Tak dnes som pozerala ANO SEFE... a bola som zhrozena..... vyslovene s otvorenymi ustami......
ze co sa deje vo svete... tie deti vobec domace ani za svet..... ze po skole pojdeme na hambaca... :(((((
ale na druhej strane... ako to jedlo vlastne chuti chudak zeny maju vz vzduchu varit :(((
ach jaj....
ja tu uz hlavu chytam ked pomyslim ze moj maly pojde do skoly a tam same burger, hot dog a pizza......
hnus :(((( smutne.... az deprimujuce......
tu v skolach nepoznaju vobec ze domace varene, len vyberu polotovar do rury a sup detom..... :(((((((((
@stvura aj moj syn je celiatik,skolku mame si myslim dobru.Od sept zacal chodit,ale stravu mu nosim celodennu,vlastne olovrant nie,lebo tam nespi.Ale nedostala som ziadny navrh od skolky,ze by mu stravu prisposobili ☹ je to dost namahave,hlavne sa mu snazim prisposobit,co maju na jedalnom listku,a co viem,musi byt min 7 stravnikov,aby varili bezlepkovo 😕
@monika15 to je aj tym ze rodicia doma malo varia a v tych skolach ta strava nieje asi buhvico 😒 tak sa deti naucili na MC donalda 🙂 sak najpohodlnejsie je kupit ...
myslim ze chyba je na oboch stranach-aj u rodicov aj v skolstve kde sa urcuju normy a hlavne skladba obedov!!! ved ak sledujes tuto relaciu castejsie tak vidis ze aj vyzor na tanieri v restike sa meni a inovuje a tak by to malo byt aj v skolskych kuchynach...
@monika15
Tady detem v Italii nosi jidlo v krabickach jako u McDonalds..po otevreni krabicky se zhrozis, co je uvnitr, vetsinou rozvarene testoviny a jelikoz je prinesou studene, plavou v horke vode, kterou jim tam ucitelky dolejou na miste....
Obcas maso, ale "zily" Ti nedovoli si maso vychutnat...
Jakysi karbanatek, ktery sice smrdi jako karbanatek, ale marne premyslis co je uvnitr.. ☹
...
...
Je mi z toho uzko, kdyz prijedou v 17hod hladove... 😠 😢 ale jsem "jedina", ktera si stezuje...myslim oficielne... 😒 ...Bylo mi receno, ze moje deti si stezuji, protoze ja prilis dobre varim...No nechapu, nezvu nikoho domu na obed a ani na veceri, jako odpoved z kompetentnich uradu mi to prislo vic nez primitivni..Zitra mame tridni schuzky, donutim maminky, co si potaji stebetaji pred skolou promluvit nahlas... ☹
@stvura
ano pravda.... moznosti su ale tie deti... :(((
videla si????
jak tam vsetko vracali ze fuj toto a fuj paradajkovy salat :(((
ze po ceste domov hamburger
ja si zase myslim ze skolky a skoly sa mozu prisposobit lenze aj rodic musi... a viacej varit doma....
ale vies to je moj nazor 🙂)))
@zuzikkaa
jasne.... to urcite.....
ale ako tam tie baby opisovali ze co mozu a co nie... co je im kupene .. vies....
a hlavne ked zidel siel tam to riesti a tie 2 mudre ze ja to ne ja som vymyslela tie recepty a potom uz ukazali ine boli to truby........
je to na 50/50 ako pises........
som hovorila aj mm, ze ziadny fast food ked maly vyrastie.......
a on ze no zakaz mu ked tu v skolach su len 3 moznosti : burger / hot dogs/a pizza..... :(((((((((((( hnus......
@irriss
wow....
tu ked sme to videli ked brat chodil do skoly tiez take boxy s burgerom hot dog alebo pizza
tak mama sla do skoly ze co to ma byt ze neni iny obed??????
vsak ja sa pametam ked som chodila do skoly.... a druziny tak take super obedy sme mali ze az,
este ba dokonca na strednej mi chutilo a moja mamina dobre vari aj babca.....
takze asi tak........ 🙂)))
@monika15 - to co dostane dieta v skole neovplyvnim - bohuzial u Sasky je tiez na jedalnicku pravidelne pizza, lasagne, hranolky, vysmazane rybie prsty, hamburgery, zapijane milchschake, zajedane zmrzlinou ci cokoladovym muffinom. Co mam k tomu dodat? Za jediny rok tri zubne kazy :( Z bielych zubkov mame no... je mi smutno z toho, ale do skoly chodit musi a jest tiez.
To co papa doma je zdrava strava, velmi na to dbam, aspon tam nech je nejaka rovnovaha. Nastastie papa vsetko do radu. Inak nie je pravda, ze sa doma uz nevari - urcite typy ludi uz nevaria, tak to poviem slusne. Obchadzaju zeleninu a ovocie oblukom a zastanu pri poltovaroch. Je to jednoduchsie a bez prace a deti su syte 🙄 No kazdy ma priority niekde inde.
@stvura - ano jedia v jednej z tried, maju na to upravene stoly, dve kucharky, co im varia. Ale ich je malinko - len 65 deti v skole, jedlo dovezu, prihreju, tolko k teme varenie.
Ono ja som sa pytala, ci nie je mozne nejaku inu stravu zabezpecit - alebo nosit vlastne a prihriat. Lenze odpoved bola - deti potrebuju jest teple jedlo - a je jedno AKE. Hlavne, nech jedia. Polovica deti 10+ rokov je obeznych 😖
Mam z toho hlavu v smutku, v nemecku chodila do skolky, kde mali vsetko bio, sladkost nevideli - nikdy, pila sa vylucne - voda, no proste ideal. Ale tak buduce leto sa stahujeme naspät do nemecka a o medzinarodnej skole, do ktorej pojde je co sa tyka stravovania velmi dobry chyr, takze verim tomu.
@monika15 neviem ako je to vo vasej provincii ale tu vacsina skol kafeteriu ani nema, takze sa mozno obavas zbytocne a mozno sa na ich menu najde aj nieco zdrave, zial neviem povedat z vlastnych skusenosti, ake su moznosti, ale predpokladam,z e je tiez tazke zaviest nieco zdrave, kedze decka su zvyknute na ten fastfood a doma jedia v podstate to iste, vsak si pozri menu v hocijakej restauracii, v kids menu najdes spagety s masovymi gulkami, burgre, hranolky, rybie prsty, kuracie nugety, my pre syna nikdy neberieme detske menu - vzdy zoberieme bud extra tanier a dame mu z naseho, alebo objedname cele jedlo, ako iste vies, tu nie je problem, ze ti zvysky zabalia domov, takze sa to nevyhodi, ked nezje. BTW dcera chodi do 4. skoly a v ziadnej kafeteriu nemali a ani jej kamaratky nemaju v skole, tu je kafeteria vacsinou az na senior high school. Tiez ma to kedysi hnevalo, ze nema ani teply obed, ale takto aspon mozem ovplyvnit, co na obed zje, takze v podstate je to vyhoda. Syn chodi do skolky a su skor vynimkou, lebo im varia obedy, sice sa to dokola opakuje, ale pizzu, burgre a pod. tam nenajdes, vari im indka a celkom to ujde, az na tie snacky, to su aj vseliake crackers, muffins a pod., hovorili, ze sa musia drzat Canada food guide, takze mozno to plati aj na zakladnych skolach a tiez tam varia ako tak zdravo.
@anjelicek26
ja viem... ja viem....
vsak pisem ze u nas je hot dog, pizza a burger :((( smutne.....
takze aj v nemecku je take je to fakt na hlavu :(
preco nemozu nieco urobit aj pre tie deticky, navarit im....
ja sa pametam ze sme mali desiatu pohar mlieka a rozok o 10 a potom sme mali o 12poriadny obed.....
@sisaka
som v ontariu.. deti tu maju cafeterie ale ako sa budem este raz opakovat maju 3 druhy na vyber... hot dog pizza a burger a of course... na pitie COLASPRITE... ziadny juice, ziadna voda :(( nebodaj mliecko :((((
mi ked sme tu prisli tak nasi hned utekali do skoly ze co a ako lebo som mala mladsieho brata a tam sa vysvestlilo ze sa varim enbude lebo deti su tak vychovane... ze nechcu a ze ani nepiju nic ine a ze nebudu marnit vecami....
takze asi tak.....
@monika15 neviem, v ktorom roku tvoj brad chodil do skoly, ale myslim, ze v 2005 alebo tak nejak mali byt soft drinks na zakladnych skolach nahradene dzusmi, vodou a mliekom, taktiez v kazdej skole su water fountains a mlieko mozes synovi balit tak isto ako aj zdrave jedlo, urcite ta nikto nebude nutit, aby si platila za ten junk v kafeteriach. Dcere od Kindergarten balim desiatu aj obed, spolu s napojmi, blizko pri skole maju obchod, kde sa da kupit kadejaky fast food, ale ak dam dcere peniaze vacsinou aj tak ide do Subway kupit si nejaku bagetu a druha vec je, kym pojde tvoj syn do skoly, este sa moze vselico zmenit, vsak aj tu je lobbing za zdrave stravovanie na skolach, taktiez su tu school councils, takze da sa lobbovat aj tam za lepsie stravovanie.
@sisaka
2001 chodil.... a nie na zakladnu.....
a ano mamina vsetko mu varila a on si zohrieval pri uciteloch ako jediny zo skoly 🙂
mal teple obedy.... a plus aj mlieko a juicy....
a urcite budem lobbovat ked bude maly v skole... budem na cele spolku aby boli vratene pekne obediky a vypadli tie junky...
p.s. ale pochybujem ze to pomoze.....
ano water fountains su na chodbahc ale neviem ako ty ale ja by som z toho nepila....
podla mna to vobec neni cista zalezitost ked to kazdy olize... sorry ... heheheh 🙂))))
@monika15 fuuuj to ma ani nenapadlo,ze by to niekto olizoval, takto je este super, ze mu obed zohriali, tu mikrovlnky na skolach nie su, lebo sa boja, zeby sa deti opalili a vraj by museli mat nejaku osobu, ktora by mi to zohrievala, nechapala som preco je to taky problem, vsak tam vzdy je pani ako dozor, ja som dokonca navrhla, ze im mikrovlnku darujeme a 0 bodov, fakt zalezi od skoly ....
@sisaka
hej nemali ani oni... preto mal dovolene ist k ucitelom...
heeej to davaj pozor tie fountain... oblizuju a to uz akoze aka hygiena a
vies co som na niagare videla ze tam umyvali nohy pred modlenim takze ja by som ich chytila za tu satku
a stiahla... humus... spinavy..... odvtedy som sa takych fountain nikty v zivote nedotkla.......
keby som to nevidela na vlastne oci tak to neverim.....
@majka35
nejhorsi je, ze jsem v soku ja kazdy den, kdyz vidim svoje deti v 17hodin po navratu ze skoly snazit se snist z hladu!!! 😠 i to, co normalne nejedi...
Stve mne to, tady neexistuji zadne prestavky, jen ta klasicka hlavni, kdy si nestacis ani dojist svacinu..zhruba 10 minut - jedina prestavka na vsechno, coz 10minut nestaci ani na frontu na 2 kusech WC pro cele patro - zhruba 200 deti se musi vystridat na WC bez prkynka - protoze "bez" = hygienicke!!! 😠 (ale to jsme od jidla odbocili)..
- oni prestavky nemaji ani na vycurani..dokonce je casto ani nepusti na WC v hodine..prestav si, ze jedes od 8:25 - moje deti uz od 7:55hodin...a mas prestavku jen v 10:30..ale kolikrat nestihas...a pak je obed..a hned zase odpoledka..a tak to vsechno drzi domu do 17te hodiny!
Ty - jako dite nesmis nic..ale pani ucitelka se prochazi pri hodine s jidlem, drobi a masti sesity..pije a zvyka...a to pred "hladovyma detma"no jsem naladena, protoze je dnes tridni schuzka..dekuju za optani, aspon jsem se rozcilila...a do odpoledne mne to neprejde..
Deti maji mit ve skole obed totozny s uciteli, jedi spolecne...neeeee..pani ucitelky si prinesou z domova a nebo si koupi neco jineho a nemaji jim cas ani pretrhat zily v mase pomoci noze..deti maji jen ten tupy nuz..takze i kdyby dite chtelo a ty zily si zmensilo, a snedlo, ale nema jak..nejde to ani ukrojit....................fakt jsem nastvana, omlouvam se za prispevek...
Italie? Deti?Zdrave jidlo? Je to vsechno jako v kostele..pres tyden hresis, muzes..vzdyt cv nedeli si koupis odpustku....
Tady u nas a to jsme jedno z nejkrasnejsich letovisek v celem Lig. uzemi je co se tyce pristupu k domorodcum pruser...k turistum? same pozlatko...kvetiny meni na promenadach kazdych 14!!!!!!dni..pak neni pro deti - jejich deti nic..ani kdridy ve skole!!to kupujeme MY...ach jo..radeji skoncim
😖 😠 ☹ 🤐
@irriss nemááám slov, som jedných dychom čítala tvoj príspevok a neverím vlastným očiam ... pracujem pre Talianov 10 rokov, 3 mesiace som tam strávila pracovne a oni ma dostali zdravým životným štýlom, ukážkovou starostlivosťou o deti, krásnou prírodou, všetkým, ja som si Taliansko neskutočne obľúbila, ich kuchyňu, temperament, jazyk ... a teraz pozerám, že to tak nie je .. som zhrozená ... a to, že deti jesť nemôžu, ale učiteľky si veselo konzumujú v triede mi pripadá strašné, veľmi sebecké, hrozné, ja ani neviem, ako to mám opísať ... proste keď si predstavím svoje dve dcéry, aby takto v škole trpeli, tak mi je z toho normálne zle ... nedivím sa, že si naštvaná, ja som snáď ešte viac, ako ty 🙄
@majka35
Urcite by Ti nekdo podal i jine svedectvi..jinou realitu, tato realita je ma...je zdokumentovana, protoze tak, jak pisu v cestine, pisu v italstine....do urcite miry stesti, protoze urady vi, ze musi argumentovat na moje pozadavky...problem je v tom, ze jsem jedina, kdo ma odvahu..ted jsme uz 4(maminky) uvidime... 😉
Teda když to tak pročítám, tak asi zlatej nepoživatelnej oběd na základce a to jem říkala že horší složení oběda než ve škole a v porodnici už asi být nemůže 😅
@monika15, tiez som to pozerala a bola som rovnako zarazena ako ty. Ja varim teraz ked som na RD skoro kazdyx den a syn ma teple jedlo v skolke. Ale co som sa rpzpravala s par znamymi, zistujem ze pomaly& som v okoli vynimka. Vacsina vobec neriesi teply obed, ved nieco sa najde 😒 Takze fakt asi malo deti ma norm. stravovacie navyky a preto na vsetko frflu 😕
@januarova
ja sa pametam ze ako bolo davno v skole ze sme chodili do druziny... a na obed sme sli a vzdy kazdy den, teple a domace..... potom na strednej tiez som chodila na obedy... a teraz toto vidim, ze tie deticky su uplne inak vedene...
ja kym som neprisla do kanady tak som nevedela co to cola, ci co to burger nebodaj pizza z obchodu.... a podotykam ze som mala 18 ked som odchadzala.... a nikty mi to nechybalo.....
🙂
@angellinka my sme tento problém tiež riešili /celiakia sa neskor nepotvrdila/ Problém v prisposobovaní stravy nemá školka, ale hygiena. Všetky pomocky by museli mat dvojmo a stravu pripravovat samostatne, aby neprišla do kontaktu s lepkom. To isté majú školy, tam je povinnost ponúknut takúto stravu, ale záleží na zriadelovatelovi-čo je mesto, obec.
Čo sa týka varenia v školách, školkach. Myslím, že to nieje také zlé. U nás majú jedálniček pestrý. Moj prostredný-prváčik, neviem prečo v škole moc toho nezje. Pritom je jedák dobrý. Zatial to neriešim, možno sa ešte neadaptoval. Na obedy chodit musí, lebo býva poobede v družine, tak uvidíme.
My bývame na dedine a tu je to so školskou stravou tak ako kedysi. Máme tu škôlku, prvý stupeň ZŠ je na jednom konci a druhý na druhom konci dediny 😀 😀 . Varí sa iba v škôlke a potom to rozvážajú do škôl. Žiadne pizza, hod dog a podobne. pekne domáca strava. V jedálni majú takú veľkú tabuľu, kde značia ako ktoré dieťa v ten daný deň jedlo. Vieme si to odkontrolovať aj my, rodičia, ako nám detičky v škole papkajú a aj kuchárky majú takú predstavu, čo sa je a čo nie. Ak nemá dačo úspech, už to nenavaria a vymyslia v tej kalorickej a tabuľkovej hodnote dačo iné. Ale určite je to iné ako variť pre 600 sravníkov. Tu je dokopy asi 200 stravníkov každý deň. Ale vždy sa dá dačo vymyslieť, len treba chcieť 😉 . To je myslené na stranu školy, nie rodičov. Budeme musieť asi začať viac bojovať. doteraz školy na to neboli zvyknuté, že sa rodičia o toto zaujímali a tým pádom si robili, čo chceli. podľa môjho názoru...keď sa rodičia spoja a prednesú, že tie automaty na škole nechcú, mal by zria´dovateľ vyhovieť takýmto požiadavkám. Moja kamarátka z Bratislavy...takéto dačo spravili, postavili sa negatívne ako k automatom tak k nezdravému jedlu a cukrovinkám v bufete a verte alebo nie...dosiahli svoje. Automat tam majú iba jeden a to na jogurty a mliečne výrobky, ostatné dal zria´dovateľ odstrániť a obedy pekne krásne normálna strava a taktiež začal bodový systém, pýtali sa aj žiakov, čo by chceli aby sa varilo a teraz sú spokojní aj žiaci a aj rodičia. Ale vraj to bolo na dlhé lakte, ale stačilo vydržať a dosiahli svoje. Hlavne tak, že prestali dávať deťom do školy peniaze, čiže si nemali tie hovadinky za čo kúpiť.