Poraďte prosím, na Silvestra k nám každý rok už tradične chodia kamaráti, ktorí sú už viac menej ako rodina, všetci spolu oslavujeme. Mám vo zvyku vždy niečo dobré pripraviť, baví ma to, kamošom odo mňa chutí 😃. Tento rok sme sa dohodli že k nám prídu už pomaličky od obeda, aby sme si užili pohodový deň so všetkým ako má byť, a to znamená že budeme určite všetci aj hladní a chcelo by to viac ako jednohubky. Viete mi prosím poradiť jedlá, ktoré zasýtia veľa ľudí a netreba na nich minúť celú výplatu? Nič kapustové ani guláš robiť nechcem, toho budú všetci prejedení od vianoc, šalát mám ako takú poslednú záchranu. Ďakujem všetkým za super nápady 🙂
@beatrixx1525 ale keď chces niečo ľahšie po vianociach tak skús napr. cestovinový šalát s kuracím mäsom, plnené tortilly s mäsom( alebo fazulkami) a so zeleninou, nátierky (bryndzová, tuniakova, avokádova, skvarkova), zelenina s humusom, pizzove slimáky....
Urob pizzu cesto si das do chladnicky a ked dojdu hodis na to omacku syr atd rychlo lahko lacno a chutne. Guacamole a tortilla chips nepeceny cheesecake do poharov .. tycinky z listkoveho cesta. Alebo pecene zemiaky a kuracie kridla v stiplavej omacke s medom. Xx moznosti
@beatrixx1525 u nás bol vlani top sushi, doma vyrobené, zožali velký úspech. To iné roky som stavila na studené rolády, mäsové, syrové, šalátové.
@miadi ale ak správne namacas a predvadis strukoviny vopred, tak sú lepšie stráviteľné a nemajú ten naduvaci účinok 😊 stačí namočiť na noc, potom poriadne preplachnut, ak je čas tak môže ešte na 1-2 hodinky namočiť znova, ak nie tak nevadí. Potom hodiť do hrnca povariť do polomäkka a znova preplachnut a už variť v polievke. Poprípade konzervovu fazuľu stačí poriadne preplachnut, aby sa netvorila pena 🙂
@dskjhfdlkdjhl aj ja mam velmi rada fazulu tu najvacsiu mňam s chlebom v nej (moja najoblubenejsia polievka z decstva) no ked som si ju v lete dala u mami po 3r tak ta bolest v crevach som dumala ze mozno si ju uz radsec nikdy nedam ..ale taky fazulovy mix salat z konzervy mi nic nerob no tam je hlavne cicer
@beatrixx1525 nevar, sprav niečo rýchle, obložené misy, dezert ovocné misy
@daniela2202 toto bude určite to je klasika na večer k filmom a k vínku ale od obeda až do skorého rána na misiach nevydržíme, preto aspoň jedno teplé jedlo chcem urobiť. Po minulé roky som robila také, to si už pýtajú že to musí byť 😃
A ešte chcem dopísať, ďakujem dámy všetkým za super rady a nápady, fazuli sa radšej vyhnem pretože neviem komu ako trávi a máme len jedno wc spojené so sprchou, čo je na cca 12 ľudí dosť masaker už samé o sebe 😂
@beatrixx1525 krása 😊
Mozes urobit fasirky-nspr aj upecenu ako roladu,vnutri mozu byt varene vajcia.
Krasne to vyzera a da Sa to jest teple s prilohou,ale aj studene s chlebom.
Mozes to urobit aj 2 dni vopred ..
Rovnako pecene udene koleno alebo Bock.
Bok mozes nakrajat i na studeno...
Nejaky cestovinovy salat
V rure mozes upiect i klobasy alebo nejake mäso...to Sa robi same-namarinuj si kotlety a upec ich v rure napr.
Ale aj ini by cosi mohli Priniest
@daniela2202 ďakujem 🥰
@osky super nápady ďakujem, asi nejaké mäsko klobásky dám zapiecť nakoniec, čerstvý chlebík k tomu a top 😁 kamaráti dochádzajú až z čiech čiže nechcem aby sa trápili s pripravovaním a nosením, preto to beriem na seba.
My sa a v partii striedame a každý rok sme u niekoho iného. Tento rok to padlo na nás, chystám sa robiť v kotlíku kapustnicu ( to proste musí byť u každého) to ale začíname variť až okolo piatej - šiestej večer. Stretávame sa už okolo 14:00 tak budú aj jelita a pečené koleno plus zemiaky. Okrem toho jednohubky niekoľko druhov pomazánok, pizza slimáky a klasický nejaké čipsy a vlastne aj zákusky čo zostanú od Vianoc. Nás býva okolo 20-25 podľa toho či niekto nejde na lyžovačku 😃
@beatrixx1525 neviem koľko vás bude ci aj deti atď ale dobre sú aj zabijakove špeciality.. vysypať na plech zemiaky okoreniť, na vrch dat klobásky, jaternicky..a kyslé k tomu ... pre ženy môžeš spraviť také isté ale dáš na vrch kuracie stehná....super jedlo je aj kysla kapusta a na vrch zapečené stehna... inak.. oba stehna? Kúpiš toľko koľko vás je k tomu ryža zemiaky a nik sa sťažovať nebude.. jedál je milión...no fakt je taky ze ja by som určite robila polievku v zime je to to najlepšie možno guláš v kotlíku alebo môj manžel miluje drzkovu ..niet nad teplú hustú polievku s chlebom keď je zima.. Kulajdu poznáš? Alebo šošovicová prívarok?
A čo tak aby každý niečo priniesol na oslavu niečo malé. Jeden varí všetko mína peniaze každý rok a TY ostatný len prídu najedia sa zabavia a ráno idú domov. A tebe ráno ostane po oslave upratovať po Silvestrovskej noci. To je len môj postreh. Aby som celý deň pripravovala nakupovala varila a večer len niekto príde ku mne na byt/dom. Najedia sa zabavia idú domov a ja mám ráno na celý deň upratovanie. No to nie. Ale to som ja. Nehovorím nepohostiť ale aby to bolo každý rok u mňa a všetko mám nakúpiť navariť poupratovať a ostatok príde na hotové to nie. A nikto nič neprinesie každý rozumný človek vie že oslava niečo stojí suroviny ved je všetko drahé.
@dilino kamoši finančne prispejú, ráno spolu upratujeme, nie je to tak že nás prídu zadarmo vyjesť a nechajú bordel. Lenže keď dochádzajú zo zahraničia nemajú veľmi kde inde pripraviť, doniesť alebo urobiť oslavu u seba. Sem chodia akurát na sviatky k rodičom a to fakt nie je vhodné miesto na silvestrovskú párty 😁
@beatrixx1525 jaj aha tak fajn. Lebo som si myslela že oni len prídu oslávia a idú domov. Aha tak to je iné. Nepíšeš to tam. Prajem vám vopred pekného Silvestra.
@beatrixx1525 my zvykneme variť hustú fazuľovú polievku s údeným rebrom (kolienkom). Dá sa to uvariť deň vopred a potom už len zohriať a s fajnym čerstvým chlebíkom je to úplne top.