Dá sa nejako zapiecť paradajka, paprika, tekvica?

29. aug 2024

Dá sa nejako zapiecť paradajka, paprika, tekvica? A k tomu varené zemiaky? Pripadne viete poradiť inú recept kde by som využila tieto suroviny?
Ďakujem

ina2405
29. aug 2024

Na plechu upiecť nakrájanú zeleninu, okoreniť a ochutiť bylinkami a ku koncu by som k tomu pridala tie zemiaky, nech sa pripečú. Pridala by som ešte cibuľu. Ja tak pripravujem zeleninu a je to super.

autor
29. aug 2024

A niečo také ako lečo? Blbosť?

lindous
29. aug 2024

Mne napadlo upiecť aj s cibuľou a cesnakom, hodiť do mixéru s vývarom, mixnúť na polievku, dochutiť a zjemniť smotanou 🙂

ina2405
29. aug 2024

V pohode aj ako lečo.Však tekvica je chuťovo neutrálna. Alebo aj ako guláš.

marianarem
29. aug 2024

Presne to som chcela napisat: nadrobno toto vsetko nakrajat, plus cibulka a cesnak, ochutit mlety koriander, rimsky kmin, oregano, cierne korenie, mleta paprika alebo chilli vlocky a sol. Nechat podusit a nakoniec dat vajicok podla chuti. Prave som to mala na veceru, sice bez tekvice, ale niekedy dam aj tu alebo cuketu, ak potrebujem minut.

nika501
29. aug 2024

Áno, paradajka, paprika a tekvica sa dajú veľmi jednoducho a chutne zapiecť. Môžete z nich pripraviť chutný a zdravý pokrm, ktorý sa skvele hodí k vareným zemiakom. Tu je jeden jednoduchý recept:

### Zapekaná zelenina s varenými zemiakmi

**Ingrediencie:**
- 2 stredne veľké paradajky
- 2 stredne veľké papriky (červené alebo zelené)
- 1 menšia tekvica (napríklad hokkaido alebo maslová tekvica)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- Tymián, rozmarín alebo iné obľúbené bylinky
- 500 g zemiakov
- Trochu parmezánu alebo iného syra na posypanie (voliteľné)

**Postup:**

1. **Predpríprava:**
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody, až kým nebudú mäkké (približne 15-20 minút).

2. **Príprava zeleniny:**
- Paradajky, papriky a tekvicu nakrájajte na stredne veľké kúsky.
- Cesnak nasekajte nadrobno.
- Zeleninu dajte do misy, pridajte olivový olej, soľ, čierne korenie, nasekaný cesnak a bylinky. Dobre premiešajte, aby sa všetky kúsky zeleniny obalili v oleji a koreninách.

3. **Pečenie:**
- Zmes zeleniny rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do zapekacej misy.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým zelenina nezmäkne a nezačne chytať zlatohnedú farbu.
- Ak máte radi syr, 5-10 minút pred koncom pečenia posypte zeleninu parmezánom alebo iným syrom.

4. **Servírovanie:**
- Podávajte pečenú zeleninu s varenými zemiakmi. Môžete pridať aj čerstvé bylinky na ozdobenie.

### Alternatívny recept: Zeleninový guláš s tekvicou, paprikou a paradajkami

**Ingrediencie:**
- 2 paradajky
- 2 papriky
- 1 menšia tekvica
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 g zemiakov

**Postup:**

1. **Príprava:**
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, paradajky, papriky a tekvicu na menšie kocky. Zemiaky ošúpte a tiež nakrájajte na kocky.
- Na oleji v hrnci osmažte cibuľu do sklovita, pridajte nasekaný cesnak a červenú papriku, krátko orestujte.

2. **Varenie:**
- Pridajte nakrájanú zeleninu (tekvicu, papriky a paradajky) a premiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte zemiaky.
- Varte na miernom ohni približne 25-30 minút, kým všetka zelenina nezmäkne a chute sa neprepoja. Podľa chuti dosoľte a okoreňte.

3. **Servírovanie:**
- Podávajte ako hustý guláš alebo polievku. Ak máte radi kyslú smotanu, môžete ju pridať na dochutenie priamo do taniera.

Tieto recepty sú jednoduché, zdravé a chutné. Umožnia vám využiť tekvicu, papriku a paradajky na maximum.

akinomel
30. aug 2024

Celkom kľudne. Ja zvyknem robiť aj s cuketou