Čo variť pred Vianocami?
Ahojte dievčatá, všetky plánujeme, čo budeme variť a piecť na Vianoce, na 1. sviatok Vianočný, na druhý, na Silvestra... ale čo varíte pred Vianocami? Na štedrý deň na obed, alebo deň pred Vianocami? Dajte vaše tipy (najradšej na pôstne, bezmäsité jedlá, ale nemusí byť, hocičo, čo varievate pred Vianocami). Ďakujem. 😉
ne* pisem ako tatar ospravedlnujem sa
Asi budeme dojedať zvyšky a potom po návštevách. 😀
@h2 ja chystam v sobotu urobit bielu sosovicovu, ktora bude v nedelu na obed, druhe asi kare na prirodno a ryzu, ktore urobim zajtra, nech to v sobotu dojeme ;) ..sosovica na vianoce znamena peniaze po cely rok 😂...na veceru kapustnica, podkovicky, file + salat, ktory mame aj na 1 sviatok na obed (toto vsetko co na vianocnu veceru)... 2.sviatok uz rezne + salat a vyvar....
Inak aj my na prvy sviatok vianocny dojedame rybu a kapustnicu.Nevarim vtedy... A takisto den pred stedrym dnom si spravím šalát aj kapustnicu, na stedry den len rybu, snazim sa zbytocne nenahanat. V ten den este prestriem na slávnostnú veceru , potom ideme na cintorin a pre betleh.svetlo...
Ja tak ako bezne pracovne dni, nieco rychle, zdrave, lahke, podla toho co ukryva nasa komora.. Dnes sme mali cesnakovu polievku a cestoviny s olivami a paradajkami.. Zajtra mozno kuracie zapecene s batatom, lebo tam este jeden mam.. Ja skor velmi silno uvazujem, co vymysliet na vianocny stol aby to bolo zdrave, pecen nezatazujuce.. Snad na nieco pridem a nikto nebude sklamany, ze nemame tradicne menu..
Ináč, tiež som si spomenula, že tá hydina by sa nemala na Nový Rok, aspoň takto to bolo u nás. Ale asi platí, že iný kraj, iný mrav.
@h2 my mavame na stefana kacku, kapustu, knedle..24. mame klasika kapustnicu, rybu, rezne, salat..to jeme aj na prvy sviatok a na druhy tu kacicu...kapustnica nam vzdy zostane aj 4 - 5 dni, na silvestra sa robi este jedna 🙂 my zatial nevianocujeme sami, ale chodime stale na cele sviatky k nasim, je tam vela ludi, tak sa to aj poje, ale neviem si predstavit, ze by som varila a piekla tolko druhov a mnozstva doma...a aj ked to v podstate neuznavam, nemam ani rada vianocne jedla (kacicu napr. vobec nejeme), vzdy sa strasne tesim na vianoce a kym niesme u nasich, mozem mat akokolvek vyzdobeny dom, atmosferu chytim az tam 🙂 zajtra ideme, tak sa tesim uz...ale to len mimo temy som uletela, pardon
@h2 ja žasnem koľko vyvárate🙂)my sme asi leniví
Zajtra spravím hovädzie na hriboch a to budeme jesť piatok, sobota
Na Vianoce klasika kapor, máj.salat, kapustnica a šošovicová polievka
Prvý sviatok dojedame rybu, kapustnicu
2 sviatok kačica
Bezmäsité tak zapeč karfiol a šalát k tomu, zeleninové rizoto
A už vôbec si nerob starosti s tým, že Ti mama ohundre,že budú hrubé slíže si dospela🙂ani ja nerobím domáce nemám toľko času a fakt si na to nepotrpim a kupujem v obchode
u nás je s varením problém....deti dorastajú a poniektorí by zjedli aj neviem čo....ak poriadne nenavarím, otvárajú sa potom paštieky, jedia párky, salámy, jogurty, vyjedia 20 rožkov, aj chleba....
Takže zajtra urobím bravčovú polievku s haluškami aspoň 8l hrniec a k tomu cestoviny s tvarohom, alebo špagety....
V sobotu zemiakový prívarok s vajcom
V nedeľu nech dojedia čo nájdu, večer štedrovečerná večera.....polievka z kyslej kapusty - jušky so zemiakmi, vypr. kapor, zemiakový šalát, losos, zem šalát, koláče, oplátky s medom...
V utorok to isté, v stredu môže byť zas to isté....máme v mrazničke 3 kapre a 1kg lososa....
Na prvý sviatok Vianočný môže byť aj rezancová polievka - ak bude niekto doma....
Mozem poprosit ako robite lososa na stedry vecer? Dakujem
No zvlastne,ze niekto cez 1.-2.sviatok vianocny varim.Vsak mi nedela post,pot k m stedra vecera a kapustnicu ,salat,rezne,ryby jeme tie dva dni ...ake varenie a ored Vianocami bezne veci,kysle zemiaky,fazula,hrstkova,francuzske....
My máme Vianoce: šošovicová so sušenými slivkami, kačica lokše kapusta, mojonezovy šalát a s pečene koleno, kremes robím a to je všetko. Druhý sviatok vianočný chodievame k mojej babke tam je 20 ľudí takže jedla neúrekom a na Silvestra väčšinou si urobíme studenú misu a zvyknem robiť plnené broskyne kuracím mäsom a zelerom🙂 sladké koláče som tento rok vynechala sme tučni dosť doma😃

@h2 vsak ty uz mas hotovy jedalnicek...
hej, kura pred vianocami, uz jednoduchsie jedlo nepoznam... - u nas je to taka zachrana vzdy ked uz neviem co varit, tak hodim kura na pekac a spokojni su vsetci - hlavne aby bola chrumkava kozicka 😀