Dáva sa cesnak do polievky počas varenia alebo až po?

hugoboss1923
2. okt 2024

Zhodou okolností som dnes natrafil na publicistickú reláciu na ČT1 s názvom "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli", kde staršia pani varila polievku. Počas varu do nej pridala pretlačený cesnak a ja si vravím: Nemal by sa pridávať cesnak, až keď je už polievka odstavená a nie tak horúca? Alicín, čo je hlavná zložka cesnaku, má antibakteriálne účinky, ktoré sa varom ničia. V skratke sa dá povedať, že pridaním cesnaku počas varu, stráca pokrm zdravotné benefity.

lukbe
2. okt 2024

@hugoboss1923 ja dávam až po.

7miriam77
2. okt 2024

Ja dávam až úplne nakoniec, inak sa rozvari a nie je ho ani cítiť

fido69
2. okt 2024

@hugoboss1923 podľa mňa je cesnak najlepšie davať nakoniec, keď polievku alebo jedlo prevonia a nestratí sa jeho chuť.

zojazoja
2. okt 2024

Časť dám počas varenia, časť na konci.

beabelisova
2. okt 2024

Vies co, aj moja babka tak davala, ze ho tam supla kludne aj pocas varenia, niekedy hned na zaciatku. Ja davam v strede a potom aj ku koncu este jeden strucik pretlaceny. Tak som zvyknuta. 🙉

lius
2. okt 2024

Len taky tip: Ak konzumujete cesnak aj kvoli svojim zdravotnym ucinkom (antimikrobialny, antibioticky atd), tak ho nechajte postat 10 minut po rozdrveni. Aktivuje sa v nom latka zvana alicin, to je presne to, co ma tie pozitivne ucinky pre telo

duppka13
2. okt 2024

Ja davam cesnak spolu s cibulou uz do zakladu na zaciatok, ked chcem viac cesnakovu polievku pridam aj na koniec ale to ozaj iba vynimocne, z neuvareneho cesnaku mi je tazko a pali ma zaha.

jomarch
2. okt 2024

ja az uplne na zaver, potom uz len necham dojst na slabom plameni. robim cesnacku so zemiakmi, cize ked su zemiaky uz uvarene.

jana_eyre_2
2. okt 2024

No babičky nevedeli všetko najlepšie 🤪 napríklad vývar od svokry mám rada, ale keď tam vari zeleninu hodinu spolu s mäsom, nevidím v Tom žiaden benefit ako ona vždy vraví že tam je veľa zeleniny že je to zdravé.. veľa jej tam je, ale je tak prevarena, že ak má ešte vôbec nejaké vitamíny, sú vo veľmi malom množstve.. cesnak dávam až po, s výnimkou keď treba cesnak opražiť inak chuti totiz.. napríklad v krémovej cesnakovej polievke..

simca06022011
2. okt 2024

zalezi od toho aka polievka sa vari. Cesnakovu polievku = davam na koniec, inak do kremovej polievky, do omacok.. vyvar, strukovinove a kadeco varim aj s cesnakom. To tam nedavam pre alicim ale chut toho cesnaku vyvareneho. rovnako ako zeleninu nevyyvaram vo vyvare lebo vitamin c... ale pre chut vyvaru. Ak chcem zeleninovu polievku, varim len tolko, aby bola zelenina akurat.

janci27
2. okt 2024

@jana_eyre_2 presne toto si myslim aj ja 🙂 dlho varena zelenina uz straca svoje vitaminy, preto ak varim polievku kvoli masu velmi dlho, zelenina ide az ovela neskor, len tak aby sa uvarila, nie ju prevarit. Babicky vedia bezpochyby skvelo varit, ale iste nedostatky v niektorych veciach predsalen maju 🙂
@hugoboss1923 Co sa tyka cesnaku, pridavam pred koncom varenia, aby len presiel varom a vypinam.

osky
2. okt 2024

@lius
Ked cesnak podrvis a nechas na vzduchu,zoxiduje.
Cize po 10 minutach uz 0 bodov.
Treba ho rozpucit v oleji!
Vtedy sa uzavrie a mozes ho mat,ako opisujes.
Toto ma naucili Taliani.

A napr.komu robi cesnak tazkosti s travenim,treba ho prekrojit a vybrat tzv .dusu-tu vnutornu cast,zväcsa este zelenu.ten klicok..
@hugoboss1923 ja cesnak vzdy do hotovej ci polievky,ci omacky.
Najlepsie extra uz pred podavanim,rovno do porcie na tanieri

lius
2. okt 2024

@osky tak mozno tou oxidaciou straca C vitamin, Becko, ale ja som pisala o alicine, co je velmi silna latka s atb ucinkom.

fido69
2. okt 2024

@osky napisala "Ked cesnak podrvis a nechas na vzduchu, zoxiduje. Cize po 10 minutach uz 0 bodov.
Treba ho rozpucit v oleji! Vtedy sa uzavrie a mozes ho mat,ako opisujes. Toto ma naucili Taliani."

Je to veľmi nepresné až nesprávne. Čerstvý cesnak obsahuje aliín. Je to derivát aminokyseliny cysteín. Keď sa čerstvý cesnak naseká alebo rozdrví, enzým aliináza premení aliín na alicín. Alicín a iné tiosulfináty v cesnaku sú nestabilné a tvoria množstvo ďalších zlúčenín. Pri teplote viac ako 23 C sa do 16 hodín rozloží. Alicín je stabilný napriklad vo vode, kde vodikové atómy obklopia atóm kysliku v alicíne.
Cesnakový prášok nie je zdrojom aliínu, ani čerstvý cesnak po macerácii, pretože enzymatická premena na alicín prebieha rádovo v sekundách. Aliín potrebuje na premenu určitý čas.

viestta
2. okt 2024

Zavisi od receptu. Niekde davam cesnak na zaciatku, niekde na konci.

janci27
2. okt 2024

@fido69 ten cesnak to je normalne hotova veda, nepochopila som z tvojho vykladu ani slovo 😀 😀 ale celkom dobra medicina, ktoru doma pouzivame pri nachladnuti je vo vode rozmiesat nastruhany cesnak, stava z citronu a med 🙂

fido69
2. okt 2024

@janci27 Nič zložité - cesnak treba pred použitím nakrájať alebo rozpučiť a dopriať mu určitý čas, aby sa aliín zmenil na alicín. Teda pár minút ho nechať odpočívať a potom použiť do varenia alebo ako ochucovadlo do jedla.
Sušený alebo macerovaný cesnak je neúčinný.

Mňa u tety na dedine kŕmili zmesou - surový žĺtok (od domácich sliepok), med a citrónová šťava. Zaujímavé, že nikto nemal strach davať dieťaťu surové vajíčka. Dnes by ich možno odsúdili za ohrozenie života dieťaťa. 😂

lukbe
2. okt 2024

@fido69 ja mam stále rada vymiesany žĺtok s cukrom, keď to šľahám na koláč aj s olejom. Mňamka😋

janci27
2. okt 2024

@fido69 hej presne, kedysi ako deti sme jedavali surove zltka vymiesane s cukrom, to bola neskutocna dobrota, nikto sa nebal surovych vajec 😀
Suseny cesnak to je nieco otrasne, neviem ci som to raz mala doma, neni nad cerstvy, vatsinou struham do jedal, ale zvyknem ho uz mat nachystany, ked pridavam, cize chvilu "postoji".

fido69
2. okt 2024

@lukbe @janci27
Ste mi pripomenuli, že už veľmi dávno som nemal taký čerstvý žĺtkový rez ešte s tekutou polevou... 😛

vorkola
2. okt 2024

@hugoboss1923 Ja do polievky mäsovej teda do vyvaru davam vsetku moznu zeleninu,aj cesnak. Okrem kôpru ,tu davam len do kyselych s mliekom ,alebo zo smotanou

vorkola
2. okt 2024

@osky Aj ja si myslim,ze najlepsi ucinokma , hned po ocisteni

sisaka
2. okt 2024

Tak babičky tam dávali ten cesnak koli chuti, inak chuti polievka, keď sa tam cesnak varí od začiatku a inak, keď sa tam na konci varenia pridá.
Záleží od receptu, nebudem meniť chuť jedla len preto, lebo teraz niekto prišiel na to, že varením sa stratia niektoré hodnotné látky.
Keď je v recepte, že na oleji opražim cesnak, tak ho opražim a ďalej postupujem podľa návodu na prípravu. Keby som mala rozmýšľať nad každou surovinou, ktorú pridám do hrnca, či náhodou nestratí nejakú nutričnú hodnotu, tak len googlujem a z varenia nič nie je, alebo natolko pozmenim recept, že to už nemá s daným jedlom nič podobné.
Netreba to tak prežívať, mám známu, ktorá koli náboženstvu nekonzumuje ani cibuľu, ani cesnak. Sú ich milióny a sú tu, normalne fungujú a sú zdraví/chori ako ľudia, čo cesnak jedia.