Ahojte, mam 2,5 kg ciernych ribezli a neviem co s nimi najlepsie urobit. Do mraziaku sa mi nezmestia. Poradi mi niekto nejaky dobry overeny recept na lekvar, dzem, prip. som citala, ze aj griotka sa vyborna. Dakujem za tipy😉
Ja robievam klasický džem s gelfixom, rozmixujem a prepasírujem, kedysi som robila aj akýsi likér, skús vyguglit nejaký recept
my robíme džem...výborný...
Viem, ze si pisala, ze do mrazaku sa nezmestia. Len napisem, co robime my - ribezlovu dren. Ribezle odstopkujem, umyjem, ponornym mixerom rozsekam. Pretlacim cez klasicke sitko. Dren zmiesam s cukrom (miesam do rozpustenia cukru), dam do malych krabiciek a dam do mraznicky. Vyborne, kazdy si pochvaluje 🙂 Namiesto nanuku, zmrzliny. Prip. do jogurtu, do slahacky...
Zo zvysku uvarim sirup. Supy zalejem vodou, dam tam ribezlove listy, prevarim a necham stat (napr. z vecera do rana). Precedim, stavu zmiesam s cukrom. Ak je to velmi syte, doplnim vodou. Liter stavy, 1 kg cukru, kyselina citronova podla chuti - zvarim, horuce dam do poharov, zatvorim a sirup je hotovy. Original recept na tento sirup je 1 kg rozmackanych ribezli, 200 ribezlovych listov - prevarit, alebo varit 15-20 min. Vdala listom je sirup chutnejsi.
My robime liker - na 1 liter ribezli treba 400g cukru, 0,7l vodky a 0,5l rumu. Pre lepsiu chut pridavame 10ks klincekov. Vsetko poriadne premiesat. Cele to nechame vo velkom sklenaku, zakryte alobalom. Kazdy den to treba premiesat a po 3 mesiacoch, mozes liker zliat do flias. Alkoholove ribezle mozes vyuzit napr. do kolacov.
@bubinko1506 to stojí na svetle normálne v izbe alebo niekde v tme? uzavreté alobalom je natesno,netreba tam nejakú dierku urobiť?dakujem
O.i. robím tak,že šťavu dávam do tých sáčkov na ľad zamraziť,potom už len hodíš kocku zmrznutej šťavy do nápoja alebo pomiešam celé odstopkované ríbezle s cukrom a rumom a pridávam do čaju,nesterilizujem,nech sú vitamíny uchované,stojí to v chladničke,ale zas nie veľmi dlho to držať,treba vypotrebovať.
@hlupy86 overený recept, malo roboty a výborný 😉 https://www.mimibazar.sk/recept/29889/cierne-ri...
@janinah my to mame normalne v kuchyni hore na linke. Nemusi to byt v tme. Z alibalu robime len taky vrchnacik, ale nie je to uplne na tesno.
Asi takto☺
A čo sa dá robiť z bielych ribezlí?poraďte babenky.
Ja ich mrazim a potom davam do bublaniny, alebo uvarim dzem ci sirup. Alebo vysusit a pridavat do caju. Radim kupit vacsi mrazak 😉
z 2,5 kila ti vyjde slusna bublanina, aj do mrazaku a este ti ostane aj na dzem. Ja robim klasicky s gelfixom. Je vyborny a je to jednoduche 🙂
Ďakujem vam vsetkym za recepty😊Nakoniec som spravila kompot a tu delikatesu. 👍
Ja buď zavarim s egresmi alebo džem
Ja som robila v pondelok džem na 1kg ríbezlí dávam 500g klasického cukru žiadne zelirovacie ani nič podobné ríbezle dám do hrnca povariť na 20 minút aby pustili stavu a popukali potom ich prepasírujeme cez sitko vymackam z nich aj dušu primiešame cukor a varím kým to nezhustne on po vychladnutí zhustne ešte viac. Hustotu skúšam tak ze dám trochu na tanierik a supnem do chladničky. Tento džem netreba dlho variť. Horúci ho dám do flastciek zásobuje a strčí do deky do druhého dňa. Fľašky sa pekne zatvoria a hotovo.
tiež by som z neho spravila džem. Idealne bez cukru a konzervantov, aby bol zdravy a kludne tam nechaj aj kusky ovocia, bude hustejši
1kg ribezli, 1kg cukru, 1,deci rumu. Rozmixovať ponornym mixerom, dat do uzavretej nadoby do chladničky. Na druhý deň dat do pohárikov, zavrieť, skladovat v chladničke. Je to ako džem, len nevareny. Výborný na palacinky, lievance, chlebík.. vydrzi takto pol roka. Viac nemam otestované, zjedol sa.
@hlupy86 ja som urobila klasicky sirup, deti ho maju radi do caju. Ale primiesala som tam aj cervene a biele ribezle a par malin.