Cvikla - zaváranie

9gabi9
4. sep 2023

Ahojte. Rozhodla som sa prvýkrát skúsiť zavarat cviklu. A receptov na internete je dosť, ale radšej by som šla podľa osvedčeneho ( keďže v zaváranie som úplný začiatočník).
Vie mi tu niekto poslať konkrétny recept, ktorý ma odskúšaný a chuti im? My máme radi cviklu takú jemne sladkavu (ale zase nie moc). Takže netuším koľko chrenu (pre chuť) do nej dat. Doteraz sme mali hotové fľaše od svokry, žiak tej som sa nestihla opýtať 😢
Vopred ďakujem

miskakyska
4. sep 2023

Cviklu umyješ,uvariš,postruhaš..
Zaleješ nálevom:
zvarí sa 3l vody,1/2kg cukru,7 dc octu,1 deko
Týmto nálevom zaleješ cviklu,pridaš chren podľa chuti,stoklasku,fenikel tiež podľa chuti.
Nechá sa odstáť cez noc.
Sterilizujeme minimálne 1/2 hodinku..

9gabi9
autor
4. sep 2023

@miskakyska
Ďakujem. Koľko cca cvikly a koľko chrenu?

miskakyska
4. sep 2023

@9gabi9 väčšinou tak cviky 5kg a chrenu podľa chuti,ako máte radi

9gabi9
autor
4. sep 2023

@miskakyska
Ďakujem

miskakyska
4. sep 2023

@9gabi9 za málinko

cina1
4. sep 2023

ja zavaram uvarenu a pokrajanu na kocky a normalny sladkokysly nalev (DEKO,Zelko...) a sterilizujem. alebo uvarenu postruham a sup do mraznicky. Potom ked rozmrazim do takej si pridavam chcen 🙂 a ochutim solou troska cukru , cierneho korenia a drvenej rasce