ahojte mamičky,
prosim vas o radu, synovi sa zacal vytvarat exzem na predlakti, zacalo sa to postupne zhorsovat, az mi mamicky poradili kupit food detective, ten nam ukazal intoleranciu najviac na kravske mlieko a potom na vajcia, dalej minimum ma ryzu, zemiaky, mandle, citrusy...tieto veci ukazoval len uplne malinko
maly bol takmer nekojeny, bohuzial 😒 od zaciatku na Nutrilone HA asi mesiac potom na obycajnom, asi mesiac alebo aj 2 dozadu som zacala kupovat v DM, mandlove, ryzove, spaldove a tieto rastlinne mlieka, lebo som mala pocit ze nutrilon mu nerobi dobre a asi je to naozaj tak ked vysiel poztitivny test
mamicky prosim poradte recepty co varite detom, co im davate, kde to kupujete, ja som uz zufala, mam pocit ze moj syn je len pravidelne
na ranajky sa mu snazim vzdy dat ovocie, jablko+ banan, alebo marhulky alebo broskynku...
obed poleivka bud zeleninva alebo kuracia, potom zemiaciky s maskom, alebo aj ciste, ja mam pocit ze synovi neddavam nic vyzivne
prestala som uplne davat kremky, jlgurty, proste nic z mlieka!! kus sa exzem stiahol, je tomu asi tyzden aj pol, ale nejaka vyrazna zmena to nie je...
ja uz neveim, navyse ani moc nemam casu to studovat co davat dietatu, musism stihat este 2 prace popri nom, ale prosim vas poradte co varite vy co mate taky isty problem ako my
dakujem krasne
V prvom rade, nezufaj. Bez mlieka a vajec sa da plnohodnotne - a hlavne ZDRAVO - existovat. Ide len o to, aby si zmenila pristup k jedlu, najma ak to nase klasicke ponimanie stravy je dost obmedzene. Je uplne bezne, ze ludia sa sami rozhodnu vyradit mlieko, vajcia ci dokonca aj maso, zo svojej stravy uplne a pritom nemaju absolutne ziaden problem zostavit si pestry jedalnicek. Pre niektorych ludi je to nepredstavitelne, pre inych je to vyzvou na spoznanie novych surovin a zmenu zvykov. Pod napr. do skupiny Vegan https://www.modrykonik.sk/group/2335/?page=3 alebo Varime zdravo a chutne nielen pre deti https://www.modrykonik.sk/group/1803/. Denne tu najdes kopu inspiracii na recepty aj bez mlieka a vajec.
@sonickaopicka veď mu nakup bezlaktozove mlieka, syry, maslo, tvaroh, jogurty, smotanu na varenie, šľahačka a z toho môžeš variť co len chceš na SR ma dobrý vyber Billa aj ked my nakupujeme v Rakúsku ale vela veci sa da objednať do obchodu 👍
Bolo by fajn zistiť na gastre na ktorú zložku kravského mlieka ma maly alergiu... Mojej dcére zistili intoleranciu laktózy ked mala tri roky, teraz ma šest, diétu uz držať podla výsledkov nemusí ale tak sme si na to zvykli ze klasické mlieko ani náhrady nám uz vobec nechýbajú, vsetko je silou zvyku... S vajíčkami pomôcť bohužiaľ neviem...
Alergeny v detskom tele pracujú v tomto veku velmi citlivo, moja mala v priebehu troch rokov robené testy a vždy vyšli inak, iba ta intolerancia sa preukázala...
sprav normalne krvne testy u dr, a nie food detective. Ekzem je malokedy z alergie na jedlo. kludne to moze by z prachu, pliesni, pracieho prasku atd. moja dcera mliko nepije uz 2r. je len jogurty a syr, a ma alergiu na vajicka ale len ako prazenicu, alebo chlieb vo vajicku, inac v kolaci, a vareni napr. obalovane rezne, karfiol moze, su rozne stupne alergie, a ked je mensia kludne moze jest az si telo zvykne.
@sonickaopicka za prve, aby som na to nezabudla, ti poradim citat zlozenie vsetkeho. mozno ten ekzem odide uplne, ak vyradis aj skryte kravske mlieko. niektorym detom sice nevadi, ale nam vadi aj srvatka v susienkach a napr.aj take rozky kolkokrat obsahuju srvatku alebo susenu vajecnu zmes. takze si treba najst vyrobky ciste.
no a k receptom: je to lahke. my sme fungovali chvilu bez mliecnych veci, vajec a lepku sucasne. vy mozete aspon ten lepok 😉
roztek s medom, lekvarom, horcicou a sunkou. bezvajecne cestoviny s makom (mak je vyborny zdroj vapnika). nasmu chuti aj ryza s makom. zemlovka sa da aj bez vajec, proste rozky namocis napr.aj do pohankoveho mlieka a miesto tvarohu das mak, plus ovocie (jablcka, maliny, marhule, jahody...). my sme sa strasne naucili na paradajkove omacky k masku. dalej omacka slivkova - obycajne povidla zmiesas na panvici s vodou, aby to malo spravnu konzistenciu, a mozes-nemusis pridat skoricu a hotova omacka. brusnicova omacka je super. ja mam inak "sladke" dieta, tak preto tolko sladkeho pisem. dalej plnena paprika v paradajkovej omacke - na tie gulky vobec nepotrebujes vajicka, drzi to aj bez nich. spanielske vtaciky sa tiez daju urobit bez vajicka. masko na horcici, alebo plnene kuracie prsia/bravcove kare so slivkou a sunkou. alebo zatocis do maska sunku a nie syr, ale co ja viem, susene paradajky. ryba - losos, kapor, pstruh pecene alebo na panvici. parene buchty - kysnute cesto urobis proste len tak, ze kvasok na vode a bez vajca, plus muka. kolaciky bez vajec a bez mlieka su prakticky len kysnute - takze kvasok na vode a mozes robit buchty, moravske kolace, alebo obycajny plat na plech a hore plnka. plnka na kolac - som si vymyslela tak, ze zmiesas ovocie (napr.cucoriedky) so zlatym klasom, troska vody, predvaris "plnku", ktoru das navrch a pecies. alebo mak s cukrom, troska vody a zlaty klas - toto ani predvarit nemusis. alebo obycajne "pupaky" - neviem, ci to poznas, ale su to daco ako dukatove buchticky (kysnute cesto suche, sladke, upecene a nakrajane na kocky), zmiesane s makom, a medom roztopenym vo ryzovom al.pohankovom mlieku. z kysnuteho cesta mozes urobit aj "slimaky" - naslano cesto vyvalkas a natres kecupom, posypes bazalkou a das sunku, zatocis, nakrajas a pecies. syr jednoducho vynechas... )
to je vsetko, co mi narychlo napadlo. hlavu hore, nie je to vobec take tazke. pokial papa na ranajsky ovocie, polievku zeleninovu a potom maso, ma vyzivy habadej. mlieko mozes nahradit a vajcia zas az tolko vyzivy nedavaju (ak papa masko, si myslim). a este sme si kupili Sinlac kasu - da sa robit na vode, chuti super, a obsahuje nejaky ten vapnik, cize miesto tych mliecnych vyrobkov.
@esterba
@tova
@orlik4
dakujem krasne za kazdu odpoved,
pozriem aj tu skupinu kde su tie recepty, ja som zufala z toho varenia, neznasam to, predtym som este aj vypekala aj kadeco vymyslalla, teraz ma ide porazit ked musim byt v kuchyni dlhsie ako hodinu a nie to este vymyslat, ale co uz jednoducho musim, ale je to tazke ked musim este aj 2 zarobky zvladat, do polnoci hore pred PC...je to takze z toho hladiska, pretoze zatial zijeme u svokry a tu sa vyslovene zere, a same take ze chleba, kolbasy, sunky a proste nic zdrave viac menej, ked sa prestahujeme chcem to zmenit, samozrejme aj to sa neda zo dna na den, chce to postup a najme pri dietati
@sonickaopicka nevymyslaj ziadne zmeny v strave kym to nepotvrdi lekar. ak sa aj alergia potvrdi na nejaku potravinu ,su rozne stupne, cize ako surovina v peceni moze kludne byt napr. vajicko. Suchy ekzem non stop kremuj modrou indulonou, mokvavy sudokremom. . ja mam ekzem z vlhkosti, pliesni, som alergicka na psa, macku, prach = ziadne jedlo a to mi uz par krat robili testi z krvi na vyse 40druhov alergenov. dcera aj syn maju alergiu na vajicka a oriesky ale ekzem nemaju vobec.
@sonickaopicka Pokoj, nie je to az take zle, ako to na prvy pohlad vyzera. Teraz je uz neskoro, ale zajtra sa ti pokusim co-to napisat. Urcite aj ine mamky napisu, takych deti je viac. Inak, ja kojim a tiez je mala alergicka, a to jej pritom iba v porodnici dali um, aj to HA. Skusala si aj ovcie? Moja nan napr. reakciu nema.