Ahojte maminy, davate detickam parmezan? 😊
Trosku sa bojim lebo vsetky su z nepasterizovaneho mlieka a nedavno boli tie spravy o encefalitide z ovcieho nepasterizovaneho syra zo salasa 😅 ale parmezan pecorino padano su vsetky tvrde a dlho zrejuce tak hadam by tam take neprezilo 🤔
aké staré deti?
Dcéra bežné jedl
Áno dávam
@kikulienka94 1 r a 3 r 🙂
Ano. Mimochodom zijem v zahranici a tu sa toxo a listerioza u tehuliek dost nahanaju a parmezan je povoleny, aj ked je z nepasterizovaneho mlieka. Ja uz presne nevie preco. Akoze zavisi aj od veku, pri mensich detoch by som davala pozor lebo vyssi obsah soli, ale inak nevidim dovod.
Dietatu ho davam normalne, je to jeden z troch syrov, ktore mi zje. Jem ho normalne aj ja v tehotenstve.
@cookie29 "Nepasterizované mlieko môže obsahovať choroboplodné zárodky, ale vďaka tomu, že má parmezán nízky obsah vody a dlhú dobu zrenia 12-36 mesiacov, sťažuje tak prežitie patogénom, aký je napríklad listéria. Neoriginálne typy parmezánu sú často vyrobené z mlieka pasterizovaného, kde žiadna zdravotná komplikácia nehrozí.
Jedna z laboratórnych štúdií skúmala to, ako sa budú správať zámerne pridané baktérie listérie v parmezáne počas doby jeho zrenia. Ako syr zrel a vysychal, neboli v syre po 2-16 týždňoch detekované žiadne listerie monocytogenes v závislosti od kmeňa patogénu a šarže syra"
Jasne listeria je bakterialne a encefalitida virusove - a tie vedia trosku viac prezit ako bakterie 🙂 Takze by to chcelo este nieco naist ako v nom vedia prezit virusy.
tam by nemalo nic vadit, my jeme aj tak, popripade pozri nejaky parmezan z kravskeho mlieka aj taky sme uz mali