Dajte inšpiráciu a prípadne aj recept 🙂
A to ti nestačilo opýtať sa raz ?? 90 percent ľudí dojeda na prvý sviatok vianočný jedlo zo stedreho dňa..
nic, som na navsteve
@klarissa25 kľud, nevšimla som si, že tu už taká diskusia bola. My sme tých 10 %, čo varí slávnostný obed a zvykneme to rôzne striedať. Tento rok prvýkrát hostím ja, tak sa chcem inšpirovať.
@kiwi3 a tam ti čo zvyknú dať? 🙂
@asia83 kačku som chcela, ale tu bude vraj mama na druhý sviatok. No inak dobrý tip.
rybaciu polievku s takym svieckovych zakladom a druhe vzdy nieco ine 🙂
Nic, 1. a 2. sviatok vianocny nevarim, je relax a pohoda, takze vzdy 24.12. spravime kopu reznov a salatu, aby nam vydrzali aj na dalsie 2 dni 😀
U nas stedry vecer- hubova kapustnica, zemiakovy salat +kapor (pre muza basmati ryza a cerstvy salat), 1. Sviatok: zemiakovy salat+ rezne/morske ryby/steak. 2sv.vianocny: Cervena kapusta+kacka.
Dojedame zo štedrého dňa a na Štefana mame pečení kačku, kapustu a lokše
My Mame na stedry den kapustnicu salat rybu a na prvy sviatok vianocny sa to dojeda na obed a na veceru robim sosovicovu mliecnu polievku, zemiakovu kasu a rezen
Ja budem robiť len minimum jedla, aby sme nemuseli dojedat, keďže to jeme len tak symbolicky. Takže na Vianoce klasika kapustnica, šalát, ryba. Na druhý deň vývar hovädzí , rezne a zemiaková kaša, uhorkovy šalát (to si vypýtal muž) a na Štefana pečenú kačku a neviem čo k tomu, lebo muž nemá rád kapustu k tomu. Možno nejakú omáčku vymyslím a knedlík alebo lokše.
nič, máme predsa kapustnicu, rybu, šalát, koláče. Na druhý sviatok to, čo nás napadne, na čo máme chuť. Či kurča a ryžu, alebo sviečkovú, alebo len nejaké mäso na prírodno, alebo naložené, kačicu nemáme radi, mimo pandémie sme sa schádzali s partiou kamarátov a varil sa guláš.
Svokra zvykne boršč a obratene rezne plus salat napr.ten viedensky zemiakovy- vinegret ci ako sa vola
Nič. Vy zjete kapustnicu, rybu a šalát za jeden večer ?
Kacickuuuu 😁
@sasitimi17 to nie je podstatou otázky, ale v podstate áno, nerobím z toho mega množstvá a napr. rybu zjem len čerstvú, na druhý deň len v stave núdze.
@junovedievca dakujem, toto znie zaujímavo.
U nas? Odjakživa sa je hoc aj týždeň zemiakový šalát, rezne a kapustnica. Celý rok to nejeme tal aspoň na Vianoce to aj týždeň chceme žrať 😅 a vôbec nám to nevadí ešte si aj dorobime ďalšiu dávku šalátu ktorý na raňajky si dám s chuťou 🤤
Kačku sme v živote nerobili a ani neviem o tom ze sú aj iné zvyklosti na 1. a 2. Sviatok vianočný 😳
Dlhé roky naši nič neriešili, u muža bol vždy spoločný obed hus alebo kačka.... A keďže už druhý krát majú svokrovci covid... Hold smola kačka sa ruší a robím ja pre moju rodinu divinu, tento krát mame diviaka, bude na sipkovej omáčke a vyvar hovädzí
Dojedame rybu so salatom ak rybu zjeme uz na stedry den dorabame k salatu rezne.alebo lozime po babkach a tam je tiez este bud ryba alebo rezne k salatu a este slizikova polievka.
@floren https://dobruchut.aktuality.sk/recept/15589/div...
Minule sme robili tuším jeleňa na slivkovej omáčke.. Musí sa to machať v tom moridle... Ale ja to zahodím
U nás je tradícia na Štedrý deň kapustnica, pečená kačka, domáca knedľa a kapusta (dusená, so skaramelizovaným cukrom, čiže sladšia). No a na Prvý sviatok vianočný vyprážam rybu a robím zemiakový šalát.