkou 🙂

sisaka
25. feb 2016

okrem obmedzenia sladkosti odporucam nebabusit deti, velka chorbnost deti na Slovensku bude podla mna suvisiet aj s tym, ze sa deti privelmi obliekaju uz od malicka a nie su vobec otuzile, doslovne ich ofukne vietor a uz su chore. Ja mam odskusane, ze starsie deti, ktore sa uz pohybuju normalne a nesedia v kocikoch treba obliect ako dospelych, pripadne aj o vrstvu menej (aspon u moich deti to plati), naposledy bol syn chory v 3 rokoch, teraz bude mat 8 - a to hrava hokej, takze je v studenom prostredi, spoteni niekolko krat do tyzdna a este z toho nikdy neochorel ...

luciola
autor
26. feb 2016

@ruthike ano bere antibiotika často bo nevieme ako s toho von. asi to je geneticke bo u mna je cela rodina chora len ju ofukne vietor a ja som na tom tak isto len by som chcela aby konečne už bol zdravý ten starši už teraz 4 mesiace v kuse kašle a neviem už čo mam vyskušať stery neukazali nič krv nič všetko v poriadku a detsko mi stale kašle tak neviem aj som ho naparovala a nič, chcela by som aby bol odolnejši bo ani nechodi teraz von ani na futbal bo stale len kašle chodi do školy a hned domou ale žeby to pomohlo neda sa povedať.

biokozmetika
26. feb 2016

neviem co pisali baby vyssie ale strava je urcite velmi dolezita. obmedzit sladkosti na minimum (radsej piect domace z celozrnej spaldovej muky- na nete je kopec zdravych receptov a vobec nie je pravda, ze nie su chutne), dostatok ovocia a zeleniny- robime domace dzusy (ale aj s duzinou, len tak do mixera nahadzem ovocie a pridam vodu aby to nebolo velmi sladke) a k pecivu (len celozrnne) stale kopec zeleniny (najlepsie farebnej aby sa deti namotali🙂) a ak pomahaju pri vyrobe salatu tak ho sem-tam aj zjedia 😉 a mozte zacat trosku otuzovat (ale postupne aby neochorel). my pridavame probiotika do ranajok a samozrejme kopec pohybu. pokial to nie je ozaj velmi velmi nutne, tak nedavat chemicke sirupy, tabletky atd....na trhu je v lekarni kopec prirodnych moznosti 😉 a koloidne striebro je super!

ruthike
26. feb 2016

@luciola vidis - iny kraj, iny mrav. Tu v Anglicku kde zijeme detom daju atb len na zapal ucha. Dcerka ma posledne tri mesiace sople zelene,co je urcite bacil, ale dr stery nerobi - vraj z toho vyrastie ako jej dcera. Tu vsetky deti soplia, kaslu a chodia do jasli. Nikoho to prilis netankuje a ja som to uz vzdala. Vsetci mi vravia, ze v skolke uz bude na tom ovela lepsie.. Hmm - ja som skusala nasadit prirodne vitaminy, echinaceu - hentaky fras. Proste nic. Len z vlastnej skusenosti viem, ze po opakovanom uzivani atb som mala imunitu nanic. Ako 20cina som sa zatala, ze atb uz nie (musim brat, ked treba - operacia zubu a tak). Pomohlo. Ako chora pijem salviu a tymian caj - sama si robim. Kloktam propolisovou tinkturou a prejde to prave tak ako na atb. A testy na astmu a allergie mu robili???

luciola
autor
26. feb 2016

@ruthike no na alergologiu ideme o dva týždne ale neviem čo povie ked stale kašle no boli sme na krčnom a na rengene a nikde nezistili nič. možem propolis davať aj 7 ročnemu?

siska53
27. feb 2016

@luciola propolis sa neodporuca detom do 6 rokov (inak ja som ho brala od decemra,co sme boli vsetci chori a aj tak som vo februari ochorela).
Ak nie je alergicky tak propolis uz moze. Inak v cakarni som nasla v casaku propolis upraveny tak ze ho uz mozu aj male deti,aj som si to odfotila - epid prevapis junior.

ruthike
27. feb 2016

@luciola myslim, ze v pohode. Len mne sa najlepsie osvedcil v liehom naleve - tinkture a to asi este nie. Aj ked je to v slabom pomere, tiez som brala len cisty propolis vo vode, nevsimla som si velke zlepsenie

ali08
27. feb 2016

@luciola ahoj.maleho ešte prikrmovat nemusíš.davas mu mliečko. A staršiemu skus Dr.povedat nech ti z krvi zistia ci nemá mononukleozu. Mojho syna 3roky ladovali ATB síce zabrali ale sa dva týždne bol znova chorý. Nakoniec po zmene Dr a odberu krvi nám zistili prekonanu mononukleozu čiže on tie 3roky mohol mať mono a na mu ATB neucinkuje a mne ho akurát z ATB dokalicili kôli imunite.mononukloeoza má tie isté príznaky ako chrípka či angína.ak by to vylúčili chod na alergologiu