Čo pečiete na sviatky?

11. nov 2024

Pekný večer prajem, prosím okrem klasiky linecké, rožteky, labky ... Čo pečiete na sviatky? Skôr ma zaujímajú nápady na nejaké nepečené guľky alebo čím plniť košíčky aby mi vydrzali keď ich naplním 23.12. a návšteva príde 26.12 alebo 27.12. Veľmi pekne ďakujem za nápady

natall113
11. nov 2024

Do košikov dávam šuhajdy, rafaelo guľky, burizonove guľky

autor
11. nov 2024

@natall113 ďakujem a šuhajdy vydržia v pohode? Plnka orechová alebo aká prosím?

85miska
11. nov 2024

Ja robím crincles a upečiem medové platy rozmixujem a spravím guľky. Je ich veľa a sú strašne dobre. A klasika perniky.

natall113
11. nov 2024

Mám ich v špajzi kde je chladnejšie a vydržia. Plnku robím z Bebe pudingu lebo u nás má viac ľudí alergie na orechy.
Podľa tohto receptu https://dobruchut.aktuality.sk/recept/71243/suh...

uriva
11. nov 2024

Ja robievam okrem vyššie spomenutého kokosové tyčinky nepečené zo Salka (ale prudko návykové :D) a grilážky. Keď sa to že nááááhodou nezje, tak vydržia týždeň v pohode. Ale u nás to nááááhodou je výnimka, väčšinou sú do troch dní preč :D :D

natall113
11. nov 2024

@uriva dáš prosím recept na tie tyčinky?

autor
11. nov 2024

@uriva aj ja poprosím recept ďakujem 🙂

scila
11. nov 2024

Tradičné robíme kokosové ježe - síce niesú do košíka, ale keď pár dní odležia tak sú ešte lepšie ako čerstvé.

doriiis
11. nov 2024

Ja robím linecké ale pudingove.Minuly rok boli malinove a pistaciove

mata90
11. nov 2024

Ja robím zo salka a kokosu guľôčky , vyzerá to ako rafaelo. Veľmi výborné

uriva
11. nov 2024

@natall113 Mám recept u seba v profile aj s foto: https://www.modrykonik.sk/blog/uriva/album/mnam...

osky
11. nov 2024

Hocijake suche kolaciky ti vydrzia aj dlhsie ako mesiac,ak ich skladujes v chlade.
Ale napr.
Piekla som na svadbu,kt. bola teraz 2.julovy tyzden.
Diteraz mam v chladnicke kokosovu i orechovu napln,kedze som zarobila prilis vela...medzitym som uz z toho vselico robila a tieto zvysky miniem na vianoce.

1.Orechy,prask.cukor,rum,citr.stava,vanilka

2.kokos struhany,Salko,trosku kokosoveho tuku/panensky,bio-on v chlade stuhne v teple je tekuty.../,rum

-ten rum je tam dolezity,lebo prave ten alkohol zabezpeci ze to vydrzi tak dlho.napriek tomu to drzim v chlade.

Ale ked to teraz urobis bez alkoholu,bude to v pohode.
Das to na balkon,ci do chladnej spajze..
Ved je chladno

Tymito hmotami som robila rozne experimenty

1.suhajdy
Coko na spodok,kusok hmoty,visna v rume,zaliat cokoladou,vrch ozdobit mandlou,orieskom,lentilkou...

2.orechy
upiekla som oriesky a spajala tou orechovou hmotou-kedze v juli bol otrasny hic,musela som improvizovat ,nakolko maslove plnky nehrozili
Pocukrovat

3.rakvicky
Rovnako ako orechy som tou orechovou hmotou plnila rakvicky-cik-cak pofrkat cokoladou

4.torticky
Upiekla som kosicky,dala trosku dzemu,na to kokosovu hmotu,na to visnu v rume a znova kokosovu hmotu.
Poprasila cukrom a ozdobila cukrovym kvietkom/ideal je namocit do coko,napr.do bielej/ ale v lete to neslo

Gulky-zmiesas co chces,nejaky suchy zaklad-kekse,piskoty,tortovy korpus...
Pridas nejaky tuk,nejaky dzem,orechy,kokos,hrozienka,mandle,brusnice.,kakao ,salko,cokoladu.......mozes ich mat na milion sposobov.
Najlepsie su z odrezkov a ked tam prcnes trochu dobreho alkoholu/liker,rum.../

Vyssie spominane jeze su klasika,rovnako zakusok domino,zltkove stangle,vinove susienky,medovniky.....

natall113
11. nov 2024

@uriva ďakujem

evcagabi
11. nov 2024

Nic 😅 pridam sa k mame

ukulela
11. nov 2024

Marlenku. Vydrží dlho. Alebo marlenkove guličky. Ja pekavam aj citrónovej crincles.

mooonika1975
11. nov 2024

Suhajdy vydržia a teda tie zbožňujem najviac, ale preto, že som čokoládová

euka210
11. nov 2024

Suhajdy vydrzia u nas tak 2 dni, lebo vsetko s detmi pozeriem 😁😁😁

cukroska
11. nov 2024

Ja dávam do košíčkov a orieškov starú klasickú plnku varenú nad parou a vydrží dlho. Ak sa samozrejme hneď nezjedia 😀 My na Vianoce nepečieme len suché drobné pečivo. Ale tradičné ako medové rezy,punčové,kokosové ježe,poprípade Marlenka,mama štrúdle a kedysi nesmeli chýbať slimáky(sušené plnené vaječným krémom) šuhajdy,burizónové guľky,vanilkové rožky a crincles to už len posledné roky. Vlastne vždy väčšinou to isté čo máme radi. A medovníky od adventu.

autor
12. nov 2024

@cukroska prosím a ak to je plnka, môžem poprosiť aj recept? Dakujem.

cukroska
12. nov 2024

Varená žĺtková plnka
5 ks žĺtky
2 dcl mlieko
40 g múka hrubá
250 g maslo
200 g cukor práškový
rumová aróma
Plnka je vhodná do košíčkov,orieškov,slimákov (sušené snehové ) alebo akékoľvek koláče.

michellemary
12. nov 2024

@doriiis na malinové pudingové linecké sa tento rok prvý raz chystám tiež. 🙂

doriiis
12. nov 2024

@michellemary ...sú veľmi,veľmi chutné

sisska96
12. nov 2024

Ja tiež robím suhajdy ale dávam do chladničky aby nikto nedostal kakačku. Potom tie trvanlivé suché, podobné ako linecké len orechové a makové cesto, suché škoricový keksíky, vanilkové rožky, esicka, guľky všelijaké .vlastne každí rok vyskúšam aj nové. Mam knihu s receptami takže idem doradu

lalala15
12. nov 2024

@michellemary máš prosím recept? Ďakujem

mantilka
12. nov 2024

Do košíčkov dávam túto plnku: Plnka:
asi 300 g
orechy vlašské mleté
podľa potreby
mlieko
podľa chuticukor
na zahustenie
piškóty pomleté
rumova aroma
džem
Ale ja košíčky držím v chladnicke

fantaghiro21
12. nov 2024

@euka210 ty brdo.
Ja tu budem asi za zlú.priznam sa,že mne tie sahujdy ako malej už tak straaasne nechutili🤣
A všimla som si už ako decko,že teda horko ťažko sa aj jedli.neviem,či ich mamka niekedy aj nevysmarila.
Prečo ich robila,neviem.myslim,že jej chutili....
Ale ostatným ee.mne pripadali strašne sladké a nejak mi to nesedelo.
Nerobím ich veru.
Za to vanilkových rožkov,lineckych som sa nevedela dozrat

fantaghiro21
12. nov 2024

@autorka ja ak ten čas je na pečenie,tak okrem hore spomenutých- medovníky,linecke ,vanilkove rožky, medvedie labky, medové rezy, robím žĺtkove , laskonky ...

lalala15
13. nov 2024

@michellemary ďakujem, vyskúšame 🙂

mata90
13. nov 2024

Trubičky z domáceho lístkového cesta. Mňamka.