Ahojte, prosim neukamenujte ma, len sa pytam ci je tu taka mamicka ktora velmi neriesi ak jej dieta ma normalne jedlo ktore vari pre rodinu, to znamena ze je osolene okorenene? Moj ma 10 mesiacov a teda ja mu davam vsetko zaradom. Ci ma svokra navarene ci my navarime, normalne mu dam. Ci polievka je ochutena , ci zemiaky ci ja neviem co. Proste zaradom… ked som s prikrmami zacinala tak som mu robila vsetko na pare, no jakmile zacal rozumiet ze jeme aj my a sa lakomil tak som davala aj od nas a teraz to uz neriesim. Dam mu co je navarene. Ma to niekto podobne ?
Ano
Pri prvej nie, pri druhej už skôr áno 😃 polavila som, solim malo aj tak,.. korenie jej konkrétne nedávamd o jedla. Ak ho v jedle treba tak uvarím obed a jej odoberem do ineho hrnca a ostatné nám dochutím
Do roka som nedavala nic solene, nie to este korenene. Vlastne sme sa pri detoch naucili aj my rodicia solit ovela menej.
Nedávala. Ja som sa pri dcére naučila všeobecne menej solit aj nám.
Dieta ma naucot cim skor na chute rodiny. Samozrejme davam troska vacsi pozor na sol, na stiplave korenie. Ale inac mu davam radom vsetko pises. Nas maly ma 10 mesiacov.
Dúfam, že takto to nemá nikto alebo aspoň minimálne množstvo matiek pretože to, ako sa takymto stravovaním zaťažujú ešte stále nedovivinute orgány malého dieťaťa je priam neuveriteľné......
Väčšina orgánov je o veľkosti vlašského orechu. Neviem ci si dokážeš predstaviť co musí taky orgán robiť aby sa vysporiadal s tak veľkou dávkou soli alebo korenia.
Na dnes mam dosť.............
V 10 m urcite nie
Ja som nedavala, lebo sama nesolim a nekorenim, nemam to rada.
Vzhľadom na to, že dieťa sa má učiť jest rodinnú stravu, lebo ju potom bude jesť, tak sa má stravovať s rodinou. Prikrmy sú o tom, že dieťa sa začína učiť jest, používať jazyk a svaly v ústach na zuvanie a prehltanie a nie sú podstatné množstvá, ktoré zje. A vzhľadom na to, že materské mlieko obsahuje rovnako soľ ako aj cukor, rovnako tak umelé mlieko, to cukru ešte viac, je úplne v poriadku, keď dieťa jedáva normálnu rodinnú stravu, ktorú jete všetci. Prečo by malo mať výnimku? Kedy je potom ten deň, keď už môže všetko? Chýba tomu logika.
Začala som cca v 15 mesiacoch, vtedy ma uz prestalo baviť varit mu všetko zvlášť. vynechala som vtedy samozrejme ešte huby, kyslú kapustu, majonézu, vyprážané,...my jeme skor dietnejsie jedla takze postupne jedol vsetko
@coccinellaseptapunktata tiez som presne toho nazoru. Ja nehovorim ze mu neodoberiem nieco skor pred osolenim, to ano, ale napriklad ked viem ze nieco svokra alebo moja mama navarili a je to nromalne pre nas dospelych tak normalne mu to dam… zas ani vyprazane neje ani pikatne ani huby ani majonezy zas niesom sialena aby som mu dala nieco z coho je aj mne tazko.
Ja korenie celkovo používam minimálne. Soľ som do roka nedávala, ale to neznamená, že niekto z rodiny mu nič slané nedal....cukor ani nehovorím...
Áno.
Ano, dokonca z mojho taniera mu chutilo najlepsie. Prestala som postupne uplne robit prikrmy, nechcel ich. Samozrejme, vela som nesolila a nekorenila
Sol som do roka nedavala, koreniny ano. Nie cierne korenie alebo chilli, ale bylinky, kardamon, koriander, kurkumu a podobne veci, to ano.
Ja lenže napr na Sri lanke už v 9. Mesiaci dieťaťa začínajú pridávať čili a cibuľu do prikrmov.
Tak kto by varil dietatu dietnejsie, ked navari mama, alebo svoka🤣neprehanaj to so solou, bujonom a pod...
@coccinellaseptapunktata aká logika? Do dvoch rokov nemá ešte dieťa vyvinuté všetky orgány ako by malo mať, plus sú ako.tu už bolo spomínané, oveľa menšie.... už si.pochopila, prečo sa to nemá robiť?
A autorka.detto?
Že kedy si má dieťa zvyknúť na rodinnú stravu a chute 🤣🤣🤣. Bez problémov si na ne zvykne vtedy keď je jeho telo pripravené.
@vilma7 ako by dieťa prežilo bez nevyvinutych orgánov prosím? Dieťa sa rodí plne vyvinuté, ak je zdravé.
Soli davam pomenej aj do nasho jedla. Nie je korenie ako korenie. Nedavame predsa chilli tak, ze nas vystreli na Mars, no vsakze.
Mam doma kopu byliniek, ktorymi ochucujeme jedlo, a koreniny ako sa spomenulo vyssie - kurkuma atd, zazvor, cesnak aj cibulu som po troche davala tak isto ako aj nam, lebo od 6 mesiacov sme mali dvojcata na BLW, takze jedavali kusy, nie mixovane prikrmy.
Ako rodina sa stravujeme zdravo a napr pouzivam mininum oleja a nevyprazam vobec.
@vilma7 akoze si myslite ze ja mu teraz davam vyprazane rezne a hamburger z mcdonaldu ? Solime normalne aby to jedlo malo chut, dochucujem normalne aby to jedlo dodalo chut, ziadne extremy. Urcite by som mu nedala nieco co by mne prislo extra korenene pikatne presolene. Normalna rodinna strava beznej slovenskej rodiny
Dakujem mamickam za odpovede. Som rada ze niesom jedina ktora to nehroti.. a tie ktore nas tu idete ukamenovat tak si posluzte, ajtak si kazdy urobi jak chce 😊
Ja davam len vtedy, ked nemam inu moznost(zabudnem mu vziat jedlo na vylet😀 alebo dovolenku) a vtedy tlaci zaradom hranolky, ryby, steaky…snazim sa mu vzdy dat to najmenej zle jedlo. Ale napriklad nasa rodinna strava je casto naprd, muz miluje bujony a vegety do polievok, to mu davat nechcem, rovnako dost presala. Ale ak niekto vari rozumne, preco nie
Je úplne jedno, koľko žien ti to tu schváli a koľko povie, že robíš chybu.
Áno, s najväčšou pravdepodobnosťou dieťatku teraz, ani o rok o dva nebude nič. Všetko sa to v tele ukladá a ukladá. A v dospelosti sa čudujeme, v ako stave máme cievy, srdce, obličky a podobne.
Ano ja vsetko davala som normalne uvarene
Ja by som povedala, ze sa ani neda uplne povedat, ako je to spravne, lebo co sme s viacerymi mamickami rozpravali, tak kazda vari uplne inak. My sme doma vzdy pouzivali korenie a sol minimalne, nechutilo nam to. Nejake minimalne mnozstvo soli a niektore druhy korenin mozu uz male deti, takze si myslim, ze takuto kuchynu, kde obcas sa da minimum soli ci korenia mozu aj take male deti v pohode. Na druhej strane, mnoho rodin ma kuchynu taku, ze davaju vela soli a korenin. Vela zien vari stylom, ze chut davaju jedine koreniny a sol, preto ho musia davat viac. Pre dospelych je to znesitelne, pre dieta uz je to zataz dost. A su aj rodiny, kde sa soli a koreni strasne vela, co je skodlive aj pre dospelych, pre dieta o to viac samozrejme. Takze si myslim, ze je to individualne, podla domacej kuchyne. Niekto moze davat dietatu zo svojho jedla a ak je to vseobecne zdrava strava, minimalne solena a korenena, nie tazka a podobne, tak to dietatu neuskodi. Ak niekto koreni a soli sialene vela, tak to dietatu samozrejme uskodit moze. Ja ked som varila dcerke prikrmy, som vlastne casto navarila toho "prikrmu" viac a zjedli sme aj my, akurat sme obcas dosolili (casto nebolo treba) a jej som popucila, nam nie. Takze u nas jedla dost skoro to co my.
Nie, ani 1,5 ročnému nesolim a korenie len bylinky. Občas jasné, že zje niečo čo by nemusel ale keď varím a viem, že to bude jesť aj on tak buď mu odoberiem pred pridaním korenín alebo nedám.
Ja nie ... A ani po roku ... Sama konzumujem soľ a cukor v obmedzenom množstve...