Dávate deťom parmezán?

bora0123
4. mar 2024

Ahojte maminy, davate detickam parmezan? 😊
Trosku sa bojim lebo vsetky su z nepasterizovaneho mlieka a nedavno boli tie spravy o encefalitide z ovcieho nepasterizovaneho syra zo salasa 😅 ale parmezan pecorino padano su vsetky tvrde a dlho zrejuce tak hadam by tam take neprezilo 🤔

ciola
4. mar 2024

tam by nemalo nic vadit, my jeme aj tak, popripade pozri nejaky parmezan z kravskeho mlieka aj taky sme uz mali

kikulienka94
4. mar 2024

aké staré deti?

sense
4. mar 2024

Dcéra bežné jedl

pribinak
4. mar 2024

Áno dávam

bora0123
autor
4. mar 2024

@kikulienka94 1 r a 3 r 🙂

cookie29
4. mar 2024

Ano. Mimochodom zijem v zahranici a tu sa toxo a listerioza u tehuliek dost nahanaju a parmezan je povoleny, aj ked je z nepasterizovaneho mlieka. Ja uz presne nevie preco. Akoze zavisi aj od veku, pri mensich detoch by som davala pozor lebo vyssi obsah soli, ale inak nevidim dovod.

bora0123
autor
4. mar 2024

@cookie29 tak to rada pocujem 🙏 mna len nastrasila nedavno ta encefalitida z nepasterizovanych ovcich vyrobkov co som niekde v spravach zachytila, aj vo francuzsku kedysi to bolo, ale to su asi skor tie vyrobky na salasoch alebo makke syry 😅

diewcatqoo
4. mar 2024

Dietatu ho davam normalne, je to jeden z troch syrov, ktore mi zje. Jem ho normalne aj ja v tehotenstve.

hiro
4. mar 2024

@cookie29 "Nepasterizované mlieko môže obsahovať choroboplodné zárodky, ale vďaka tomu, že má parmezán nízky obsah vody a dlhú dobu zrenia 12-36 mesiacov, sťažuje tak prežitie patogénom, aký je napríklad listéria. Neoriginálne typy parmezánu sú často vyrobené z mlieka pasterizovaného, kde žiadna zdravotná komplikácia nehrozí.
Jedna z laboratórnych štúdií skúmala to, ako sa budú správať zámerne pridané baktérie listérie v parmezáne počas doby jeho zrenia. Ako syr zrel a vysychal, neboli v syre po 2-16 týždňoch detekované žiadne listerie monocytogenes v závislosti od kmeňa patogénu a šarže syra"

hiro
4. mar 2024

Jasne listeria je bakterialne a encefalitida virusove - a tie vedia trosku viac prezit ako bakterie 🙂 Takze by to chcelo este nieco naist ako v nom vedia prezit virusy.

bora0123
autor
4. mar 2024

@hiro dakujem krasne za odpoveď 🙏 neviem preco mi to nenapadlo takto hladat, googlila som nesprávne kombinacie slov 🙈 uz som to nasla, encefalitida prezije v syre a mlieku max 25 dni, takze parmezan by mal byt uplne bezpecny 😄