Dobry den, potrebovala by som poradit. v nedelu k nam ma prist navsteva, comu sa velmi tesim, ale... mlada slecna 12r. ma cukrovku, picha si denne inzulin. chcela by som pripravit nieco na pohostenie, lenze nemam skusenost so stravovanim cukrovkara a tak by som privitala nejake rady a napady, co mozem pripravit, aby aj ona mohla kludne papat. a rodicia aby boli tiez v pohode a nestriehli na kazdy kusok jedla.
chcem kupit nejake susienky DIA, to je v pohode, skor mi ide o to jedlo, nejaky salat, oblezene chlebiky alebo nieco podobne, len co do toho smiem dat. resp. ako je to s ovocim a pod?
dakujem
Máme cukrovkárov v rodine, a pri sladkom pečení sa tak o polovicu uberá pre nich cukor... Majú radi napríklad linecké pečivo, len sa do cesta dá toho cukru menej, a potom sa to neposypáva...
@michellemary dakujem, uz som sa poziadala aj o pridanie do tej skupiny na FB, ale zatial nic, tak aspon dajake info by mi tu bodlo.
standartne sa pecie s xylytolom, nie ze dam o polovicu menej cukru, lebo stale je to len cukor, ktory ma vysoku hodnotu
nepouziva sa biela muka, ale napr. razna, pohankova, grahamova, alebo spaldova. okrem toho, musis vyberat menej sladke druhy ovocia, napr. zelene jablka, nie prilis sladke jahody, ani napr. obycajnu cokoladu, ale taku s vyssim obsahom kakaa, napr. 80 percent, ktoru bezne kupis v lidli
@pribinak ono to pravdepodobne veľmi závisí od toho, ako je na tom ten dotyčný človek s výkyvmi glykémie... Teda aspoň podľa toho, čo nám tvrdila diabetologička, keď sme sa jej pýtali, ako a s čím máme piecť pre babičku, vtedy nám lekárka tvrdila, že nie vždy sa musia používať tie umelé sladidlá, ale poradila nám toto, s tým, že diabetik si sám musí dať pozor, aby ani toho menej sladeného nezjedol veľa... Teraz zistili diabetes ďalšiemu členovi rodiny, a lekár-diabetológ- už iný, mu povedal presne toto isté: nevzdávať sa cukru, ale sladiť výrazne menej, a kde sa dá, nesladiť. Lorela má pravdu, najlepšie bude sa opýtať priamo rodičov, oni budú vedieť, ako na tom dcérka je, a aké odporúčanie od lekára dostala.
@michellemary nevzdávať sa klasického cukru povedal diabetolog? nepochopili ste niečo zle?...cukor je pre diabetika zabijak
@janinah neviem, ako to bolo kedysi, ale názory na diétu sa pravdepodobne zmenili. Dieťa s diabetes môže jesť aj sladkosti obsahujúce cukor, samozrejme v malom množstve a treba dávať pozor na príjem uhlohydratov. Syn má kamaráta diabetika, jedáva aj sladké, ale všetko sledujú a somzrejme neje ich na kilá. Pri deťoch by som určite neuvažovala nad umelými sladidlami, sú zdraviu škodlivé.
V sucasnosti je na trhu uz mnozstvo prirodnych sladidiel s nizkym glykemickym indexom. Ziadne umeliny. Rodicia dievcatka budu urcite vediet...
dakujem zienky. prislo to tak spontanne, takze nejak cas na vypytovanie neostal, okrem toho ked tak len s otcom, kedze maminka ma jazykovu barieru, takze pokial ju nestretnem osobne a nepomozeme si aj rukami-nohami, tak je to tazke 😀
kupila som nejake speci susienky, a urobim nejaku misu, hlavne zelenina, syr.
nabuduce to uz urcite bude lepsie, dovtedy sa aj priucim a teraz budem mat aj viac casu sa troska povyzvedat.
viem ze sa dava pozor nie len na curok ako taky, ale aj na uhlohydraty... takze pokial sa jeden nevyzna, tak je to spanielska dedina.
moja babka mala onoho casu tiez diabetes, pichala jej mamina inzulin, ale u babky sme nepotrebovali davat az tak pozor, zial tato dievcinka to ma horsie.
pekny den
V prvom rade diabetes 1, čo má to dievčatko je úplne o inom ,ako diabetes 2 babičiek, dedkov a dospelých ľudí , čo sa k nemu prepracovali životným štýlom!
Deti s dia 1 majú svoj režim stravovania, tak isto sa cukor merá každe 2 hodiny a je nesmierne ťažké "neobmedzovať" nedá sa to pri návšteve, ale ona určite bude vedieť čo a kedy môže zjesť, ved už má 12 r🙂....a dia sušienky?..je úplne jedno či sú dia, či su z bielej muky atď, či maju umelé sladidlo ,alebo cukor :Dzaleží na tom ,kolko ma daná sušienka sacharidov, tak isto je to s jedlom a so všetkým, vždy musite prerátať sacharidy a podla toho sa aplikuje množstvo inzulínu.
Myslím, že pre laika, ktorý nepozná chorobu to je "španielska dedina" . A pokiaľ nemá pumpu, určite by som nevynukovala diabetika "dobrotami" , ona sama bude určite vedieť, čo a kedy si môže dať🙂
@pribinak ...mám syna diabetika a veru by som nebola nadšená, keby že sa napcháva ako mu kto ponúkne:(...rozhádže to glykémie jedna radosť...a ten pohár je možno fajn, ale opať zdôrazním, napr. pri tom pohári s tvarohom, pani by musela zrátať sacharidy a nemyslím si, že by to všetko čo do pohára naloží išo bez inzulínu, ten sa samozrejme podáva zasa s hlavným jedlom, aby sa nemuselo dopichovať po 2 hodkách...Ty si vyššie spomínala, že máš babku dia, ale to je úplne niečo iné diabetes 2. diabetes 1 je autoimunne ochorenie, kde liečba je už len inzulínom, nie len dietou, samozrejme také deti môžu naozaj "všetko" ale najlepšie v pravidelných intervaloch a s inzulínom, mať proste režim . Zladiť toto všetko je veľmi ťažké a náročné, viem o čom píšem a každá návšteva, párty atd celý ten režim len rozhodí:(...
@gallinusa asi si sa trochu pomýlila, ja babku diabeticku nemam, ale mam kamosku co ma dceru diabeticku (1.typ) a ked beha po detských oslavách, tak mama dava inštruktáž, ze takyto pohár moze. Lebo bobulové ovocie je myslim, ze bud bez sacharidov, alebo za 1SJ, orechy bez.
Ale nebudem sa hádať. Ona sa pichá 4x denne
@pribinak Prepáč, zle som označila nick, chcela som reagovať na @michellemary, ale prečítala som si aj Tvoju radu, ohľadom múky, samozrejme nahradiť bielu múku inou , zdravšou verziou je určite zdravšie, ale tak isto to má kopec sacharidov, ktoré treba rátať, vážiť atd...Toto je "zložite" ochorenie, to nie je ako mať chrípku a vziať ATB 4x denne...ale dá sa s ním žiť, dokonca ani cukor nezabije, ak sa "vyváži " inzulínom :D / to zasa reagujem na iný nick, ale už sa mi nechce rolovať hore:D:D:D/
este raz dakuje, tak navsteva dopadla dobre, nakoniec som tie dia susienky ani nepotrebovala, vraj moze jest mala vsetko, len s mierou. dala si zo vsetkeho, aj s maminou spocitali, prevazili v kuchyni, co presne a este potom sla von s nasimi dievcatami, tak predtym sa najedla a zmerala cukor, a pichla si aj inzulin. oblozena misa bola hned fuc.... co ma aj potesilo. a hlavne ze sa citili u nas dobre.
@meusicka Skvelé, potešili ste aj mňa! Liečba cukrovky je už teraz na vysokej úrovni, čo je úžasné, podľa toho, čo píšete, to vyzerá, že už to nie je taký strašiak, ako pred pár rokmi... 🙂
my mame v rodine tiež dieťa cukrovkara, nerobime žiadne extra pohostenie, ked pridu, tak mamina mu vždy vyberie to čo može zjesť. Davame na stol menej sladkeho ,aby ho to nelakalo, kedže ma iba 7 rokov.Najlepšie je sa spytať rodičov, oni budu vedieť, takisto sme robili aj s bezlepkovymi, vždy som sa opytala, čo možu a čo nie.
pozri si na fcb stranku dia mamicky, su tam recepty