Dá sa nejako zapiecť paradajka, paprika, tekvica? A k tomu varené zemiaky? Pripadne viete poradiť inú recept kde by som využila tieto suroviny?
Ďakujem
A niečo také ako lečo? Blbosť?
Mne napadlo upiecť aj s cibuľou a cesnakom, hodiť do mixéru s vývarom, mixnúť na polievku, dochutiť a zjemniť smotanou 🙂
V pohode aj ako lečo.Však tekvica je chuťovo neutrálna. Alebo aj ako guláš.
Presne to som chcela napisat: nadrobno toto vsetko nakrajat, plus cibulka a cesnak, ochutit mlety koriander, rimsky kmin, oregano, cierne korenie, mleta paprika alebo chilli vlocky a sol. Nechat podusit a nakoniec dat vajicok podla chuti. Prave som to mala na veceru, sice bez tekvice, ale niekedy dam aj tu alebo cuketu, ak potrebujem minut.
Áno, paradajka, paprika a tekvica sa dajú veľmi jednoducho a chutne zapiecť. Môžete z nich pripraviť chutný a zdravý pokrm, ktorý sa skvele hodí k vareným zemiakom. Tu je jeden jednoduchý recept:
### Zapekaná zelenina s varenými zemiakmi
**Ingrediencie:**
- 2 stredne veľké paradajky
- 2 stredne veľké papriky (červené alebo zelené)
- 1 menšia tekvica (napríklad hokkaido alebo maslová tekvica)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- Tymián, rozmarín alebo iné obľúbené bylinky
- 500 g zemiakov
- Trochu parmezánu alebo iného syra na posypanie (voliteľné)
**Postup:**
1. **Predpríprava:**
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody, až kým nebudú mäkké (približne 15-20 minút).
2. **Príprava zeleniny:**
- Paradajky, papriky a tekvicu nakrájajte na stredne veľké kúsky.
- Cesnak nasekajte nadrobno.
- Zeleninu dajte do misy, pridajte olivový olej, soľ, čierne korenie, nasekaný cesnak a bylinky. Dobre premiešajte, aby sa všetky kúsky zeleniny obalili v oleji a koreninách.
3. **Pečenie:**
- Zmes zeleniny rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do zapekacej misy.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým zelenina nezmäkne a nezačne chytať zlatohnedú farbu.
- Ak máte radi syr, 5-10 minút pred koncom pečenia posypte zeleninu parmezánom alebo iným syrom.
4. **Servírovanie:**
- Podávajte pečenú zeleninu s varenými zemiakmi. Môžete pridať aj čerstvé bylinky na ozdobenie.
### Alternatívny recept: Zeleninový guláš s tekvicou, paprikou a paradajkami
**Ingrediencie:**
- 2 paradajky
- 2 papriky
- 1 menšia tekvica
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 g zemiakov
**Postup:**
1. **Príprava:**
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, paradajky, papriky a tekvicu na menšie kocky. Zemiaky ošúpte a tiež nakrájajte na kocky.
- Na oleji v hrnci osmažte cibuľu do sklovita, pridajte nasekaný cesnak a červenú papriku, krátko orestujte.
2. **Varenie:**
- Pridajte nakrájanú zeleninu (tekvicu, papriky a paradajky) a premiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte zemiaky.
- Varte na miernom ohni približne 25-30 minút, kým všetka zelenina nezmäkne a chute sa neprepoja. Podľa chuti dosoľte a okoreňte.
3. **Servírovanie:**
- Podávajte ako hustý guláš alebo polievku. Ak máte radi kyslú smotanu, môžete ju pridať na dochutenie priamo do taniera.
Tieto recepty sú jednoduché, zdravé a chutné. Umožnia vám využiť tekvicu, papriku a paradajky na maximum.
Celkom kľudne. Ja zvyknem robiť aj s cuketou
Na plechu upiecť nakrájanú zeleninu, okoreniť a ochutiť bylinkami a ku koncu by som k tomu pridala tie zemiaky, nech sa pripečú. Pridala by som ešte cibuľu. Ja tak pripravujem zeleninu a je to super.