Čo sa stalo mnou pripravenému slanému cestu?

25. mar 2024

Toto je Slane obycajne cesto na Slane koláčiky ( hladká múka, karicka, maslo, trochu Parmezánu, soľ) včera som si ho pripravila, a ako stále ze ho dnes idem rozvalkat a upiecť - takto vyzerá. Smrdí mi to ako plesnivy syr. Ne chápem co sa mu stalo. Každý rok ho robím rovnako, úplne rovnako, bohužiaľ vcera som potrebovala minút starsiu heru z chladničky, cize šiel mix hery a masla.. Uz sa vám toto stalo? Fakt to mohlo takto vo folii v chladničke cez noc splesniet? A prečo furt mne sa musia takéto schvalnosti diať keď to najmenej potrebujem ach 😭

kitycat
25. mar 2024

Asi mas dnes zly den ked sa opustas pri ceste?

Vsak ti ochutnaj alebo upec a ochutnaj?
Mozes kupit listkove cesto a to naplnit syrom ak je toto pokazene

koniarova
25. mar 2024

Tomu nič nemôže byť.

autor
25. mar 2024

@kitycat áno prepáč, dovolila som si opustit sa kvôli cestu, vieš ono niekedy človeka rozhodia aj malickosti a nepodstatne veci, niekedy proste človek nemá deň. Tebe sa to nikdy nestalo? Ty vždy ustojis všetky nastrahy života s chladnou hlavou? Pardon ale neverim.

Prišla so msa opýtať, ono chvíľu keď je vybrate vonku na linke, uz tak nevonia ale mam obavu to dat jesť niekomu, toboz mrhat na to energiu a elektrinu pri peceni.. Preto so sa tu prišla opýtať, ci sa to už niektoré stalo s týmto cestom..

marhulka13
25. mar 2024

Podľa mňa sa to stalo už každému každý deň je plný nástrah, ale ved nejde o život. Urob druhé a hotovo

nelka93
25. mar 2024

Keď sa bojíš sprav druhé cesto. Niektorá surovina asi nebola v top stave

sinusoida
25. mar 2024

Tomu nič nie je, dúfam, že to máš už upečené.

autor
25. mar 2024

Jeden pekac som sa rozhodla upiecť, ochutnala som aj Surovy kusocek cesta (v pohode nemám problem, vajce tam nieje), surové bolo chutovo ok. Po upeceni som ochutnala aj jedno upecene- chuti úplne ako vzdy. Maminka mi neskôr poradila narýchlo, ze vrch cesta možno len trochu zoxidoval. Ešte sa mi to nikdy nestalo, preto som sa zlakla a myslela ze je to plesen.. Čiže tak, chvalabohu sa to podarilo. Viem ze je to len cesto ale keď peciete pre deti z poslednych surovin, aby mali niečo domáce a nie kupované, tak vás to určite zamrzi.. Dakujem ze ste odpísali ❤️

nevenka
25. mar 2024

Vies co, ak mozes, nedavaj do toho Heru. Ja som z mrazaku vytiahla starsi Palmarin a v recepte mam stipku soli, bolo to ale sladke cesto na kosicky, a tie kosicky su uplne slane, hnusna chut. A uz to, ze ked tam das tu Heru, to mozes rovno kupit v obchode. Ten stuzeny tuk je hnus. Uz to nekupim. Ani taveny syr. Manzel to obcas kupi, ale detom malym to davam sporadicky, radsej tvrdy nastruhaj.
Ja by som ten vrch asi obkrojila a pouzila len to vnutro. Ale uz si spravila, podla mna to plesnive byt nemohlo. Len ta oxidacia na povrchu.

luccija
25. mar 2024

Napíšeš mi recept?nemohlo sa pokaziť cez noc v chladnicke

autor
25. mar 2024

@nevenka áno, viem ze najlepšie je do pečenia maslo, vždy som maslo do teraz aj dávala, no len som teraz nemala toľko v zasobe, tak ma to primelo dat tam aj zbytok hery, ktoru som mala v chladničke. Toto je recept ešte od mojej maminky, ona nám tieto koláčiky stále takto robila, no boli sme chudobnejsia rodina, ona piekla vyhradne z Palmarinu a Hery a Cery, lebo proste nebolo na maslo.. Tiež je pravda ze maslo dnes stojí majland.. Nehorazne..

@luccija receptik: Syrové pečivo
250g hladnej múky
250g zmäknutého masla
3ks taveného syra (na túto jednu dávku je to jedno to väčšie črievko čo je cca 140g)
2-3 štipky soli
Ja oridavam navyše kúsok jemne postruhaneho Parmezánu, cca 10dkg
1 vajce na potretie

Na doske zmiešame múku, syr s maslom a soľou, vymiesené cesto vložíme do mikroténového vrecka a necháme postáť v chladničke cez noc. Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme, preložíme tak ako keď robíme lístkové cesto (pár krát, netreba zložito), a dáme do chladničky ešte na 1 hodinu. Potom ho vyberieme, vyvaľkáme na hrúbku približne 6 cm, povykrajujeme tvary formičkami a uložíme na papierom vystlaný pekáč. Koláčiky potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamom, makom, rascou atď...
a pečieme v trúbe na 180 stupňoch 8-10 minút (respektíve sledujeme kedy sú koláčiky hnedšie a vyššie).

luccija
25. mar 2024

Dakujem

margotka17
25. mar 2024

Vyzerajú úžasne, nakoniec z toľkého stresu krásne a chutné koláčiky sú už hotové 👍

nevenka
25. mar 2024

@autorka ja to uplne chapem, preto som napisala, ak mozes 😇.
Ale vyzeraju dobre.
Ja kupujem vzdy, ked je v akcii a aj viac kusov a dam do mraznicky a vytahujem. Lebo uz aj ta Hera dnes zvykne cela stat, napriklad v Terne niekedy sa mi rozum zastavi. Mamina pred Vianocami sa az zhrozila, ze maslo za 2 eura a Hera 1,69, tak nakupila maslo...🙃😅.
Joj a to zufalstvo tiez chapem, neboj nic. Zvladli ste to, to je hlavne.

kitycat
25. mar 2024

Tak vidis kriza zazehnana

autor
25. mar 2024

Ďakujem vám všetkým za povzbudivé slova ❤️