Ahojte,
kupila som si celozrnnu špaldovú múku, no muffiny ktore som z nej robila boli blee.Zato si v Bio potravinach kupujem super špaldové keksy.Nemáte niekto recept na nieco dobré,sladké a zdravé z tejto múky?
vyborna je do chleba, ak mas pekarnicku, tak super.
a nebol skôr ten recept na muffiny zlý?🙂 lebo ja znej pečiem úplne všetko a všetko je znej super... 😉
@chovancova27 aj ja akurat hladam nejaky dobry a jednoduchy kolac pre drobca aaj mna s manzelom....citam,ze pecies z tejto muky...poradila by si mi prosim nieco?dakujem
@terezka1947 ja mám rada recepty od užívateľky ikarkulka
@chovancova27
@terezka1947
Cauko ja z nej peciem, ale tieto "bio" muky maju inu konzistenciu ako bezna muka takze miesam, max co sa mi podarilo bolo 2/3 spaldovej a 1/3 obycajnej. Ale napr kysnuty kolac je lepsie rovit 50:50
Inak z toho peciem vsetky druhy, nemam nejake specialne recepty, ale je ravda ze to mam odpecene.
Bublaniny, kysnute, palacinky...
Ale popravde chut ako bezny kolac to nikdy mat nebude, ja to peciem kvoli muzovi a my ostatni sme si zvykli 😀
@daducha Ja bežne robím muffiny zo špaldovej múky. Len tam treba pridať viac vody, ako je v recepte s bežnou múkou, lebo inak budú trochu tvrdšie. Myslím, že špaldová múka je relatívne plnohodnotná náhrada za obyčajnú múku. Neskúšala som však z nej robiť trebárs šišky, buchty na pare ani iné kysnuté koláče. Ani do haluškového cesta by som nemala odvahu ju dať. Ale ktovie, možno by to bolo celkom fajn.
Čo sa týka chuti, je iná, ako bežná múka, ale vôbec nie zlá. Podľa mňa je to iba o zvyku a v našej rodine sa to celkom ujalo. Návštevám veľmi nechutí, ale mne to neprekáža, aspoň nám zostane viac. 😉
@daducha A ešte som zabudla, nedávno som robila slivkový koláč z tejto múky. Dala som ochutnať mojej susede, ktorá je skôr zástancom "normálnych" koláčov. Mala som trochu obavy, ako sa postaví k tomu môjmu. A na druhý deň mi písala, že bol veľmi dobrý a aj málo jej bolo. Tak sa netreba báť.
@eeffka dakujem...takze lepsie je miesat? a ak ta este mozem poprosit...miesat muku odporucas pri vsetkych typoch kolacov,ci len pri kysnutom?som chcela vyskusat babovku...nie kysnutu...a makovy zavin-kysnuty...ten ma manzel rad..dakujem za odpoved
@terezka1947 ja používam špaldovú múku hladkú Biomila a robila som z nej bábovku, podarila sa v pohode, nebol problém. Na kysnutý koláč používam pol špaldová a pol polohrubá múka, tiež na bublaninu. Taktiež trstinový cukor a darí sa mi všetko a vždy sa teším že je predsa o trošku zdravšia, rada pridávam aj holandské kakao, varianta kakaového cesta je výborná. Aj dnes idem upiecť slivkový kysnutý 😉 tak nech sa darí 😉 a veľa receptov čerpám z mimibazáru, pozri tam
@anndrea jeeej,dakujem...vyskusam dnes...a aj ja somchcela kysnuty..tak pol na pol-spaldovu..tak uvidim.
@terezka1947 Vyskúšaj, bude mňamkovýýý 😉 a potom písni ako sa Ti podaril
@terezka1947 no ja miesam pri vsetkych, raz som robila cisto so spaldovou, ja pouzivam spaldovu celozrnnu ta je este viac hnedsia a ma vyraznejsiu chut , taku za orieskami nez iba spaldova a ked to bolo 100%spaldove tak kolac bol taky tuhy, nenadychal sa, ako dal sa zjest ale bol prudko "BIO" 😀 tak pre pokoj v rodine robim tych 50-75%
miesam pri vsetkom, a treba si zvyknut ze tie celozrnne muky maju vyssi obsah lepku preto je cesto z nich vseobezne take mazlavejsie az soplovejsie ( no lepsie to neviem opisat ☹ )
@eeffka idem skusat...dakujem...napisem ci sa podaril 😀
@terezka1947 no ako to islo s tou mukou? 🙂
joooj,som zabudla napisat....takze...moravske kolaciky som nakoniec vzdala a piekla s klasickou mukou,ale babovku som vyskusala...dala som pol na pol...a je taka ina,aj chutovo,aj farbou...ale dobra,skor nezvyk 😉 v sobotu by som rada opat kysnute,tak moooozno sa odvazim...ale bojim sa 😀 neviem coho...
len neviem,ale zda sa mi,ze pre mna je ta babovka so spaldovou mukou tazsia,neviem ci si to namyslam....poguuuglim ci je to mozne 🙂
@eeffka a som zabudla,dakujem za rady 🙂
@anndrea babovka je ok,ako som uz pisala vyssie,ale zda sapre mna tazsia 😒 ...ale dakujem za rady...inak aj ja som robila z tej muky,co si pisala,ze pouzivas 🙂
@terezka1947 je tazsia 🙂 tie celozrnne muky maju vyssi obsah lepku, celkovo je cesto take hutnejsie a sytejsie, nic sa neboj, prinajhorsom vyhodis 😀 😀 😀
a este ku kysnutemu, ked uz vykysne a vyklapam na dosku tak to robim so silikonovou vareskou ktoru mam namocenu vo vode, sa to cesto potom na nu nelepi.
Prvy krat som na to sahla suchou rukou a potom som to zo seba nevedela striast 😀
vyskúšaj tieto žemličky http://najrecept.sk/2013/08/celozrnne-bulky-vyt...
Co tak palacinky? Idealne na slano (ja robim spenatove a plnim ich struhanym syrom), ale treba ratat s tym, ze celozrnna muka ma inu chut aj konzistenciu ako biela. Ak nie si zvyknuta, da sa ´miesat, napr. 1:1.