ahojte je tu taka uspesna tema co dnes varite, ale ja by som potrebovala viac tej bezmasitej inspiracie....ak mate tradicne ci netradicne ale odskusane vegetarianske, ci veganske recepty alebo sa len tak chcete pre inspiraciu pochvalit co ste varili sup sup do tejto temy!
My sme mali vyprazane sampinony 🙂
Fliacky s kapustou, tekvicovy privarok a zemiaky, cestoviny s tvarohom, palacinky, langose, sisky, buchty na pare, cestoviny s makom, bryndzove halusky, zeleninove rizoto...
vcera fazulovy privarok, dnes cuketove placky, ako priloha bulgur a feta syr.
*Placky - zemiakové, cuketové, patizónové, alebo aj ich kombinácie, klasicky ochutené ako zemiakové, alebo niekedy s pridaním strúhaného syra do cesta..
*Palacinky
*Rôzne husté krémové polievky - cesnačka, hokkaido, hráškový krém
*Karí z červenej šošovice s mrkvou
*Pikantná cuketa na chilli a cesnaku - topka!
V lete kazdy druhy den leco. Milujem leco 🙂
Inak cestoviny s roznymi omackami (syrova, paradajkova, bazalkova, s pestom z medvedieho cesnaku...), plnene sampinony, cukety, cuketove placky, kapustu na rozne sposoby - sladku aj kyslu (kapustniky, halusky alebo strapacky s kapustou, borsc bez masa), strukoviny na rozne sposoby, zemiaky na rozne sposoby (milujem nove zemiaky len tak omastene s maslom a okorenene)..
Mne osobne maso k zivotu vobec nechyba a leto je super obdobie na bezmasite jedla, pretoze je dostatok cerstvej zeleniny 🙂
Cestoviny na všelijaké spôsoby- s omáčkami, zapekané so syrom, zeleninou, halušky s tvarohom, syrom, kapustou.. veľmi obľúbené je u nás tofu na čínsky spôsob, cuketove placky, falošné fašírky, vyprážaný karfiol, zeleninové rizoto, rôzne prívarky.. je toho fakt veľa 👍
Vyradiť mäso a nahradiť ho múčnym jedlom nie je žiadna výhra. Treba veľa zeleniny, strukoviny a hlavne teraz v letnej sezóne úplná paráda. Čiže rôzna grilovaná, zapekaná zelenina. Plus keď hodíš do Googlu vegetariánske recepty, vyhodí ti množstvo super receptov a môžeš experimentovať.
Alebo teda klasické recepty s náhradou mäsa.
Plnené zapekané baklažány, plnené zapečené portobello šampióny, zapečený zemiak so špenátom, hubami a parmezánom
Rizoto - s kozím syrom a cviklou, s hubami a špenátom, s hokkaidom
Karí so zeleninou a tofu, dal z červenej šošovice
Vegetariánska plnená paprika s bulgurom a údeným tofu
Cestoviny ako už niekto spomínal nadomnou
Husté polievky - tekvicová, hrášková, s mrkvou a kari, z červenej šošovice, rôzne strukovinové a zeleninové
Ešte ma napadol falafel, wrap s kozím syrom a avokádom, karfiolová pizza
Dnes sme mali rezance s makom napríklad
zajtra karfiol so zemiakmi, včera tekvicový prívarok so zemiakmi, a v sobotu slivkové guľky popr. cuketový nákyp....
ja napr teraz robim sezonne leco bez ziadnych parkov, ci klobasky 🙂, ale inak klasika,,, spenat s vajickom, tekvicovy privarok s vajickom, sosovicovy privarok tiez s vajickom, palacinky s dzemom nutelou, vyprazany karfiol, zapecena brokolica so syrom, špagety podomoro alebo arabiata,
@diewcatqoo oooo, áno lečo!
A nové zemiaky ja zas mám rada na spôsob, že osmažiť cibuľu, na ňu dať sladkú mletú papriku, do toho zamiešať uvarené nové zemiaky a petržlenovú vňať. Toto s čerstvým uhorkovým alebo paradajkovým šalátom je top!
privarky, vyprazana zelenina vsetkeho druhu, zapekany karfiol so zemiakmi, vsetko mozne - sladke (buchty, knedle, rezance, palacinky, lievance), rozne syry - grilovane, vyprazane, plnene vyprazane... hríbový "perkelt" (hlivy, kuriatka...) , rizoto s hribami (hocijake), "rizoto" so zeleninou, ci uz z ryze alebo napr. pohankove, kuskus.. a co ja viem co. Prazenica a vajcia na milion sposobov🙂 A potom aj tie pizze, alebo kysnute cesto podobne pizze a na to kysla smotana, cibula... (masozravci tam samozrejme daju slaninu/sunku)... A polievky...
Naposledy som varila prívarok z fazuľových strukov, vajíčko, zemiaky. Cuketovo-zemiaková baba. Mám rada ešte zapekanú brokolicu so zemiakmi. Tarhoňovo- zeleninové rizoto...
➡️ placky: z červenej šošovice, cuketové, hokkaidové, zemiakové, brokolicové
➡️ mixované polievky: hokkaido, brokolicová, cesnaková so zemiakmi, zemiaková, špenátová
➡️ grilovaný hermelín/tofu syr a k nemu zeleninový šalát alebo pečená cvikla, pečené hokkaido
➡️ zeleninový šalát si robíme k hocičomu, napr. aj k tým plackám, obľúbený je: nadrobno nasekaný ľadový šalát, paprika, uhorka, pol jabĺčka, trochu feta syru a zálievka: olivový olej + med + citrónová šťava + šalátové korenie
➡️ zo sladkých a kysnutých jedál napr. žemľovka, dukátové buchtičky či vegetariánska pizza
➡️ cestoviny s rôznymi omáčkami, napr. syrovou, citrónovou či bezmäsitou bolognskou
➡️ zeleninové rizoto na rôzne spôsoby, namiesto ryže môže byť aj bulgur
➡️ pečené zemiaky s brokolicou a syrom
➡️ špenátové halušky
my máme vyprážanú cuketu a cibuľové zemiaky.
@kisskiss haha jasné 😀 ono je to vlastne zapečený zemiak s plnkou, zemiaky uvariť, vnútro vydlabať. Opražiť cibuľku, k tomu pridať huby, nivu alebo nejaký iný syr čo sa roztopí, nakoniec pridať špenát a okoreniť podľa chuti...nakoniec naplniť vydlabané zemiaky a posypať hrubšou vrstvou parmezánu. Šupnúť do rúry kým to nebude pekne pripečené, našla som na nete fotku ako to cca vyzerá 😉 V zahraničí sú tieto plnené zemiaky dosť populárne
tu sú vegánske recpety surova dcerka.sk https://www.dcerka.sk/
a mám knihy slovegan, kde sú jedlá i dezerty v podobe tradičných jedál, len vo vegan verzii. napríklad sviečková, halušky a sú veľmi chutné. Môžem ti niektoré poslať.
@fidka79 my normálne jeme mäso, ale páčia sa mi tie recepty.
Ja si rada robievam kus kus so zeleninou, keď vsetko uvaris tak zmiesas kus kus so zeleninou a nastruhas na to nivu syr, klasicky syr napríklad eidam a môžeš dať aj crievkovy syr ak máš rada a celé to zamiešaš, je to uplna mnamka 👌🏼
Alebo skus cuketove ražničie, šúľance so strúhankou, jahodové gule, bryndzové pirohy so smotanou a cibuľou