No a v tejto teme by mohli byt recepty na detske polievocky, kasicky a ine maglajziky 🙂
Základná zeleninová polievka
kúsok mrkvy asi 4 cm dlhý (20 g)
kúsok petržlenu asi 5 cm dlhý (10 g)
kocka zemiaku (10 g)
200 ml teplej vody
1 lyžička oleja (olivového)
Dobre očistenú a umytú zeleninu nakrájame na drobné kocôčky, zalejeme teplou vodou a varíme domäkka. Ak je potrebné, počas varenia dolievame vodu. Všetko rozmixujeme, pridáme olej, premiešame a podávame. Celkové množstvo polievky je asi 200 ml.
Detská výživa
2 kg jabĺk
500ml vody
1 2 vanilkového cukru
5g škorice
Jablká rozkrájame a vyberieme jadrovníky, dôkladne, aby v kašičke neboli tvrdé kúsky. Ošúpeme ich alebo nožom, alebo sparíme a tak stiahneme šupku. Očistené jablká povaríme vo vode. Vychladnutú zmes rozmixujeme a ochutíme cukrom (podľa sladkosti jabĺk) a škoricou. Sterilizujeme pri 80°C 5 minút a necháme v hrnci vychladnúť. Skladujeme najlepšie v chladničke, alebo na inom tmavom chladnom mieste. Dobre zavarená vydrží 1 2 roky.
Rybkove cestoviny
Uvarene cestoviny zmiesame z tuniakom z konzervy,pridame varenu kukuricu [z konzervy]a rozmiesame [v mixery ak je babo male].
Pozor na mnozstvo,kedze tuniak je dost silny maly ho najprv nechcel,tak som ho dala menej k pomeru k cestovinam a to mu velmi chuti.
Chovam ho tym od 7 mesiaca.
Spagethi Bolognese
Cestovinu zmiesame z masovou zmesou a navrch postruhame syr.[pripadne zmiesame v mixeri]
Masova zmes:
mlete maso podusime na cibulke zo sampionmi,pridame jednu nakrajanu papriku [nestiplavu]paradajky v konzerve,parad.pretlak,korenie,oregano a trochu rozmliaz.cesnaku.Vsetko dobre uvarime .
Ked odobereme babetku,mozme dosolit,pripadne spravit stiplavejsie 😝
sunny6: ryby by sa nemali az neskor jest?
hmmm, najlepšie je kúpiť hippku 😀 ale nie
rada sa inšpirujem, zatiaľ mu varím len morčacie prsíčka so zeleninkou, alebo dávam surové ovocie
tilly: ved nakoniec mozno skoncime pri Hipp a Hami 🙂
a ešte alete 😀 tie sú chuťou najlepšie, potajomky ochutnávam, som zvedavá, kedy mu ich "zožeriem" 😀
rybky by sa mali až po roku, aj keď náš tatino dáva Domčekovi ochutnávať všetko, takže minule spolu baštili pečeného Heika z krčmy a minulý týždeň dokonca tuniakovú pizzu... to je tatino, ten mu dopraje 😀
tuniak sa moze jest od 6 mesiacov,len ryby poriadne ako losos,zralok,kapor,vsetky co mozu mat kosticky od roka... 😀 ale nemyslim si,ze ani to nemohol,nas maly zje vsetko,nie som typ maminy,niiiie to sa musi presne od 10 mesiaca a toto od roka.
Jedine co mu este nedavam su oriesky ,lebo sa moze ukazat alergia,kravske mlieko,med a sladkosti a plesnive syry.
baby, ako je to s jahodami?
sam-tak isto,ja som mu dala jahodu asi ked mal 6,5 mesiaca-len tak cmulat,a chutila,mal aj pomaranc a fajn.
Myslim si,ze treba vyskusat,ked uvidime reakciu treba si dat prestavku a zas skusit neskor.
A co si pocula o jahodach,uz niekedy su hluposti popisane,ked mne mama hovorila cim ma chovali,jajajajaj-to by sa Vam asi nepacilo. 😀 😝
Kuraci maglajz 😀
Dame uvarit do vody kuriatko [prsia,nohu -co mame].potom ak je s kostou vykostime,nakrajame na kusy.
Zeleninu-hrasok,mrkva,zemiak,brokolica,kukurica-vsetko uvarime a zmiesame z kuriatkom-rozmixujeme.
Mozte si dat zeleninku podla vlastneho vyberu.Zo vsetkeho trosku 😝
pocula som, ze tie zrniecka, co su v jahodach obsahuje nejake alergeny......my malemu ( synovec ) tiez obcas dame, lebo ich lubi......volakedy sme sa vselicim napchavali, to mas pravdu, ale teraz je aj kadeco striekane....... 😠
to hej,najlepsie vypestovat v zahradke 😉
a v jablcku je lepsie, ked je nejaky ten cervik, aspon istota, ze je zdrave.....aj cerviky su fajnove.....do umeleho nepojdu
Tak a tu je niekoľko receptíkov od nás už sme skúšali a sú super mňam mňam
Brokolica stále v móde
Brokolicová polievka s hmlovinou z kukuričnej múky
100 g brokolice, 3 dl vody, 15 g kukuričnej múky, 1 dl mlieka, 10 g rastlinného tuku
Z brokolice vyberieme mladé jemné časti, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a dáme variť do studenej vody do mäkka. Z mlieka a kukuričnej múky urobíme redšie cesto, ktoré vidličkou pridávame do vriacej polievky a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme tuk.
Podávame roztlačené vidličkou deťom od 6 mesiaca
Polievka z brokolice a karfiolu
80 g brokolice, 20 g karfiolu, 10 g póru, 3 dl vody, 1 dl mlieka, 10 g tuku, 10 g škrobovej múky, zelená vňať
Brokolicu a karfiol zbavíme tvrdých častí, dobre umyjeme, rozoberieme na drobné ružice a spolu s pórom dáme variť do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, pomiešame, varíme ešte asi 5 minút a nakoniec dochutíme tukom a umytou zelenou vňaťou.
Podávame deťom roztlačené vidličkou od 8 mesiacov
Malá a nenápadná rasca
Rascová polievka so zemiakmi
1 mocca lyžičky rasce, 10g rastlinného tuku, 80g zemiakov, 4 dl vody, 20g špenátu, zelená vňať
Rascu nasucho opražíme, pridáme mrazený špenát a očistené umyté zemiaky pokrájané na kocky. Všetko pomiešame, zalejeme horúcou vodou a varíme do zmäknutia. Nakoniec dochutíme posekanou zelenou vňaťou. Pred podávaním roztlačíme.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Rascová polievka s ryžovou cestovinou
4dl vody, 1 mocca lyžička rasce, 10g ryžovej cestoviny (rezance), 0,5dl mlieka, 10g škrobovej múky, 10g tuku, zelená vňať
Do vody dáme variť rascu. Uvarenú scedíme, do vývaru pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, povaríme, potom pridáme cestoviny a dovaríme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Podávame deťom od druhej polovice 6 mesiaca.
Hlúbová zelenina a jej čaro
Kalerábová polievka
100g kalerábu (na jar a v lete 2 až 3 mladých kalerábových lístkov), 10g zemiakov, 4 dl vody, 10g sójovej múky, 3 polievkové lyžice vody na zátrepku, 10g rastlinného tuku, majorán, zelená vňať
Kaleráb olúpeme, umyjeme, pokrájame a spolu s umytými kalerábovými lístkami a očistenými umytými zemiakmi uvaríme do mäkka. Potom zeleninu v polievke roztlačíme, pridáme zátrepku zo sójovej múky a vody, pridáme majorán a povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Karfiolová polievka
80g karfiolu, 20g zemiakov, 3dl vody, 1dl mlieka, 10g sójovej múky, 10g rastlinného tuku, kôpor
Karfiol očistíme, dobre umyjeme a spolu s očistenými, umytými a pokrájanými zemiakmi dáme variť do studenej vody do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a sójovej múky, pomiešame a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme tuk a umytý posekaný kôpor.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Zelenina zo záhrady
Paradajková polievka s ryžou
200g paradajok, 4dl vody, 20g ryže, 10g rastlinného ruku
Paradajky umyjeme, pokrájame na štvrtky a uvaríme do mäkka, potom ich prepasírujeme a spolu s prebratou, umytou ryžou dáme variť do mäkka. Nakoniec dochutíme tukom.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Šalátová polievka s kôprom
6ks mladých šalátových lístkov, 3dl vody, rasca, 1dl mlieka, 20g zemiakov, 10g škrobovej múky, posekaný kôpor
Lístky zo šalátu dobre umyjeme, pokrájame na štvorčeky (deťom chutia lepšie ako rezance) a dáme variť do horúcej vody s očistenými, umytými a pokrájanými zemiakmi a rascou. Uvarenú polievku zahustíme zátrepkou z mlieka s škrobovej múky, pomiešame, povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytým, nadrobno posekaným kôprom. Pred podávaním roztlačíme.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Špenátová polievka so zemiakmi
200g čerstvého alebo 80g mrazeného špenátu, 60g zemiakov, 10g rastlinného tuku, 4dl vody
Lístky čerstvého špenátu očistíme, zbavíme tvrdých častí, umyjeme pod tečúcou vodou a dáme odokryté variť do studenej vody do polo mäkka. Potom pridáme očistené, umyté zemiaky pokrájané na drobné kocky a varíme do mäkka.
Nakoniec dochutíme tukom.
Podávame roztlačené vidličkou alebo rozmixované deťom od 6 mesiacov
Mrkvová polievka s ryžou
120g mrkvy, 1čajová lyžička ryže, 4dl vody, zelená vňať, 2 kvapky oleja
Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Varíme do polomäkka. Potom pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme. Uvarenú polievku dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou. Pri podávaní rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou.
Namiesto ryže môžeme použiť aj cestovinu (napr. písmenká).
Podávame deťom od 6 mesiacov
Zemiaková polievka s mliekom
100g zemiakov, 3dl vody, 0,5dl mlieka, zelená vňať, 10g rastlinného tuku, 10g maizeny
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a spolu s rascou dáme variť do studenej vody. Varíme do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, pomiešame a asi 5 minút varíme.
Nakoniec pridáme tuk, umytú a posekanú zelenú vňať.
Roztlačené vidličkou podávame deťom od 6 mesiacov
Varené bielkoviny
Varené teľacie mäso
100g teľacieho mäsa, 40g mrkvy, 20g zemiakov, rasca, 10g tuku, 4dl vody na varenie
Mäso odbalíme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody s rascou do polomäkka. Potom pridáme očistenú, umytú a pokrájanú mrkvu, očistené a pokrájané zemiaky a dovaríme. Uvarené mäso vyberieme, vymixujeme, pridáme tuk, pomiešame s varenou mrkvou a zemiakmi, ktoré roztlačíme vidličkou.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Varené hydinové mäso
120g hydinového mäsa, 4dl vody na varenie, zelená vňať
Hydinové mäso umyjeme a spolu so zelenou vňaťou varíme vo vriacej vode do mäkka. Uvarené vyberieme, posekáme alebo vyšľaháme a podávame s omáčkou.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Varené jahňacie mäso s kalerábom
100g jahňacieho mäsa, 30g kalerábu, 4dl vody, zelená vňať
Jahňacie mäso odbalíme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody spolu s očisteným, umytým kalerábom. Potom vyberieme, pomelieme, posypeme zelenou vňaťou a podávame.
Podávame deťom od 6 mesiacov
Varená morka zapečená
100g morčacích pŕs, 30g zemiakov, zelená vňať, 4dl vody na varenie, 2 polievkové lyžice vody na podliatie, 10g rastlinného tuku.
Mäso umyjeme a dáme variť do vriacej vody. Osobitne uvaríme očistené, umyté zemiaky. Keď sú mäso a zemiaky mäkké, pomelieme ich, pridáme tuk, umytú posekanú zelenú vňať. Z masy urobíme malý bochník, ktorý dáme na kastrólik, podlejeme vodou a zakryté pečieme v rúre.
Podávame deťom od 7 mesiacov
Dusené bielkoviny
Dusené kurča so zeleninou
100g kuracích pŕs, 60g mrkvy, 20g hrášku (sterilizovaný bez nálevu), 10g rastlinného tuku, 2 polievkové lyžice vody, zelená vňať
Mäso umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a nasucho opečieme, podlejeme horúcou vodou a dusíme za občasného miešania do polomäkka. Potom pridáme očistenú, umytú a pokrájanú mrkvu, hrášok a dusíme do mäkka. Mäso vyberieme, posekáme na jemné kúsky, zeleninu v šťave roztlačíme, pridáme tuk a mäso. Všetko pomiešame, posypeme umytou posekanou vňaťou.
Podávame deťom od 8 mesiacov
Dusené kozľa na paradajkách
100g kozľacieho mäsa bez kostí, 60g paradajok, 10g rastlinného tuku, zelená vňať, 2 polievkové lyžice vody na podlievanie
Mäso odbalíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a na panvici nasucho opečieme. Potom podlejeme horúcou vodou a za občasného miešania dusíme do mäkka. Neskôr pridáme umyté ošúpané paradajky a ešte podusíme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Podávame deťom od 8 mesiacov
Kala, super, toto si vytlačím rovno, vďaka za inšpirácie tebe aj ostatným kočkám 😉
***Zemiaková kaša s čínskou kapustou*** od 1 roka
Suroviny: 2 menšie zemiaky, 1 lyžička rastlinného oleja, 1 lyžička dojčenského sušeného mlieka, 2 polievkové lyžice prevarenej horúcej vody, kúsok listu mladej čínskej kapusty (alebo hlávkového šalátu)
Postup: Zemiaky očistite a uvarte vo vode. Roztlačte ich vidličkou. Do prevarenej horúcej vody pridajte sušené dojčenské mlieko, premiešajte a pridajte k roztlačeným zemiakom. Čínsku kapustu (alebo šalát) najemno postrúhajte a pridajte k horúcej zemiakovej kaši.
Dobre premiešajte.
Chcela by som si spravit nejake vlastne detske presnedavky na zimu, viete resepty? Sem s nimi.
kattum dobry napad, aj ja potrebujem nejake recpty. ak viete tak nam poradte kym je zeleninka a ovocie na zahradke
he he baby ja som si nasterilizovlala pre malu mrkvicku, zemiacik, cukinku ... ked sme zacinali papat a vsetko sami pokazilo 😒
ale chystam sa znova a snad budem mat trosku viacej stastia 🙂
Jablkova zemlovka
1-2 ks peciva
1 jablko
150 ml mlieka /ja som davala bananovy sunar/
skorica
1 zltok
pecivo nakrajame na mensie kocky,nalejeme na neho mlieko, zbytok mlieka "vyzmykame" ,pridame zltok a postruhane jablko, zmes vlozime do ohnovzdornej misky,posypeme skoricou, pecieme na 180 stupnoch cca 30 minut, mozeme pocukrovat hroznovym cukrom
silvi, toto mal včera domčo na večeru 😉
my už môžeme papať skoro všetko, domi normálne papá všetko, čo navarím, len sa snažím menej soliť a koreniť, lebo u nás sa vždy korenilo riadne a veľmi rád má zapečený karfiol alebo brokolicu a keďže nie som super kuchárka a ani varenie nemilujem, tak robím všetko čo najpohodlnejšie:
brokolicu alebo karfík roložím na ružičky a sparím, hodím do zapekacej misky, zmiešam vajíčko so smotanou alebo mliečkom, vylejem to na to, na to trošinku posekanej šunky, na to syr, na 20 min. do vyhriatej rúry a papáme 😉
Dominik je dosť vyberavý a dosť zle papá, ale toto mi zje vždy a ešte fazuľu 😀
ja mam 10 mesacneho chlapca a najviac mu chuti zemiakova kasa domaca pripravena s masla a mlieka a k tomu ,kuracie prsia varene splu s mrkvou a karfiolom. neviem ci sa to smie sem pisat som tu prvy krat a so chlop na materskej tak sa len ucim varit pre dieta.chcel by som poradit nejaky dobry recept pre 10 mesacne dieta na obed a na veceru aby ho to zasytilo dakujem babenky.
babule, kukni sem, sice je to pre starsie deti, ale mne sa tie kreacie velmi pacia: https://www.modrykonik.sk/album/album.php?vAlbu...
ahojte! moj maly mal velmi rad tento receptik: 1 jablko, 1 hrusku a 1 zemiak uvaris a vsetko zmixujes aj s tou vodou v ktorej si to vsetko uvarila.
Alebo napr.: Kuracia ragu polievka
Suroviny: kuracie masko, por, petrzlen, mrkva, zemiak vsetko dokopy uvaris a ked je to uvarene pridas vnatku a trocha mlieka . Mozes to zmixovat ked je este malinky ale bude ju urcite zboznovat.
Mam strasne vela receptov rada som malemu vyvarala!
ahoj umatko, vitaj medzi nami 🙂 . Ten receptik sa mi zda zaujimavy s tym zemiacikom a ovockom, vyskusam a dam vediet, ake boli odozvy. Aj ked nas maly spapa hadam vsetko 😵
moj maly ma uz vyse roka a davame mu papat uz to co papame my, teda je pravda ze menej solim... ja si myslim ze v malom mnozstve nic uskodit nemoze... 😅
umatko zemiak s ovocim pekne škodí 😉
to je zaujimavy postreh, a poprosila by som o vysvetlenie
Zemiaková polievka
1 stredne veľký zemiak (50 g)
1 stredne veľká mrkva (50 g)
1 koliesko petržlenu
200 ml teplej vody alebo vývaru
niekoľko kvapiek oleja (olivového)
1 varený žĺtok
Zeleninu a zemiak dobre očistíme, umyjeme a vložíme do mäsového vývaru alebo do vody a uvaríme domäkka. Do vriacej polievky vmiešame rozdrobený žĺtok, prevaríme a všetko prelisujeme alebo rozmixujeme. Pridáme kvapku oleja, premiešame a podávame.