Čo všetko sú údeniny?

21. júl 2024

Prosim vas co vsetko su este udeniny? Myslela som si ze klasika klobasa, slanina, parky atd., jedla co sa udia. Ale teraz som citala, ze aj sunka je udenina, kvoli tomu co sa do nej pridava ked sa vari vo forme. Existuju aj sunky co nie su povazovane za udeniny? Ma na to nejaky vplyv ked ma viac ako 90% masa alebo je to jedno? Chcem udeniny co najviac vyradit zo zivota, ale ta sunka mi spravila "skrt cez rozpocet". Vela krat si davam na veceru sunku so zeleninou, dietatu chlieb s maslom a sunkou. Nebudem jest namiesto nej klasicke maso, toho mame dost na obed alebo vynimocne na veceru. Sunka bola chutna a rychla nahrada.
Vege parky dufam neudia ci? Mate tip na nejake chutne? Lebo raz som kupila vegetarianske parky a to bolo hrozne. To radsej nebudem jest ziadne. Doteraz som jedla v sobotu na ranajky 2 parky s 93% obsahom masa, ale teda idem ich zrusit.

viestta
21. júl 2024

Staci ak najdes vyrobok kde sa nedava dusitan sodny - E250
Alebo si budes robit sunku sama, len so solou

kristiii
21. júl 2024

Neodpoviem ti priamo na tvoju otázku, nie som expert na jedlo, už vôbec nie na zdravú výživu, ale nerobila by som z údenín takého strašiaka. Ja sa snažím skôr o pestrú stravu než o vynechanie niečoho konkrétneho. Kľudne si daj večer rožok so šunkou, ale nie každý večer. Ďalší si môžeš dať syr, iný vajíčko, spraviť nejakú nátierku (rybickovu, tvarohovú, cesnakovú, cícerovú..) alebo niekedy stačí maslo a k tomu zelenina. Ani klobása či slanina raz za čas ťa nezabije, len to s nimi netreba preháňať. A už vôbec by som sa šunku nesnažila nahrádzať "klasickým mäsom", lebo ani to nie je zdravé jesť každý deň. Proste s rozumom..

stranakovazuzana0
21. júl 2024

Dávaj si šunku od kosti,tu majú povolenú aj diabetici

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. júl 2024

@kristiii tiez som to tak doteraz brala. ale bohuzial mam predispoziciu na rakovinu hrubeho creva. sunku mame tak raz za tyzden-dva, ale teda som netusila, ze aj ta je povazovana za udeniny. parky som jedavala tyzdenne, slaninu tak raz za 3-4 tyzdne mame, klobasu len vynimocne. rebra menej ako raz za mesiac. ine mi nenapada. ale chcem sa udeninam, resp. spracovanemu masu vyhybat odteraz co najviac.