Co robite z cervenych ribezli vy? Mame ich velmi vela a aj ked sme ich predali, aj tak ich mame este dost.
@majkabambulik My tiez hlavne dzem. Moj stryko zvykol robit ribezlove vino. Velmi dobre.
@viestta nechutí ti koláč z mrazených ríbezlí? No je lepší z čerstvých, ale tento, keď naň pridáš slivky, je bombový https://www.mimibazar.sk/recept/16429/hrncekovy...
Džem je najlepší, taktiež mrazím do koláčov, to máme radi ako v lete, tak v zime a mám rada aj kompót zaváraný spolu s egrešmi, ale aj zvlášť
Dzem, robila som aj ribezle a la brusnice (zavarene to je), mrazim ich a potom do koláčov davam (ale malo, tak 2 zmrzlinove obaly mi stacia, aj do muffinov to dcera minie) . Alebo odštavim a sirup robim.
@viestta ja zase neviem, do čoho dať ríbezľový džem, nerobila som, dostala som, asi do lineckého na Vianoce, ale my to nemusíme, takže len rozdať
@elizabet173 mne vadia tie kôstky. Ci čerstvé ci mrazene, keď je to v koláči rozčuľuje ma, že to potom musím spomedzi zubov vystrachavat. To isté aj černice. V čerstvom stave sa tie kôstky posunu ďalej, to mi nevadí. Ale akonahle je to nejak upravené, už si to nevychutnam
@elizabet173 joj a taka piškótové roláda s ríbezľový džemom, to je mňa ka. Alebo obyčajný hrncekovy s kakaom ešte za tepla natrieť hrubou vrstvou džemu nech sa vsiakne a keď vychladne poliať čokoládou, to je mnamka. Aj cuketovy môžeš takto posunúť o level vyššie. Alebo sulance so strúhankou a na to kydanec džemu...
@viestta ja práveže sladké nemusím, zbytok rodiny miluje kysnuté koláče, štrúdle, tam to nedám a potom samozrejme krémeše, veterníky, torty s mascarpone krémom, kde ho tiež nedám. Sladké jedlá ako šúľance to vôbec, maximálne palacinky a parené buchty dva krát do roka ale ten cuketový je super nápad, v podstate aj do perníka a naň ho môžem použiť. Ďakujem za tip.
urob vino...ak ho mate vela
@majkabambulik ja davam prepasirovanu stavu do takých kelimkov a potom to dam do vody a mame domaci “dzus” hocikedy počas roka
kompot
@nika1971 to je nápad!!!👍
ja robim take 'one' na sposob brusnic, podava sa to akoze k masu, k svieckovej, ale my to jeme aj na puding napr. alebo do zmrzliny.. ocistene umyte ribezle len zasypes cukrom, pridas skoricu, klinceky, prevaris - ribezle si pustia vlastnu stavu, takze vodu vobec nepridavam a potom len rozdelim horuce do poharov a hotovo
Tiez som tento rok len dzem robila. Inak mi to nechuti
@majkabambulik my robíme mrazenú dreň. Ríbezle umyjem, odstopkujem, rozmixujem ponorným mixérom a trepem cez sitko (ručne odšťavím). Zmiešam s cukrom alebo medom a do mrazničky. Do menších krabiciek alebo do mraziacich sáčkov... Take mini zmrzlinky su z toho... Jeme priamo z krabiciek lyžičkou, alebo sa vmieša, ked si deti vyrábajú domácu zmrzku... Alebo ked robím tortu, korpus krem korpus, tak na spodnú vrstvu korpusu dam z takto zamrazenej drene... Perfektne to tortu osvieži, nie je taká mdla...
Ak máš odšťavovač, tak sa to dá odšťavit aj strojom
Ja zaváram ako kompót, naši len taký kompót majú radi.
@elizabet173 no praveze na kysnute kolace su ribezle super. taky osuch s cerstvymi (alebo mrazenymi) ribezlami s posypkou je mnamka. Aj do makovej strudle davam bud visne alebo ribezle. A dzem okrem lineckych sa hodi aj na kolace typu pernik, i do cesta sa moze pridat. Ale ani ribezlove vinko nie je zle 😉
Dakujem Vam vsetkym, ocistene som umyla a dala do mraznicky po cca 1kg, budem z nich robit do dalsieho roka podla receptov co ste mi poradili.
@merlinja my vino nepijeme a demizony by sme radi aj predali, keby mal niekto zaujem
@majkabambulik džem a niečo mrazáku na koláč
@kp7333 lenže u nás idú kysnuté s tvarohom a makom, perník robím raz, dva krát do roka, ten džem asi podarujem, ja ho neminiem
Väčšinou len džem. Niečo málo zmrazim na koláče, ale po pravde mi to nejak moc nechutí, lebo tak ci tak to ostane sama kôstka. Sirup zrosolovatie, to mi nejde potom cez zuby.